Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Dossier Schuldhulpverlening

Meer dan 100.000 huishoudens hebben betalingsachterstanden. Sociaal werkers die in de frontlinie staan van de maatschappelijke ondersteuning zijn bezorgd over het groeiende armoedeprobleem en de schuldenprblematiek die zij steeds vaker bij cliënten tegenkomen.

In dit dossier staan artikelen over schuldhulpverlening, hoe schulden op te lossen en schuldenaren te motiveren, over de schuldsanering, armoede en problemen met uitkeringen. 

artikelen over schulphulpverlening

Blogs over schuldhulpverlening

 • EPI-Hans-Versteegh-door-Ebru-Aydin

  Blog: Wie ga jij een stem geven?

  In het zaaltje verzamelde zich een bont gezelschap van jonge vrouwen en oudere mannen, allen opbouwwerkers. (Precies, zo noemen ze zich daar nog gewoon, gelukkig.)

 • Movisie-Wil-Verschoor

  Blog: Alle remmen los of voor altijd zuinig?

  Nog vier maanden en dan is het zover. Mijn vriendin Sofie, die jarenlang in de schulden zat en in armoede leefde, is bijna klaar met haar schuldsaneringstraject.

Artikelen over armoede

 • armoede-iStock

  Pak armoede onder kinderen structureel aan

  Tien tot twaalf procent van de Nederlandse kinderen groeit op in armoede. Daar moet het kabinet wat aan doen. Nicolette van Gestel, adviseur bij de SER: 'Hoe langer je onder de armoedegrens leeft, hoe moeilijker je daar weer bovenop komt.’

 • schulden-iStock

  Stress zit schuldenaren in de weg

  Stress wegnemen om te zorgen dat mensen eerder uit de schulden komen. Dat is het idee achter Mobility Mentoring, een aanpak voor armoedebestrijding uit de Verenigde Staten. Als eerste gemeente in Nederland gaat Alphen aan den Rijn deze methode toepassen.

 • 1-Armoede-PicScout

  Iedereen moet mee kunnen doen ongeacht inkomen

  ‘Betaal ik deze rekening of laat ik eerst de fiets repareren? Zal ik de medicijnen maar even laten zitten?’ Dagelijks worstelen ruim 810.000 Nederlanders met deze vragen.

 • bijstand-Fotolia

  ‘Bied gerichte ondersteuning aan mensen in...

  'Ook in 2017 kunnen niet alle huishoudtypen met een bijstandsuitkering een basispakket aan uitgaven bekostigen. Het blijft dus van belang in kaart te krijgen welke groepen het meest kwetsbaar zijn om gericht ondersteuning te bieden.’

 • Kinderen-in-Tel

  Tweedeling leidt tot problemen bij kinderen

  ‘De steeds groter wordende armoede is een belangrijke voorspeller van andere problemen waar kinderen mee te maken krijgen.’ Dat blijkt uit het onderzoek ‘Kinderen in tel 2016’.