Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Dossier Schuldhulpverlening

Meer dan 100.000 huishoudens hebben betalingsachterstanden. Sociaal werkers die in de frontlinie staan van de maatschappelijke ondersteuning zijn bezorgd over het groeiende armoedeprobleem en de schuldenprblematiek die zij steeds vaker bij cliënten tegenkomen.

In dit dossier staan artikelen over schuldhulpverlening, hoe schulden op te lossen en schuldenaren te motiveren, over de schuldsanering, armoede en problemen met uitkeringen. 

artikelen over schulphulpverlening

 • 1-Vrouwenopvang-iStock

  Veel knelpunten voor vrouwen in vrouwenopvang

  Vanwege de complexiteit en veelheid van regelingen bouwen vrouwen in de vrouwenopvang vaak forse schulden op. Hierdoor raken ze alleen nog maar verder in de problemen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale Ombudsman.

 • mariska overgaag

  ‘We zijn nog niet zo preventief als we willen’

  Het Meldpunt EMMA - Eerder Melden, Minder Achterstanden – is in 2016 opgericht door Mariska Overgaag, de sociaal werker van het jaar. Doel is de problemen van mensen met schulden op tijd aan te pakken. ‘Mensen zijn opgelucht als er iemand van EMMA voor de deur staat. Wij komen niks halen, maar iets brengen.’

  1
 • schulden

  ‘Gemeente heeft de plicht om schulden te...

  Meer aandacht om schulden te voorkomen en eenvoudigere regels. Sociale professionals hebben daarin een belangrijke rol, maar vooral ook instanties en gemeenten. ‘Zij hebben de plicht om hulp te bieden vóór dat mensen de schulden inglijden.’ Aldus José Manshanden van de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving.

 • persfotoDEFMoed%20en%20Morgen%20171

  Sociaal werk en Rabobank samen tegen schulden

  Sociaal professionals zitten in vijftien regio’s om tafel met banken, deurwaarders, supermarkten, apothekers, om een nieuwe structurele oplossing voor het armoedevraagstuk te ontwikkelen. Dat is het effect van een overeenkomst tussen Sociaal Werk Nederland en de Rabobank.

 • 1-woningontruiming-ANP

  ‘Intensief contact leidt tot effectievere...

  Wilbert van der Donk, voorzitter van de Koninklijke Beroepsorganisatie voor Gerechtsdeurwaarders (KBvG): ‘Doordat er betere contacten worden gelegd, lukt het steeds vaker ontruimingen te voorkomen.’

 • 1-sociaal-bestek

  Budgetbeheer effectief middel tegen terugval in...

  Hoe groot is de kans dat mensen terugvallen in schulden nadat ze met succes een schuldentraject hebben doorlopen? Best groot, volgens onderzoekers Robert Scholte en Lucy Kok.

 • schulden-iStock

  Stress zit schuldenaren in de weg

  Stress wegnemen om te zorgen dat mensen eerder uit de schulden komen. Dat is het idee achter Mobility Mentoring, een aanpak voor armoedebestrijding uit de Verenigde Staten. Als eerste gemeente in Nederland gaat Alphen aan den Rijn deze methode toepassen.

 • 1-wanhoop-PicScout

  Adempauze voor burgers met schulden

  Burgers die het met ondersteuning van een schuldhulpverlener niet lukt om uit de schulden te komen, krijgen per 1 april de mogelijkheid om maximaal een half jaar ‘adempauze’ te krijgen. ‘In die tijd mogen schuldeisers niet aankloppen om geld op te eisen of spullen in beslag te nemen’, aldus staatssecretaris Jetta Klijnsma.

 • armoede-iStock

  Schuldhulpverlening Rotterdam ondermaats

  De procedure om een schuldhulpregeling aan te vragen is in Rotterdam te ingewikkeld, de gemeente rekent te veel op de eigen kracht van mensen met schulden en er wordt te weinig individuele hulp geboden. Dat stelt de Rotterdamse Rekenkamer.

 • Schuldhulpacademie

  Schuldhulpacademie moet hulpverlening verbeteren

  De deskundigheid van schuldhulpverleners moet verstevigd worden. Daarom wordt in de nieuwe Schuldhulpacademie kennis toegankelijk gemaakt voor iedereen die werkt met mensen met schulden.

 • 1-geld-PicScout

  Gemeenten moeten beter vroegsignaleren bij...

  Inspectie SZW: ‘Vrijwel alle gemeenten geven op enige wijze invulling aan vroegsignalering, maar bij veel gemeenten staat dit nog in de kinderschoenen.’

 • Schulden-Fotolia

  8 tips voor schuldhulpverleners

  Hoe kun je als schuldhulpverlener je cliënt het best en snelst helpen? De Nationale Ombudsman geeft 8 tips.

  2
 • Schuldhulp

  Prijs voor scriptie over verbetering schuldhulp

  ‘Een zeer goede scriptie met waardevolle inzichten voor schuldhulpverleners en sociaal werkers.’

  1
 • 1-schulden

  Toeslagen en slechte hulp nekt schuldenaar

  Voor veel mensen in de schuldhulpverlening is de kwaliteit van schuldhulpverlening onder de maat.

  1
 • 1-Wat-werkt-op-TV-3-sterren

  Wat werkt op TV?: Een Dubbeltje op Zijn Kant

  In het programma Een Dubbeltje op Zijn Kant worden mensen met schulden geholpen om hun leven financieel weer op de rit te krijgen. We vroegen aan de sociaal professional: werkt deze aanpak?

 • laaggeletterdheid-Fotolia

  Laaggeletterdheid vaak oorzaak van financiële...

  Mensen die moeite hebben met lezen en rekenen zijn oververtegenwoordigd in de schuldhulpverlening.

 • 1-Wil-Tiemeijer

  ‘Schulden zijn geen kwestie van eigen schuld’

  Als het gaat om mensen uit de schulden te halen, is ons systeem nog te veel gericht op de eigen verantwoordelijkheid. Dat zegt onderzoeker Will Tiemeijer in het magazine Zorg+Welzijn.

  3
 • 1schulden

  Slechts 1 op 5 gemeenten geeft juiste...

  De meeste gemeenten bieden wel schuldhulp aan, maar niet volgens de regels. Dat leidt er toe dat mensen in grotere problemen kunnen komen.

 • betaalpassen-ANP

  Perspectief voor effectieve schuldhulpverlening

  Nu het Kabinet de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening (Wgs) heeft geëvalueerd, is de vraag: hoe krijgen we echt grip op effectieve schuldhulpverlening?

Blogs over schuldhulpverlening

 • Movisie-Wil-Verschoor-EPI

  Blog: Leven na schuldsanering?

  Zes weken. Zo lang is mijn vriendin Sofie nu al uit de schuldsanering. Na jaren van armoede en zestig euro per week hebben zij en haar man weer een ‘gewoon’ inkomen. En dat voelt goed, heel goed.

 • EPI-Hans-Versteegh-door-Ebru-Aydin

  Blog: Wie ga jij een stem geven?

  In het zaaltje verzamelde zich een bont gezelschap van jonge vrouwen en oudere mannen, allen opbouwwerkers. (Precies, zo noemen ze zich daar nog gewoon, gelukkig.)

 • Movisie-Wil-Verschoor

  Blog: Alle remmen los of voor altijd zuinig?

  Nog vier maanden en dan is het zover. Mijn vriendin Sofie, die jarenlang in de schulden zat en in armoede leefde, is bijna klaar met haar schuldsaneringstraject.

Artikelen over armoede

 • 1-armoede-kind-Fotolia

  Kindgeld bedoeld voor kinderen, niet voor...

  Geld dat bestemd is voor arme kinderen, wordt in sommige gemeenten besteed aan achttienplussers. En dat is niet de bedoeling, zo stelt demissionair staatssecretaris Jetta Klijnsma in een brief aan alle Nederlandse gemeenten.

 • AdobeStock_98843606

  Bereik jeugdhulp uit balans

  Jongeren met een niet-westerse migratieachtergrond groeien bijna zes keer zo vaak op in armoede dan jeugdigen met een Nederlandse achtergrond. Daarnaast groeien ze ruim twee keer zo vaak op in een eenoudergezin, zijn ze ruim drie keer zo vaak werkloos en zijn ze ondervertegenwoordigd in de lichtere vormen van jeugdhulp.

 • mariska overgaag

  ‘We zijn nog niet zo preventief als we willen’

  Het Meldpunt EMMA - Eerder Melden, Minder Achterstanden – is in 2016 opgericht door Mariska Overgaag, de sociaal werker van het jaar. Doel is de problemen van mensen met schulden op tijd aan te pakken. ‘Mensen zijn opgelucht als er iemand van EMMA voor de deur staat. Wij komen niks halen, maar iets brengen.’

  1
 • persfotoDEFMoed%20en%20Morgen%20171

  Sociaal werk en Rabobank samen tegen schulden

  Sociaal professionals zitten in vijftien regio’s om tafel met banken, deurwaarders, supermarkten, apothekers, om een nieuwe structurele oplossing voor het armoedevraagstuk te ontwikkelen. Dat is het effect van een overeenkomst tussen Sociaal Werk Nederland en de Rabobank.

 • armoede

  Kansen voor alle kinderen biedt financiële steun

  Een nieuwe website 'Kansenvoorallekinderen.nl' biedt overzicht van voorzieningen voor kinderen in arme gezinnen. Ook hulpverleners kunnen iets doen voor kinderen in armoede, bijvoorbeeld bij de aanschaf van bijvoorbeeld schoolspullen.