Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CHE start nieuwe post-hbo Emotionally Focused Therapy in sociaal werk

In november start de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) een innovatieve post-hbo-opleiding in Emotionally Focused Therapy (EFT) in sociaal werk. Doel: sociaal werkers meer vaardigheden geven om relaties te verbeteren. Wat houdt de opleiding in en wat kun je ermee als sociaal werker?
EFT in sociaal werk
De CHE start een post-hbo opleiding in Emotionally Focused Therapy. Bron: Vasily Koloda/Unsplash

Dit najaar begint de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) met een nieuwe post-hbo-opleiding in Emotionally Focused Therapy (EFT) voor sociaal werk. EFT is een bewezen manier om relaties te verbeteren door te focussen op hechting. Deze opleiding is ontwikkeld omdat steeds meer professionals in sociaal werk zich onzeker voelen over het omgaan met relaties, zo bleek uit onderzoek van Wim Dekker.

Vragen stellen over relaties

In dat onderzoek kwam naar voren kwam dat hoewel sociaal werkers vaak de financiële situatie van cliënten bespreken, ze terughoudend zijn om vragen te stellen over hun relaties. Desirée van den Broek, een van de EFT-docenten, deelt: ‘Relationele problemen liggen vaak aan de basis van de problemen waarmee cliënten te maken hebben.’

De opleiding, ontwikkeld in samenwerking met de Stichting EFT Nederland, wordt geleid door Desirée van den Broek en Jacobien Vonk-Walraven. Jacobien, voormalig sociaal werker en nu systeemtherapeut, benadrukt op de website van de CHE het belang van EFT in haar werk: ‘EFT biedt handvatten om mensen duurzaam te helpen. Het leert niet alleen professionals kijken naar de interacties van anderen, maar ook naar hun eigen interacties en hechtingsstijlen.’

Conflict is de afwezigheid van verbinding

EFT is gebaseerd op het idee dat conflicten vaak voortkomen uit hechtingsbehoeften, copingstrategieën en angsten. Desirée legt uit: ‘Vanuit de hechtingsbril is conflict hetzelfde als de afwezigheid van verbinding. Dit biedt mogelijkheden om conflicten te de-escaleren en effectiever samen problemen op te lossen.’

Voor wie is de opleiding?

De opleiding richt zich specifiek op professionals in het sociaal domein, zoals jeugd-, gezins- en maatschappelijk werkers. Na een theoretische basis ligt de nadruk op praktische toepassing, waarbij deelnemers rollenspellen gebruiken om EFT in de praktijk te oefenen.

De nieuwe post-hbo-opleiding EFT in sociaal werk is bedoeld om professionals te voorzien van de nodige kennis en vaardigheden om hechtingsgerichte therapie toe te passen in hun werk.

Toelatingseisen, tijdsduur, prijs

  • Toelatingseisen: Je hebt een sociaal-agogische hbo-opleiding afgerond en je bent minimaal 8 uur per week werkzaam in het sociaal domein.
  • Tijdsduur: 9 dagen in totaal. 6 cursusdagen en 3 trainingsdagen.
  • Start: 11 november 2024
  • Locatie: Christelijke Hogeschool Ede, Oude Kerkweg 100, Ede
  • Prijs: € 2.795,-
  • Docenten: Desirée van den Broek, Kees Verduijn en Jacobien Vonk-Walraven

Voor meer informatie over de opleiding, bezoek de website van de Christelijke Hogeschool Ede of schrijf je in voor de Open Avond op 5 juni.

Binnenkort lees je op onze website een uitgebreid artikel over EFT en hoe je ermee kunt werken als sociaal werker.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.