Professionalisering

De DSM: neutraal handboek of bijbel van het biomedisch model?

Ondanks aanhoudende kritiek is de DSM, het diagnostisch handboek voor psychische stoornissen in de ggz, nog altijd de basis voor theorie en praktijk. Een psychiater en een orthopedagoog aan het woord, de één kritisch, de ander welwillender. Over één ding zijn ze het eens: ‘De DSM wordt vaak verkeerd gebruikt.’
Jeugdhulp
Katie Eppenhof is Sociaal Werker van het Jaar 2024.

Katie Eppenhof is Sociaal Werker van het Jaar: ‘Jongeren waarderen zoals ze zijn, juist als het stormt in hun leven’

De Tilburgse Katie Eppenhof omschrijft zichzelf als ‘rebelse en eigenwijze jongerenwerker die niet met de stroming meegaat’. Vorig jaar werd Katie uitgeroepen tot sociaal werker van het jaar 2024. Omdat het vandaag World Social Work Day is, is dit interview nu ook zonder abonnement te lezen.
Professionalisering

Morgen World Social Work Day: solidariteit versterken tussen generaties

Morgen, 18 maart, is het World Social Work Day. Het thema is het versterken van solidariteit tussen generaties, voor het welzijn van allen. De Nederlandse beroepsvereniging BPSW organiseert een interessante webinar en aanmelden kan nog.
Alleen met jenever

Kijktips: boeiende docu’s over veranderde vriendschappen en leven zonder smartphone

Hoe kan het gebeuren dat iemand na het overlijden nog voor langere tijd in zijn woning blijft liggen? Kun je anno 2025 nog leven zonder smartphone? En zo ja, hoe ziet je leven er dan uit? Zorg+Welzijn heeft voor jou weer drie interessante kijktips op een rij gezet.

Hulpverlening te talig? De Yucel-methode maakt verhaal van cliënt visueel

Gedachten, emoties en gebeurtenissen vatten in woorden. Lastig, vindt een deel van de cliënten in het sociaal domein. Dit geldt bijvoorbeeld voor sommige mensen met een licht verstandelijke beperking en anderstaligen. Voor deze groepen is de Yucel-methode ontwikkeld. Met gekleurde blokken wordt het verhaal van de cliënt visueel gemaakt. 

Olympisch schaatskampioen Mark Tuitert leerde zijn lot lief te hebben

Je lot liefhebben. Olympisch schaatskampioen Mark Tuitert, die zijn moeder verloor door zelfdoding en zes jaar lang geen contact had met zijn vader, probeert dat in de praktijk te brengen. De stoïcijnse filosofie helpt hem daarbij. ‘Durf eigenwijs te zijn. Daardoor laat je het vuur in jezelf branden.’
Informele zorg
Casemanager spreekt met mantelzorgers over demente vader.

Dilemma: wat als mantelzorgers jou opeisen?

Natuurlijk is een goede relatie met de naasten van je cliënt heel waardevol. Maar wat als familieleden van de cliënt druk op jou uitoefenen en onrealistische verwachtingen hebben? Hoe geef je duidelijk je grenzen aan, zonder de vertrouwensrelatie met mantelzorgers te beschadigen?
Ellen van den Broek (links) en Ikram Ben Amar begeleiden tbs-patiënten in hun terugkeer naar de maatschappij. Meer samenwerking met bijvoobeeld de GGZ en méér samenwerking met bijvoorbeeld schuldhulpverleners, de ggz en de verslavingszorg is volgens hen welkom. Foto: De Forensische Zorgspecialisten

Als een tbs-patiënt terugkeert naar de maatschappij: ‘Verlof bouwen we heel zorgvuldig op’

De samenleving veiliger maken. Dat is het doel van Ellen van den Broek en Ikram Ben Amar, die mensen met tbs begeleiden in hun terugkeer naar de maatschappij. Hoe ziet zo’n traject van resocialisatie eruit? En in hoeverre ervaren patiënten dit als een tweede kans?
Participatie
Halima is bij Brave Burgerzz op haar plek. ‘Ik zat echt in een isolement. Ik heb de afgelopen jaren heel veel gesolliciteerd maar werd altijd afgewezen.' Foto: Bas Losekoot

Je verleden boeit niet bij Brave Burgerzz: ‘Hier krijg ik de kans om te groeien’

Wat het verleden is van zijn crew maakt Chris Manuel niets uit. Of ze nu jaren thuis hebben gezeten of ’s avonds terug de bak ingaan, als ze maar goed meedraaien in de keuken van Brave Burgerzz. Waar een tweede kans om draait laat hij zien in deze meeloopreportage.
Verslaving
Photo by Alexandra Luniel on Unsplash.

Te veel alcohol leidt ook tot lichamelijke klachten: waar moet jij extra alert op zijn?

Vage klachten over vermoeidheid, een flinke gewichtstoename in korte tijd of geel oogwit bij een cliënt. Gaan de alarmbellen van jou dan af? Waarschijnlijk niet direct. Maar een beginnende alcoholverslaving manifesteert zich ook lichamelijk. Waar kun je alert op zijn?

Over professionalisering

Omdat vakmanschap en kwaliteit áltijd belangrijk zijn

Voor een samenleving waarin iedereen volwaardig mee kan doen, is het belang van professionalisering en sterk sociaal werk groot. Het bijhouden van vakmanschap en voortdurend inspelen op nieuwe ontwikkelingen zijn belangrijke voorwaarden om de kwaliteit van het sociaal werk op een hoog niveau te houden. De kwaliteit van de professional bepaalt immers de kwaliteit van de dienstverlening die hij of zij biedt.

Lees meer

Professionalisering en sterk sociaal werk vraagt om deskundige sociaal werkers die middenin de samenleving staan. Daarom is aandacht voor vakmanschap, kwaliteit en professionalisering van belang.

Professionalisering in het sociaal domein

Om sociaal werkers hierin te ondersteunen en te professionaliseren, zijn er een beroepscompetentieprofiel en een beroepscode opgesteld. Dankzij het beroepscompetentieprofiel weten sociaal werkers: dit is mijn vak, dit is wat ik moet kennen en kunnen. Sociale organisaties kunnen met het profiel in de hand laten zien wat het werk dat ze verrichten inhoud en als domein kunnen we dankzij dit profiel goed laten zien wie we zijn en wat we doen. De beroepscode is een handreiking om het profiel ook in de praktijk te kunnen brengen en draagt daarmee bij aan professionalisering in het sociaal domein.

Professionalisering: Competentieprofiel

Doel van het beroepscompetentieprofiel is om inzichtelijk te maken wat de competenties zijn van sociaal werkers, om handvatten te bieden om functieprofielen en branchestandaarden te actualiseren, om betere afstemming met het beroepsonderwijs te realiseren en om deskundigheidsbevordering te stimuleren. Sociaal werk is een heel breed vak en daardoor wordt het soms ook een beetje vaag als je uit wilt leggen wat het precies is. In dit document komen alle specifieke taken en talenten én de breedheid van het vak samen en dat is we nodig om goed naar buiten te brengen wie sociaal werkers zijn, wat ze doen en waarom het vak zo belangrijk is.

Professionalisering: Beroepscode

Naast het beroepscompetentieprofiel, is er ook een beroepscode opgesteld. En waar het ene document vooral gaat over wat je als sociaal werker aan competenties in huis moet hebben, of met andere woorden wat je moet kunnen en kennen, is het andere document bedoeld als handreiking om die competenties ook tot uitvoering te brengen. Het helpt sociaal werkers om om te gaan met moeilijke, of ethische, situaties. Stel bijvoorbeeld dat je schuldhulpverlener bent en je komt in aanraking met een cliënt die fraude blijkt te plegen. Wat doe je dan? Of als je preventief werkt op het gebied van polarisatie en radicalisering en de politie staat ineens voor je deur en vraagt om contactgegevens van je cliënt. Hoe reageer je daar juist op? De beroepscode helpt daarbij.

Professionalisering: Beroepsregister

En dan is er ook nog het beroepsregister speciaal voor sociaal werkers (Register Sociaal Werkers in W&MD). Registratie in dit register biedt sociaal werkers in het werkgebied van welzijn en maatschappelijk dienstverlening richting en stimulans bij het op peil houden van hun competenties en bij het reflecteren op hun eigen handelen. Én het is transparant naar burgers/cliënten, opdracht- en werkgevers. Met registratie laten professionals immers zien dat zij blijven werken aan hun vakmanschap. Voor sociaal werkers die zich registreren bij Registerplein zijn registratiecriteria ontwikkeld die aansluiten bij hun dagelijkse praktijk en bij hun eigen professionele ontwikkelingsbehoefte. Daarmee draagt beroepsregistratie bij aan een nog betere kwaliteit van hulp en ondersteuning door sociaal werkers en versterkt het hun arbeidsmarktpositie.

Uitgelicht congres

Cultuursensitieve Zorg Congres