Professionalisering

Armoede
financiële regelingen

Laat geen geld liggen: 7 onbekende potjes voor een kleine portemonnee

Het Tijdelijk Noodfonds Energie, de Meedoenregeling of de individuele inkomenstoeslag. Mensen met een laag inkomen weten lang niet altijd op welke ‘potjes’ ze recht hebben. Daarom in een handig overzicht: zeven minder bekende financiële regelingen waar jouw cliënt mogelijk een beroep op kan doen.
Jeugdhulp
agressie-aanpak

Nieuwe agressie-aanpak in jeugdzorg geeft sociaal werkers veiliger gevoel

Op 1 juli 2024 moet elke jeugdzorgorganisatie een agressie-aanpak hebben ingevoerd, gebaseerd op 4 in de cao vastgelegde pijlers. Bij iHub onderwijs & familiezorg is zo'n aanpak al getest. Het beleid rond agressie is daardoor enorm verbeterd: jeugdzorgprofessionals voelen zich meer gezien en gehoord én veiliger.
Verward gedrag
Floortje Scheepers: 'In een wat vroegere fase kun je als sociaal werker mensen met problemen vaak nog wel motiveren om hulp te accepteren.'

Floortje Scheepers: ‘Bij problemen halen we iemand vaak uit z’n sociale basis’

Hoogleraar Floortje Scheepers heeft als psychiater vaak te maken met ernstig verwarde mensen. ‘Als je niet óók aan de context van cliënten sleutelt, weet je één ding vrijwel zeker: iemand valt weer terug.’
Omgaan met agressie

Dossier: omgaan met agressie

Of je nu met ouderen, jongeren, mensen met schulden of met jonge moeders werkt: als sociaal werker is de kans helaas aanwezig dat je agressie meemaakt. Hoe reageer je op agressief gedrag van een cliënt en hoe voorkom je escalatie? In dit dossier: - Persoonlijke verhalen van sociaal werkers over de impact van agressie - Visies op agressie: moeten we het (enigszins) accepteren, of moeten we ons er juist steviger tegen uitspreken? - Uitleg over specifieke vormen, zoals online agressie - Praktische tips voor sociaal werkers: herkennen en de-escaleren, hoe bepalend is jouw houding, zelf aangifte doen of niet, humor gebruiken
laatste nieuws in het sociaal domein

In 5 minuten op de hoogte van het laatste nieuws in het sociaal domein

Deze week gebeurde er weer veel in het sociaal domein. We hebben de belangrijkste ontwikkelingen voor jou op een rijtje gezet. Over een oproep op betere communicatie bij sexting, zorgen om man die Wzd nodig heeft maar geweigerd wordt en een overzicht van de genomineerden voor Sociaal Werker van het Jaar 2024. 
langer thuis wonen

Overbelasting van mantelzorgers: dit zijn de risicogroepen

Zorgen voor hun naasten, dat doen mantelzorgers met liefde. Maar het gevaar is dat zij hun fysieke of emotionele grenzen overschrijden en overbelast raken. Vier soorten mantelzorgers zijn extra kwetsbaar, werd duidelijk tijdens het Congres Samenwerken met de Mantelzorger.

Wat meedenken over richtlijnen je oplevert: dit zeggen sociaal werkers

Hoe pas je richtlijnen toe in je dagelijks werk? En heeft het meerwaarde om als professional zelf betrokken te zijn bij de totstandkoming of herziening van een richtlijn? 3 sociaal werkers over hun ervaringen. 'Eis tijd op om je in richtlijnen te verdiepen.'

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

In week 9 van 2024 gebeurde er weer veel in het sociaal domein. We hebben de belangrijkste ontwikkelingen voor jou op een rijtje gezet. Over de haperende vroegsignalering van burgers met schulden, mogelijke bezuinigingen in de gehandicaptensector en speciaal voor mensen met dementie: het Huis van Herinnering.
Langer thuis wonen
sociaal arrangeren

Dankzij de sociaal arrangeur houden mantelzorgers in Nijmegen het langer vol

Een innovatief project waar ouderen, sociaal werkers én mantelzorgers de vruchten van plukken. Die zijn de afgelopen 2 jaar behaald met ‘Sociaal Arrangeren’, een zorgpilot in Nijmegen. Mantelzorgers kunnen de zorg voor hun naasten langer volhouden, luidt een van de conclusies.
Professionalisering
sociaal werk opleiding

Deze opleidingen zijn er voor sociaal werkers die verder willen komen in hun loopbaan

Er komt een academische master opleiding Social Work, want professionalisering is broodnodig, vertelde hoogleraar Social Work Thomas Kampen onlangs aan Zorg+Welzijn. Er zijn naast de opleidingen op mbo- en hbo-niveau nog veel meer opleidingen voor sociaal werkers. In dit artikel vind je allerlei mogelijkheden om je verder te ontwikkelen.

Over professionalisering

Omdat vakmanschap en kwaliteit áltijd belangrijk zijn

Voor een samenleving waarin iedereen volwaardig mee kan doen, is het belang van professionalisering en sterk sociaal werk groot. Het bijhouden van vakmanschap en voortdurend inspelen op nieuwe ontwikkelingen zijn belangrijke voorwaarden om de kwaliteit van het sociaal werk op een hoog niveau te houden. De kwaliteit van de professional bepaalt immers de kwaliteit van de dienstverlening die hij of zij biedt.

Lees meer

Professionalisering en sterk sociaal werk vraagt om deskundige sociaal werkers die middenin de samenleving staan. Daarom is aandacht voor vakmanschap, kwaliteit en professionalisering van belang.

Professionalisering in het sociaal domein

Om sociaal werkers hierin te ondersteunen en te professionaliseren, zijn er een beroepscompetentieprofiel en een beroepscode opgesteld. Dankzij het beroepscompetentieprofiel weten sociaal werkers: dit is mijn vak, dit is wat ik moet kennen en kunnen. Sociale organisaties kunnen met het profiel in de hand laten zien wat het werk dat ze verrichten inhoud en als domein kunnen we dankzij dit profiel goed laten zien wie we zijn en wat we doen. De beroepscode is een handreiking om het profiel ook in de praktijk te kunnen brengen en draagt daarmee bij aan professionalisering in het sociaal domein.

Professionalisering: Competentieprofiel

Doel van het beroepscompetentieprofiel is om inzichtelijk te maken wat de competenties zijn van sociaal werkers, om handvatten te bieden om functieprofielen en branchestandaarden te actualiseren, om betere afstemming met het beroepsonderwijs te realiseren en om deskundigheidsbevordering te stimuleren. Sociaal werk is een heel breed vak en daardoor wordt het soms ook een beetje vaag als je uit wilt leggen wat het precies is. In dit document komen alle specifieke taken en talenten én de breedheid van het vak samen en dat is we nodig om goed naar buiten te brengen wie sociaal werkers zijn, wat ze doen en waarom het vak zo belangrijk is.

Professionalisering: Beroepscode

Naast het beroepscompetentieprofiel, is er ook een beroepscode opgesteld. En waar het ene document vooral gaat over wat je als sociaal werker aan competenties in huis moet hebben, of met andere woorden wat je moet kunnen en kennen, is het andere document bedoeld als handreiking om die competenties ook tot uitvoering te brengen. Het helpt sociaal werkers om om te gaan met moeilijke, of ethische, situaties. Stel bijvoorbeeld dat je schuldhulpverlener bent en je komt in aanraking met een cliënt die fraude blijkt te plegen. Wat doe je dan? Of als je preventief werkt op het gebied van polarisatie en radicalisering en de politie staat ineens voor je deur en vraagt om contactgegevens van je cliënt. Hoe reageer je daar juist op? De beroepscode helpt daarbij.

Professionalisering: Beroepsregister

En dan is er ook nog het beroepsregister speciaal voor sociaal werkers (Register Sociaal Werkers in W&MD). Registratie in dit register biedt sociaal werkers in het werkgebied van welzijn en maatschappelijk dienstverlening richting en stimulans bij het op peil houden van hun competenties en bij het reflecteren op hun eigen handelen. Én het is transparant naar burgers/cliënten, opdracht- en werkgevers. Met registratie laten professionals immers zien dat zij blijven werken aan hun vakmanschap. Voor sociaal werkers die zich registreren bij Registerplein zijn registratiecriteria ontwikkeld die aansluiten bij hun dagelijkse praktijk en bij hun eigen professionele ontwikkelingsbehoefte. Daarmee draagt beroepsregistratie bij aan een nog betere kwaliteit van hulp en ondersteuning door sociaal werkers en versterkt het hun arbeidsmarktpositie.

Uitgelicht congres

Congres De overgang

Cultuursensitieve Zorg Congres