Professionalisering

Weekoverzicht

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

Deze week gebeurde er weer veel in het sociaal domein. We hebben de belangrijkste ontwikkelingen voor jou op een rijtje gezet. In dit weekoverzicht gaat het onder meer over het schrappen van incassokosten en #Chatsafe, een initiatief om jongeren op social media te leren communiceren over heftige onderwerpen als zelfbeschadiging en suïcide.

Als suïcide je handelingsverlegen maakt: ‘Ik gebruik nu wel de juiste interventies’

60 procent van de mensen die overlijden door zelfdoding zijn niet bekend bij hulpverleners. Sociaal werkers die suïcidale gedachten bespreekbaar maken zijn ontzettend belangrijk. Hoe voer je dat gesprek en hoe doorbreek je handelingsverlegenheid?
eft-relatietherapie in het sociaal domein

EFT-relatietherapie in nieuwe post-hbo: een must voor sociaal werkers?

Werken met Emotionally Focused Therapy (EFT) in het sociaal domein biedt nieuwe mogelijkheden voor de ondersteuning van gezinnen en relaties. Dat zegt Desirée van den Broek, oud-directeur van EFT Nederland en EFT-docent. Ze legt uit hoe EFT sociaal werkers kan helpen om negatieve patronen in relaties te herkennen en te veranderen.
Jeugdhulp
Katie Eppenhof is Sociaal Werker van het Jaar 2024.

Katie Eppenhof is Sociaal Werker van het Jaar: ‘Jongeren waarderen zoals ze zijn, juist als het stormt in hun leven’

De Tilburgse Katie Eppenhof omschrijft zichzelf als ‘rebelse en eigenwijze jongerenwerker die niet met de stroming meegaat’. Sinds vorige week mag ze daarbij de titel Sociaal Werker van het Jaar 2024 dragen. Wie is Katie en hoe kijkt ze naar haar vak?

SNEAKPREVIEW ‘Vrijwilligers zijn geen duizenddingendoekjes’

Hoe werk je op een goede manier samen met het netwerk van de cliënt? Ageeth Ouwehand, raadslid van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS), zegt: ‘Neem naasten en vrijwilligers serieus. En leer ze de vaardigheden die ze nodig hebben om cliënten goed te kunnen ondersteunen.'

DOSSIER Academische master social work in de maak

Met de benoeming van Thomas Kampen tot hoogleraar Social Work komt er een academische masteropleiding. Goed nieuws voor sociaal werkers die willen leren hoe ze op een meer autonome manier de problematiek van cliënten kunnen doorgronden en zich beter voor hen kunnen inzetten. ‘Meer tijd voor professionalisering is broodnodig.'
EFT in sociaal werk

CHE start nieuwe post-hbo Emotionally Focused Therapy in sociaal werk

In november start de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) een innovatieve post-hbo-opleiding in Emotionally Focused Therapy (EFT) in sociaal werk. Doel: sociaal werkers meer vaardigheden geven om relaties te verbeteren. Wat houdt de opleiding in en wat kun je ermee als sociaal werker?
lekker lezen over het laatste nieuws in het sociaal domein

Lees het laatste nieuws in het sociaal domein in 5 minuten

Deze week in het nieuws: psychiatrische patiënten, naasten en zorgverleners bereiden een collectieve rechtszaak voor tegen de Staat. Daarnaast werpt Buurtzorg-directeur Jos de Blok zich op als kandidaat voor minister van VWS. In dit artikel praten we je binnen 5 minuten bij over het laatste nieuws in het sociaal domein.

Zo zorg je voor de juiste bejegening van een zware cliënt

Hoe zorg je ervoor dat je als zorgverlener zware cliënten op de juiste manier bejegent? Dikactivist Veerle Metten -medebedenker van het Dik bij de Dokter supportpakket- van stichting Dikke Vinger geeft tips.
agressie? 5 stappen om aangifte te doen

Agressie? Zo doe je in 5 stappen veilig aangifte

Een cliënt die dreigt je te achtervolgen naar je huis als je iets doet waar hij het niet mee eens is. Een bewoner die met stoelen gooit en dreigt met fysiek geweld. Van agressie wordt nog te weinig melding of aangifte gedaan. In deze vijf stappen doe je het veilig en snel.

Over professionalisering

Omdat vakmanschap en kwaliteit áltijd belangrijk zijn

Voor een samenleving waarin iedereen volwaardig mee kan doen, is het belang van professionalisering en sterk sociaal werk groot. Het bijhouden van vakmanschap en voortdurend inspelen op nieuwe ontwikkelingen zijn belangrijke voorwaarden om de kwaliteit van het sociaal werk op een hoog niveau te houden. De kwaliteit van de professional bepaalt immers de kwaliteit van de dienstverlening die hij of zij biedt.

Lees meer

Professionalisering en sterk sociaal werk vraagt om deskundige sociaal werkers die middenin de samenleving staan. Daarom is aandacht voor vakmanschap, kwaliteit en professionalisering van belang.

Professionalisering in het sociaal domein

Om sociaal werkers hierin te ondersteunen en te professionaliseren, zijn er een beroepscompetentieprofiel en een beroepscode opgesteld. Dankzij het beroepscompetentieprofiel weten sociaal werkers: dit is mijn vak, dit is wat ik moet kennen en kunnen. Sociale organisaties kunnen met het profiel in de hand laten zien wat het werk dat ze verrichten inhoud en als domein kunnen we dankzij dit profiel goed laten zien wie we zijn en wat we doen. De beroepscode is een handreiking om het profiel ook in de praktijk te kunnen brengen en draagt daarmee bij aan professionalisering in het sociaal domein.

Professionalisering: Competentieprofiel

Doel van het beroepscompetentieprofiel is om inzichtelijk te maken wat de competenties zijn van sociaal werkers, om handvatten te bieden om functieprofielen en branchestandaarden te actualiseren, om betere afstemming met het beroepsonderwijs te realiseren en om deskundigheidsbevordering te stimuleren. Sociaal werk is een heel breed vak en daardoor wordt het soms ook een beetje vaag als je uit wilt leggen wat het precies is. In dit document komen alle specifieke taken en talenten én de breedheid van het vak samen en dat is we nodig om goed naar buiten te brengen wie sociaal werkers zijn, wat ze doen en waarom het vak zo belangrijk is.

Professionalisering: Beroepscode

Naast het beroepscompetentieprofiel, is er ook een beroepscode opgesteld. En waar het ene document vooral gaat over wat je als sociaal werker aan competenties in huis moet hebben, of met andere woorden wat je moet kunnen en kennen, is het andere document bedoeld als handreiking om die competenties ook tot uitvoering te brengen. Het helpt sociaal werkers om om te gaan met moeilijke, of ethische, situaties. Stel bijvoorbeeld dat je schuldhulpverlener bent en je komt in aanraking met een cliënt die fraude blijkt te plegen. Wat doe je dan? Of als je preventief werkt op het gebied van polarisatie en radicalisering en de politie staat ineens voor je deur en vraagt om contactgegevens van je cliënt. Hoe reageer je daar juist op? De beroepscode helpt daarbij.

Professionalisering: Beroepsregister

En dan is er ook nog het beroepsregister speciaal voor sociaal werkers (Register Sociaal Werkers in W&MD). Registratie in dit register biedt sociaal werkers in het werkgebied van welzijn en maatschappelijk dienstverlening richting en stimulans bij het op peil houden van hun competenties en bij het reflecteren op hun eigen handelen. Én het is transparant naar burgers/cliënten, opdracht- en werkgevers. Met registratie laten professionals immers zien dat zij blijven werken aan hun vakmanschap. Voor sociaal werkers die zich registreren bij Registerplein zijn registratiecriteria ontwikkeld die aansluiten bij hun dagelijkse praktijk en bij hun eigen professionele ontwikkelingsbehoefte. Daarmee draagt beroepsregistratie bij aan een nog betere kwaliteit van hulp en ondersteuning door sociaal werkers en versterkt het hun arbeidsmarktpositie.

Uitgelicht congres

Hét Dementie congres

Congres De overgang