Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Dossier Schuldhulpverlening

Meer dan 100.000 huishoudens hebben betalingsachterstanden. Sociaal werkers die in de frontlinie staan van de maatschappelijke ondersteuning zijn bezorgd over het groeiende armoedeprobleem en de schuldenprblematiek die zij steeds vaker bij cliënten tegenkomen.

In dit dossier staan artikelen over schuldhulpverlening, hoe schulden op te lossen en schuldenaren te motiveren, over de schuldsanering, armoede en problemen met uitkeringen. 

artikelen over schulphulpverlening

 • 1-woningontruiming-ANP

  ‘Intensief contact leidt tot effectievere...

  Wilbert van der Donk, voorzitter van de Koninklijke Beroepsorganisatie voor Gerechtsdeurwaarders (KBvG): ‘Doordat er betere contacten worden gelegd, lukt het steeds vaker ontruimingen te voorkomen.’

 • 1-sociaal-bestek

  Budgetbeheer effectief middel tegen terugval in...

  Hoe groot is de kans dat mensen terugvallen in schulden nadat ze met succes een schuldentraject hebben doorlopen? Best groot, volgens onderzoekers Robert Scholte en Lucy Kok.

 • schulden-iStock

  Stress zit schuldenaren in de weg

  Stress wegnemen om te zorgen dat mensen eerder uit de schulden komen. Dat is het idee achter Mobility Mentoring, een aanpak voor armoedebestrijding uit de Verenigde Staten. Als eerste gemeente in Nederland gaat Alphen aan den Rijn deze methode toepassen.

 • 1-wanhoop-PicScout

  Adempauze voor burgers met schulden

  Burgers die het met ondersteuning van een schuldhulpverlener niet lukt om uit de schulden te komen, krijgen per 1 april de mogelijkheid om maximaal een half jaar ‘adempauze’ te krijgen. ‘In die tijd mogen schuldeisers niet aankloppen om geld op te eisen of spullen in beslag te nemen’, aldus staatssecretaris Jetta Klijnsma.

 • armoede-iStock

  Schuldhulpverlening Rotterdam ondermaats

  De procedure om een schuldhulpregeling aan te vragen is in Rotterdam te ingewikkeld, de gemeente rekent te veel op de eigen kracht van mensen met schulden en er wordt te weinig individuele hulp geboden. Dat stelt de Rotterdamse Rekenkamer.

 • Schuldhulpacademie

  Schuldhulpacademie moet hulpverlening verbeteren

  De deskundigheid van schuldhulpverleners moet verstevigd worden. Daarom wordt in de nieuwe Schuldhulpacademie kennis toegankelijk gemaakt voor iedereen die werkt met mensen met schulden.

 • 1-geld-PicScout

  Gemeenten moeten beter vroegsignaleren bij...

  Inspectie SZW: ‘Vrijwel alle gemeenten geven op enige wijze invulling aan vroegsignalering, maar bij veel gemeenten staat dit nog in de kinderschoenen.’

 • Schulden-Fotolia

  8 tips voor schuldhulpverleners

  Hoe kun je als schuldhulpverlener je cliënt het best en snelst helpen? De Nationale Ombudsman geeft 8 tips.

  2
 • Schuldhulp

  Prijs voor scriptie over verbetering schuldhulp

  ‘Een zeer goede scriptie met waardevolle inzichten voor schuldhulpverleners en sociaal werkers.’

  1
 • 1-schulden

  Toeslagen en slechte hulp nekt schuldenaar

  Voor veel mensen in de schuldhulpverlening is de kwaliteit van schuldhulpverlening onder de maat.

  1
 • 1-Wat-werkt-op-TV-3-sterren

  Wat werkt op TV?: Een Dubbeltje op Zijn Kant

  In het programma Een Dubbeltje op Zijn Kant worden mensen met schulden geholpen om hun leven financieel weer op de rit te krijgen. We vroegen aan de sociaal professional: werkt deze aanpak?

 • laaggeletterdheid-Fotolia

  Laaggeletterdheid vaak oorzaak van financiële...

  Mensen die moeite hebben met lezen en rekenen zijn oververtegenwoordigd in de schuldhulpverlening.

 • 1-Wil-Tiemeijer

  ‘Schulden zijn geen kwestie van eigen schuld’

  Als het gaat om mensen uit de schulden te halen, is ons systeem nog te veel gericht op de eigen verantwoordelijkheid. Dat zegt onderzoeker Will Tiemeijer in het magazine Zorg+Welzijn.

  3
 • 1schulden

  Slechts 1 op 5 gemeenten geeft juiste...

  De meeste gemeenten bieden wel schuldhulp aan, maar niet volgens de regels. Dat leidt er toe dat mensen in grotere problemen kunnen komen.

 • betaalpassen-ANP

  Perspectief voor effectieve schuldhulpverlening

  Nu het Kabinet de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening (Wgs) heeft geëvalueerd, is de vraag: hoe krijgen we echt grip op effectieve schuldhulpverlening?

 • 1SchuldeniStock

  Schulden door te hoge verwachtingen...

  Problematische schulden ontstaan mede doordat de overheid te hoge verwachtingen heeft van de financiële zelfredzaamheid van burgers.

 • Schuldhulpverlening

  Meer budget voor betere schuldhulpverlening

  Staatssecretaris Jetta Klijnsma heeft een budget van 7,5 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor schuldhulpverlening.

 • Armoede

  Moedige mensen! gaat strijd aan met armoede

  Sociaal Werk Nederland (voorheen MOGroep) wil met het project ‘Moedige Mensen!’ armoede aanpakken door in 15 regio’s krachtige lokale samenwerking te organiseren.

Blogs over schuldhulpverlening

 • EPI-Hans-Versteegh-door-Ebru-Aydin

  Blog: Wie ga jij een stem geven?

  In het zaaltje verzamelde zich een bont gezelschap van jonge vrouwen en oudere mannen, allen opbouwwerkers. (Precies, zo noemen ze zich daar nog gewoon, gelukkig.)

 • Movisie-Wil-Verschoor

  Blog: Alle remmen los of voor altijd zuinig?

  Nog vier maanden en dan is het zover. Mijn vriendin Sofie, die jarenlang in de schulden zat en in armoede leefde, is bijna klaar met haar schuldsaneringstraject.

Artikelen over armoede

 • armoede-2-ANP

  ‘Werk aan mensenrechten om armoede tegen te gaan’

  ‘Armoede zet verschillende mensenrechten onder druk en omgekeerd kunnen mensen die arm zijn hun mensenrechten niet realiseren.' Dit stelt het College voor de Rechten van de Mens.

 • Kind-Fotolia

  Situatie van kinderen wereldwijd verslechterd

  Nederland is van plaats dertien naar plaats vijftien gezakt op de internationale ranglijst voor kinderrechten van KidsRights. Caroline Vink: ‘Concluderen dat het slecht gaat met Nederlandse kinderen is te kort door de bocht, maar het is wel een belangrijk signaal.’

 • 1-armoede-iStock

  Nieuwe subsidie voor kinderen in armoede

  Demissionair staatssecretaris Jetta Klijnsma trekt de komende vijf jaar in totaal 20 miljoen euro uit om te zorgen dat alle kinderen mee kunnen doen. Maatschappelijke organisaties kunnen aanspraken maken op dit geld door middel van een subsidieaanvraag.

 • bijstand

  Zaanse aanpak armoede wordt beleid

  De pilot ‘Budget Maatwerkondersteuning’ van de gemeente Zaanstad wordt gemeentebeleid. Als het aan het college van B en W ligt. Jeroen Olthof, wethouder minimabeleid: ‘Sociale wijkteams en jeugdteams zoeken samen met de inwoner naar de beste manier om armoede te bestrijden.’

  1
 • jeugdzorg-ANP-1

  Stijging aantal beschermingsonderzoeken RvdK

  Ongeveer 35.000 kinderen kregen in 2016 te maken met de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK). Dat is te lezen in het jaarbericht van de organisatie. Voor het eerst in jaren nam het aantal beschermingsonderzoeken toe.