Jeugdhulp

Jeugdhulp

Jongeren weerbaar maken: wat we kunnen leren van het leger

Hoe versterken we de mentale weerbaarheid van jongeren? Laten we leren van Defensie. Daar lukt het wel om de veerkracht van jonge mensen te vergroten. Jongerenwerker Jelle de Jager deelt vier inzichten.
Jeugdhulp

Positief opvoeden na de scheiding: ‘Ouders krijgen andere rol’

Een scheiding hakt er behoorlijk in, zowel voor ouders als voor kinderen. Hoe kun je als hulpverlener ouders ondersteunen om samen de kinderen positief op te voeden na een scheiding? Fieke Rooseman, trainer op het gebied van scheidingen, geeft haar inzichten en praktische tips.
Jeugdhulp
Jongerenwerker William Miero stelt dat het kind in beleid en uitvoering nog niet centraal staat, hoewel dat wel zo zou moeten zijn. Hij pleit voor verandering.

Column: Het kind staat helemaal niet centraal!

In een ideale wereld zouden overheden en zorg- en welzijnsinstellingen kinderen en jongeren boven alles stellen. Elk beleidsbesluit, elk programma, en elke keuze zou gericht moeten zijn op hun welzijn en ontwikkeling. Helaas is de werkelijkheid anders. Hoewel we vaak horen dat het kind centraal staat, blijft de praktijk hierbij achter, ziet William Miero, coach en adviseur in het jongerenwerk. Hij legt bloot waarom het huidige systeem tekortschiet en roept op tot een radicale verandering.
Jeugdhulp
Onherkenbare jongere op straat

Ronnie van Diemen over jeugdzorg: ‘Oplossingen moeten we toetsen aan de praktijk’

Wat is een veilig klimaat om op te groeien? Over die vraag moeten we het hebben als het aan Ronnie van Diemen ligt, zeker nu de druk op de jeugdzorg groot is. ‘Want wat nou echt belangrijk is voor kinderen en hun ouders, is geen issue dat elke dag de aandacht krijgt’, stelt de voorzitter van Jeugdzorg Nederland.
Jeugdhulp

Lees het laatste nieuws in het sociaal domein in 5 minuten

Deze week in het nieuws: MDMA mogelijk effectief bij sommige psychische stoornissen, nieuwe opleidingen voor sociaal werkers en bezorgdheid over dementiezorg. In dit artikel praten we je binnen 5 minuten bij over het laatste nieuws in het sociaal domein.
Jeugdhulp
Katie Eppenhof is Sociaal Werker van het Jaar 2024.

Katie Eppenhof is Sociaal Werker van het Jaar: ‘Jongeren waarderen zoals ze zijn, juist als het stormt in hun leven’

De Tilburgse Katie Eppenhof omschrijft zichzelf als ‘rebelse en eigenwijze jongerenwerker die niet met de stroming meegaat’. Sinds vorige week mag ze daarbij de titel Sociaal Werker van het Jaar 2024 dragen. Wie is Katie en hoe kijkt ze naar haar vak?
Jeugdhulp

COLUMN Mariëlle Dekker Simpele Boodschap?

Met bijna 30 jaar werkervaring loop ik al (te?) lang mee in de jeugdzorgsector. Bij mijn eerste beleidsbaan in de residentiële jeugdzorg kreeg ik als junior direct twee taken toegeschoven waar senior-beleidsmedewerkers bij hun strategische projecten geen tijd (noch zin?) voor hadden: jongerenparticipatie en de aanpak van grensoverschrijdend gedrag.
Jeugdhulp

SPOTLIGHT ‘Ik gun onze jongeren stabiliteit’

Milan ten Brink (30) is jeugdzorgwerker bij de Klif in Amsterdam. Dat is een behandelvoorziening voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar oud met een lvb. Milan begeleidt de jongeren naar stabiliteit en vervolgens naar zelfstandigheid. ‘De bedoeling is dat jongeren mij steeds minder nodig hebben.'
Jeugdhulp

Deze tool helpt je een rouwend kind te herkennen en ondersteunen

Als kinderen een dierbare verliezen, laten ze vaak niet zien hoe het met ze gaat. Lonneke Lenferink heeft een rouwmeter ontwikkeld. Eén op de tien kinderen heeft last van – wat je noemt – persisterende rouw. Kinderen uiten intens verdriet vaak anders dan volwassenen. Wat kun jij doen als je merkt dat een kind vastloopt in het verdriet?
Verslaving
vapes zitten bomvol schadelijke stoffen

Vapes van Nederlandse kinderen zitten bomvol gif, lood en nicotine

Giftige metalen, kankerverwekkende stoffen en aanzienlijk meer nicotine dan wettelijk is toegestaan. Deze gevaarlijke 'ingrediënten' zijn aangetroffen in vapes die veel door Nederlandse jongeren worden gebruikt, meldt RTL Nieuws. 'Sommige resultaten zijn echt bizar.'

Over jeugdhulp

Is wachten op Jeugdhulp echt onvermijdelijk?

Vanaf 2015 wordt jeugdhulp aan kinderen en jongeren gecoördineerd en uitgevoerd door de gemeenten. Maar de problemen in de jeugdsector rollen over elkaar heen. Te weinig hulp, te weinig geld, te lange wachtlijsten. Professionals moeten elkaar zien te vinden en samenwerken. Kinderen en ouders krijgen nog veel te vaak niet de zorg die nodig is. Waar staat de jeugdhulp en waar gaat zij naar toe?

Lees meer

‘Wachten op jeugdhulp is onvermijdelijk, blijkt uit een casusonderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut NJi in het voorjaar 2017. Een belangrijke oplossing voor de wachtlijsten in de jeugdzorg vindt (ex-) staatssecretaris Martin van Rijn in de drastische vermindering van de administratie van aanbieders jeugdhulp. Zodat de professionals hun tijd weer kunnen besteden aan de kinderen en niet aan het papierwerk.

Maar dat is zeker niet het enige dat moet gebeuren om kinderen en ouders de hulp te bieden die nodig is. In het rapport  “Zorgen voor de jeugd” waarschuwt de Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ) om maatregelen te nemen voor het behoud van de jeugdhulp. De instellingen voor jeugdhulp worden geteisterd door gebrek aan geld en door enorme administratieve lasten. De specialistische jeugdhulp dreigt er aan ten onder te gaan. De Transitieautoriteit – pleit voor een tijdelijke ‘innovatiepot’ om jeugdhulpaanbieders en gemeenten ‘een zetje in de rug te geven voor wat meer financiële armslag.’

Specialistische jeugdhulp

De problemen in de jeugdzorg kregen in 2017 een hoogtepunt met de noodkreet van de ouders van de 16- jarige Emma. Zij deden een oproep via Facebook en de media, omdat er geen opvangplek voor het meisje, die suïcidaal was , maar nergens hulp kon krijgen. Dat leidde tot actie van staatssecretaris Van Rijn en een debat in de Tweede Kamer over deze situaties in de jeugd-ggz. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie reageerde: ‘Het probleem is dat veel gemeenten te weinig dure specialistische behandelingen inkopen’. Tijdens het debat in de Tweede Kamer, kreeg de staatssecretaris een lijst met zo’n vijftig vergelijkbare, acute gevallen van kinderen die geen acute hulp konden krijgen. De staatssecretaris heeft daarop ingegrepen en alle gemeenten die onvoldoende acute jeugd-ggz hebben geregeld gesommeerd het probleem op te lossen.

Goede berichten over jeugdhulp

Zijn er nog goede berichten te melden uit de jeugdhulp? ‘Er gaat ook veel goed’, stellen vier brancheorganisaties in het voorjaar 2017 in een brief naar de ministeries van VWS en Veiligheid en Justitie. De brancheorganisaties voor jeugdhulp hebben in de brief ook duidelijk gemaakt welke dringende maatregelen er op korte termijn nodig zijn. ‘We zijn nu ruim twee jaar na de decentralisatie die verbetering moest brengen voor de jeugdhulp. De hulp zou integraal worden, toegankelijk en dicht bij het kind. Meer preventie, slimmere samenwerking en een einde aan verkokering en perverse prikkels omdat alle jeugdhulpvormen nu onder één opdrachtgever vallen: de gemeente. Van dat ideaal zien we twee jaar na de decentralisatie helaas nog te weinig terug.’

Wijkteam

Met de decentralisatie heeft ook het wijkteam een taak gekregen in de eerstelijnshulp aan kinderen en jongeren. Wijkteamprofessionals komen achter de deur, signaleren en geven lichte hulp als dat nodig is. Toch is ook de hulp door wijkteams vaak niet op orde, volgens Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer.  Het probleem is dat in de hulpverlening aan kinderen niet goed gediagnosticeerd wordt. ‘Als professionals in wijkteams niet goed in staat zijn de hulp die nodig is te diagnosticeren, is dat schadelijk voor kinderen. Volgens een onderzoek is ‘gebrek aan kennis en handelingsverlegenheid’ het probleem, maar ook: oneigenlijk gebruik van “drang” naar ouders en kinderen toe. Kalverboer: ‘Er wordt onder professionals te licht gedacht over hoe je op de goede manier vaststelt wat er bij een kind aan de hand is.’

Dossier over jeugdhulp

De komende jaren worden voor de gemeenten, de jeugdzorgsector en voor de professionals die er werken, cruciaal. Om kinderen, jongeren en ouders de jeugdhulp te kunnen bieden die ze nodig hebben. In dit dossier volgen we de weg die daarin wordt afgelegd.

Uitgelicht congres

Congres GGZ uit de knel

Hét Dementie congres

Congres De overgang

Cultuursensitieve Zorg Congres

DELEN
Vorig artikelErvaringsdeskundigen
Volgend artikelParticipatie
Mark van Dorresteijn
Lorem ipsum dolar sit amet.