Jeugdhulp

Verslaving
vapes zitten bomvol schadelijke stoffen

Vapes van Nederlandse kinderen zitten bomvol gif, lood en nicotine

Giftige metalen, kankerverwekkende stoffen en aanzienlijk meer nicotine dan wettelijk is toegestaan. Deze gevaarlijke 'ingrediënten' zijn aangetroffen in vapes die veel door Nederlandse jongeren worden gebruikt, meldt RTL Nieuws. 'Sommige resultaten zijn echt bizar.'

Hoofdlijnenakkoord: wat betekenen de plannen voor sociaal werkers?

Het zal je niet ontgaan zijn: er komt een nieuwe regering die een rechtse koers inslaat. In het hoofdlijnenakkoord ‘Hoop, Lef en Trots’ dat de PVV, VVD, NSC en BBB hebben gesloten, staan ook maatregelen waar sociaal werkers mee te maken krijgen. We zetten hier de opvallendste punten op een rij.
Jeugdhulp

Jeugdzorgwerker Milan in de Spotlight: ‘Verwaarloosde jongeren hebben enorme doorbraken’

Milan ten Brink (30) is jeugdzorgwerker bij de Klif. Dat is een behandelvoorziening voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar oud met een lvb. Milan begeleidt de jongeren naar stabiliteit en vervolgens naar zelfstandigheid. ‘Het is de bedoeling dat jongeren mij steeds minder nodig hebben.’
Jeugdhulp
Zelfhulpboek voor rouwende kinderen

Dit zelfhulpboek voor rouwende kinderen is goudeerlijk: ‘Zeg ook tegen een kind gewoon ‘doodgaan”

Als een broer of zus sterft, verandert alles in het gezin. Ouders zoeken een nieuw evenwicht. Als kind kan het voelen alsof zij minder beschikbaar zijn. Een nieuw zelfhulpboek helpt kinderen die een broertje of zusje verloren het verdriet te verwerken. Kinderpsycholoog Carine Kappeyne van de Coppello draait in haar boek bewust niet om de hete brij heen.
Jeugdhulp

Jongeren begrijpen hun emoties beter als je samen gaat gamen

Met de juiste videogame kun je het oplossingsvermogen van jongeren vergroten en makkelijker contact maken. Games kunnen dan ook een uitkomst zijn bij depressieve klachten, zegt Anouk Tuijnman. Zij deed promotieonderzoek en legt uit hoe sociaal werkers videogames kunnen benutten.
Jeugdhulp

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

De afgelopen week gebeurde er weer veel in het sociaal domein: een uitbreiding van de vergoeding van casemanagement dementie, een nieuwe wet over jeugdhulp in de maak en een mogelijk interessante nieuwe opleiding over palliatieve zorg voor sociaal werkers. Lees meer over dit nieuws en andere berichten en je bent weer helemaal bijgepraat.
Jeugdhulp

Hoe schrijf je een goede klachtbrief?

Als sociaal werker word je vast soms gek van al die teksten die je moet schrijven. Neerlandica Judith ter Horst heeft veel professionals die worstelden met schrijven geholpen. In dit artikel haar tips voor een ijzersterke klachtbrief.
nu niet zwanger kinderwens

Dilemma: zou je cliënt wel zwanger mogen worden?

Je maakt je zorgen over een alleenstaande vrouw met psychische problemen en een lvb. Ze heeft twee kindjes waar ze niet altijd goed voor zorgt. Je bent bang dat een nieuwe zwangerschap haar situatie niet goed zal doen. Is het jouw taak om je zorgen met haar te bespreken?
Jeugdhulp
eetstoornissen huisbezoek

Op huisbezoek bij kind met eetstoornis: soms blijkt behandeling zelfs niet meer nodig

Met de Pontis-methode is de behandeling van een eetstoornis soms niet eens meer nodig. 'Een kind staat vaak maandenlang op de wachtlijst voor hulp, we bedachten een oplossing om die zware periode te overbruggen.' Hoe dat precies werkt, legt specialist Yvonne uit.
Jeugdhulp
Adhd bij vrouwen

Bloedirritant! Over de strijd van vrouwen met ADHD

ADHD bij vrouwen uit zich vaak anders dan bij mannen. Maar hun klachten worden meestal niet herkend. Jacqueline van de Sande, zelf gediagnosticeerd met ADHD en al ruim 20 jaar werkzaam in de jeugdzorg, schreef er een boek over. In dit interview tips over signaleren van en communicatie bij ADHD. Plus: wanneer is extra aandacht nodig?

Over jeugdhulp

Is wachten op Jeugdhulp echt onvermijdelijk?

Vanaf 2015 wordt jeugdhulp aan kinderen en jongeren gecoördineerd en uitgevoerd door de gemeenten. Maar de problemen in de jeugdsector rollen over elkaar heen. Te weinig hulp, te weinig geld, te lange wachtlijsten. Professionals moeten elkaar zien te vinden en samenwerken. Kinderen en ouders krijgen nog veel te vaak niet de zorg die nodig is. Waar staat de jeugdhulp en waar gaat zij naar toe?

Lees meer

‘Wachten op jeugdhulp is onvermijdelijk, blijkt uit een casusonderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut NJi in het voorjaar 2017. Een belangrijke oplossing voor de wachtlijsten in de jeugdzorg vindt (ex-) staatssecretaris Martin van Rijn in de drastische vermindering van de administratie van aanbieders jeugdhulp. Zodat de professionals hun tijd weer kunnen besteden aan de kinderen en niet aan het papierwerk.

Maar dat is zeker niet het enige dat moet gebeuren om kinderen en ouders de hulp te bieden die nodig is. In het rapport  “Zorgen voor de jeugd” waarschuwt de Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ) om maatregelen te nemen voor het behoud van de jeugdhulp. De instellingen voor jeugdhulp worden geteisterd door gebrek aan geld en door enorme administratieve lasten. De specialistische jeugdhulp dreigt er aan ten onder te gaan. De Transitieautoriteit – pleit voor een tijdelijke ‘innovatiepot’ om jeugdhulpaanbieders en gemeenten ‘een zetje in de rug te geven voor wat meer financiële armslag.’

Specialistische jeugdhulp

De problemen in de jeugdzorg kregen in 2017 een hoogtepunt met de noodkreet van de ouders van de 16- jarige Emma. Zij deden een oproep via Facebook en de media, omdat er geen opvangplek voor het meisje, die suïcidaal was , maar nergens hulp kon krijgen. Dat leidde tot actie van staatssecretaris Van Rijn en een debat in de Tweede Kamer over deze situaties in de jeugd-ggz. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie reageerde: ‘Het probleem is dat veel gemeenten te weinig dure specialistische behandelingen inkopen’. Tijdens het debat in de Tweede Kamer, kreeg de staatssecretaris een lijst met zo’n vijftig vergelijkbare, acute gevallen van kinderen die geen acute hulp konden krijgen. De staatssecretaris heeft daarop ingegrepen en alle gemeenten die onvoldoende acute jeugd-ggz hebben geregeld gesommeerd het probleem op te lossen.

Goede berichten over jeugdhulp

Zijn er nog goede berichten te melden uit de jeugdhulp? ‘Er gaat ook veel goed’, stellen vier brancheorganisaties in het voorjaar 2017 in een brief naar de ministeries van VWS en Veiligheid en Justitie. De brancheorganisaties voor jeugdhulp hebben in de brief ook duidelijk gemaakt welke dringende maatregelen er op korte termijn nodig zijn. ‘We zijn nu ruim twee jaar na de decentralisatie die verbetering moest brengen voor de jeugdhulp. De hulp zou integraal worden, toegankelijk en dicht bij het kind. Meer preventie, slimmere samenwerking en een einde aan verkokering en perverse prikkels omdat alle jeugdhulpvormen nu onder één opdrachtgever vallen: de gemeente. Van dat ideaal zien we twee jaar na de decentralisatie helaas nog te weinig terug.’

Wijkteam

Met de decentralisatie heeft ook het wijkteam een taak gekregen in de eerstelijnshulp aan kinderen en jongeren. Wijkteamprofessionals komen achter de deur, signaleren en geven lichte hulp als dat nodig is. Toch is ook de hulp door wijkteams vaak niet op orde, volgens Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer.  Het probleem is dat in de hulpverlening aan kinderen niet goed gediagnosticeerd wordt. ‘Als professionals in wijkteams niet goed in staat zijn de hulp die nodig is te diagnosticeren, is dat schadelijk voor kinderen. Volgens een onderzoek is ‘gebrek aan kennis en handelingsverlegenheid’ het probleem, maar ook: oneigenlijk gebruik van “drang” naar ouders en kinderen toe. Kalverboer: ‘Er wordt onder professionals te licht gedacht over hoe je op de goede manier vaststelt wat er bij een kind aan de hand is.’

Dossier over jeugdhulp

De komende jaren worden voor de gemeenten, de jeugdzorgsector en voor de professionals die er werken, cruciaal. Om kinderen, jongeren en ouders de jeugdhulp te kunnen bieden die ze nodig hebben. In dit dossier volgen we de weg die daarin wordt afgelegd.

Uitgelicht congres

Hét Dementie congres

Congres De overgang

Cultuursensitieve Zorg Congres

DELEN
Vorig artikelErvaringsdeskundigen
Volgend artikelParticipatie
Mark van Dorresteijn
Lorem ipsum dolar sit amet.