Informele zorg

Informele zorg
mantelzorger

Overbelasting voorkomen bij mantelzorgers: zo kun jij een verschil maken

Machteloosheid, twintig minuten lang spuien of ineens uit de slof schieten: veel mantelzorgers lopen risico overbelast te raken. Hoe herken je de signalen en risico's van overbelasting? En hoe voorkomen sociaal werkers en mantelzorgers samen dat de mantelzorger omvalt?
Wmo

Joke (62) is mantelzorger voor moeder én zoon: ‘En ik ben helemaal geen zorgtype!’ 

‘Mantelzorgers zijn in essentie gewoon mensen. Ikzelf ben zo'n mens en heb door mijn ervaringen veel geleerd.’ Dat zegt Joke van der Meulen, een ervaringsdeskundige mantelzorger. Het valt Joke op dat in beleidsstukken mantelzorg vaak wordt gezien als iets functioneels. Een verzameling van taken. ‘Maar het is juist iets relationeels.’ 
Informele zorg

Dit doet de Mantelzorglijn voor mantelzorgers én voor sociaal werkers

Jaarlijks bellen ruim vijfduizend mensen de Mantelzorglijn. Als er ergens een plek is in Nederland waar helder wordt waar mantelzorgers tegenaan lopen en mee worstelen, dan is het hier wel. Maar ook steeds meer sociaal werkers bellen de Mantelzorglijn. En aangezien uiteindelijk iedereen afhankelijk wordt van mantelzorg, zijn de tips over specifieke casussen meer dan welkom.
Wijkteam
vrolijke meid

Impuls voor de samenwerking, maar soms ook omstreden: 5 nieuwe functies in de wijk

Van keukentafelgesprekken bij clienten thuis tot drugscriminaliteit op de hoek van de straat: het takenpakket van een wijkteam is zeer divers. Om de samenwerking in de wijk een boost te geven, zijn de afgelopen jaren diverse nieuwe rollen ontstaan. Helpt het? Zorg+Welzijn licht vijf opvallende nieuwe functies in de wijk uit.
Informele zorg
rick kwekkeboom mantelzorg

Rick Kwekkeboom: ‘Niemand zegt: joh zoek het lekker zelf uit’

De sociaal werker is nog niet zo in beeld als het gaat om de ondersteuning van mantelzorgers, ziet dr. ir. Rick Kwekkeboom, lector Langdurige zorg en ondersteuning bij de Hogeschool van Amsterdam. Terwijl juist sociaal werkers mensen goed kunnen bijstaan in situaties waarvoor geen kant-en-klare oplossing bestaat.
E-health
Beeld laat client zien in sociaal domein met een telefoon op tafel waarop de genoemde apps in het artikel, als iBreath, gedownload kunnen worden.

Handige apps voor je cliënt: steun bij angst, depressie of denken aan zelfmoord

Je cliënt kan het om allerlei redenen mentaal zwaar hebben. Niet goed slapen vanwege geldzorgen, depressieve klachten of zelfs denken aan zelfmoord. Natuurlijk is dan goede ondersteuning en eventuele behandeling van specialisten nodig, maar er zijn ook apps waar je cliënt zelf baat bij kan hebben. In dit artikel voorbeelden van deze apps met hoge beoordelingen.
Informele zorg

THEMA De cliënt spreekt ‘Ik vraag mij af wat beter kan in de zorg’

Viroen Soebedar is al jaren mantelzorger voor zijn moeder. Zijn neef neemt het van hem over als het hem niet uitkomt en hij als hij ergens mee zit bespreekt hij dit met zijn neef. 
Informele zorg

THEMA Feiten & Cijfers

De zorg die door iemand uit het sociale netwerk gegeven wordt, heet mantelzorg of informele zorg en daaronder valt heel erg veel. Denk bijvoorbeeld aan emotionele steun, huishoudelijk werk, hand- en spandiensten, hulp bij persoonlijke verzorging of administratie, meegaan naar afspraken met artsen en ga zo maar door, maar hoe zien de cijfers er eigenlijk uit met betrekking tot dit onderwerp? De antwoorden op deze vraag geven we hier.
Informele zorg

THEMA De expert spreekt ‘Mantelzorg is vooral emotioneel zwaar’

De sociaal werker is nog niet zo in beeld als het gaat om de ondersteuning van mantelzorgers, ziet dr. ir. Rick Kwekkeboom, lector Langdurige zorg en ondersteuning bij de Hogeschool van Amsterdam. Terwijl juist sociaal werkers mensen goed kunnen bijstaan in situaties waarvoor geen kant-en-klare oplossing bestaat.
Informele zorg

THEMA De professional spreekt ‘Praten, samenwerken en balans vinden’

Mantelzorg loopt als een rode draad door het leven van Roelie van Guldener. Haar ervaringsdeskundigheid is indrukwekkend. Ze neemt het allemaal mee in haar professionele leven als mantelzorgexpert, coach en trainer in organisaties. 'Een mooie dubbelrol', noemt ze het zelf.

Over informele zorg

Het belang van informele zorg

Mantelzorgers, vrijwilligers, burenhulp, lotgenotencontact, zelfhulp, actief burgerschap: er zijn vele vormen van informele zorg – en dus onbetaalde – en ondersteuning. Samen met professionals houden deze informele zorgverleners het Nederlandse zorgstelsel draaiende.

Lees meer

Ons land scoort internationaal gezien hoog als het gaat om informele zorg, zegt onderzoeker Marianne Potting, al is het nooit genoeg. ‘Dat zit ‘m niet in de bereidheid onder Nederlanders om zich in te zetten, maar omdat de toenemende vraag om zorg en ondersteuning veel groter is dan het aanbod. Dat heeft onder andere te maken met het bezuinigen op professionals. De indicatie om een professional in te zetten, wordt steeds zwaarder. Bovendien verandert de visie: je hebt niet altijd professionals nodig voor de beste ondersteuning. Soms is het prettiger om te praten met iemand uit je eigen omgeving die je vertrouwt, zoals je buurvrouw.’

Samenwerken voor informele zorg

Om zo goed mogelijk zorg en ondersteuning te kunnen geven, moeten informele zorgverleners en professionals samenwerken. Hoe doe je dat het beste? Herken en erken elkaars unieke bijdrage, zegt Potting. Daarmee begint het. ‘Dat is een voorwaarde tot samenwerking. Je hebt elkaar nodig, omdat je allebei een unieke en belangrijke rol inneemt in het leven en welzijn van de cliënt.’ Verder moeten organisaties beseffen dat professionals niet automatisch op de juiste manier met vrijwilligers omgaan, hoe goed ze ook zijn in hun werk. ‘Werken met cliënten is niet hetzelfde als werken met vrijwilligers. Dat laatste verloopt niet vanzelfsprekend probleemloos. Professionals zouden daarin begeleiding moeten krijgen.’

Curriculum aanpassen informele zorg

Potting ziet hiervoor zeker oplossingen. ‘Hoe je vrijwilligers aanstuurt, kunnen we opnemen in het curriculum. Bestaande professionals kunnen we bijscholen. Daarnaast is het verstandig om te erkennen dat “omgaan met en aansturen van vrijwilligers” een competentie is. Die vaardigheid zie ik bijvoorbeeld bijna nooit genoemd in vacatures.’

Waardering binnen informele zorg

Ten slotte zouden organisaties het vrijwilligersbeleid kunnen aanpassen. Goed omgaan met vrijwilligers betekent volgens Potting meer dan de vrijwilliger verzekeren en hem een kerstpakket geven. ‘Organisaties moeten bedenken welke kennis over cliënten ze wel of niet met vrijwilligers delen en hoe ze vrijwilligers betrekken bij incidenten. En als een vrijwilliger na jarenlange zorg vertrekt, rondt het traject dan goed af. Waardering is echt superbelangrijk.’