Home Columns

Columns

Column: Hoe dan?

Sharon Koks-den Outer is chronisch ziek: ze kreeg de diagnose MS én FNS. Toen ze dat hoorde, voelde ze zich wanhopig. Wat haar heeft geholpen om hiermee om te gaan? 'Ik heb enorm hard gewerkt aan mijn leefstijl, aan persoonlijke groei en zelfcompassie.' 
Armoede

Column: waarom woorden ertoe doen in de aanpak van armoede

Columnist Jacqueline Schilling gaat stoppen met haar werk bij het lokale inloophuis. Als ze terugblikt op haar tijd daar, wordt ze vooral blij van de omslag die ze hebben gemaakt in het taalgebruik rond armoedehulp. Want armoedebestrijding, dát vindt ze toch een naar woord!
Informele zorg
Marcel Kolder is blogger bij Zorg+Welzijn

Column: Samenkragt verbindt vrijwilligers in Flevoland

Besef dat in heel Nederland meer dan een miljoen vrijwilligers werken aan betere buurten, wijken, dorpen en steden, schrijft Marcel Kolder in zijn nieuwe column. Hij wil deze vrijwilligers met elkaar verbinden zodat ze kennis en ervaring kunnen uitwisselen. Over hoe we met elkaar vluchtelingen uit Oekraïne opvangen bijvoorbeeld. Zo hoeft niet overal het wiel opnieuw uitgevonden te worden.
Wet- en regelgeving

Column: Hoe hoog is jouw administratie- en regeldruk?

Veel sociaal professionals ervaren administratie- en regeldruk. En administratie en voldoen aan regels is meestal niet iets waar zij voor warm voor lopen. Liever besteden ze hun kostbare tijd aan het begeleiden van mensen. Sommige professionals noemen percentages van maar liefst 35 procent (dat percentage van hun tijd zijn zij kwijt aan administratie). Wat doen […]
Professionalisering

Column: Met zachte kracht de ander helpen

In een evaluatieformulier na een mediation leest Jolanda: ‘Met de zachte kracht van de mediator hebben we een oplossing gevonden voor onze problemen’. Ze beseft dat ze als mediator vaak juist op de achtergrond een rol speelt om betrokkenen in beweging te zetten. Net als de sociaal werker. Hoe gaat dat in zijn werk?

Column: Zo help je mensen om te gaan met een crisis

In crisistijd - corona, energietekorten, inflatie, stikstof en een onzekere woningmarkt - willen we graag een zondebok aanwijzen, een schuldige. Om uit een crisis te komen, is dat het laatste wat je moet doen, schrijft Jolanda Elferink. Zij krijgt als mediator veel te maken met conflicten. En geeft tips: wat kunnen mensen in crisis zelf doen om nader tot elkaar komen?
LVB
Marcel Kolder is blogger bij Zorg+Welzijn

Column: Ouders van zorgintensieve kinderen hebben superkrachten

Marcel Kolder mag zichzelf straks Parent Educator (Ouderopvoeder) noemen. Hij en twintig andere ouders doen mee aan een innovatief experiment van de VU, waarin ze hun ervaring en kennis delen over het opvoeden van een zorgintensief kind. Dat levert een bak aan kennis op voor professionals, maar ook gaf het Marcel zelf nieuwe inzichten. 
Professionalisering

Column: Niet krampachtig doen over inhuur zzp’ers

Toen William Miero zzp'er werd in het jongerenwerk, was dat nog een zeldzaamheid en werd hij fronsend aangekeken. Volgens Miero zijn er alleen maar voordelen aan de inzet van zzp'ers in het sociaal werk. 'Doe dus niet zo krampachtig, maak gebruik van deze voordelen!'

Column: Dé eenzame mens bestaat niet

De Week tegen Eenzaamheid loopt tot en met 6 oktober. De oproep van Jacqueline Schilling is in deze column: denk eens goed na over wat je organiseert op het gebied van eenzaamheid. Ga niet gelijk aan het regelen en organiseren. Want dan kun je zomaar aan je doel voorbijschieten.
Armoede

Column: Armoede kan ook jou overkomen

Het is tijd voor een structurele aanpak van armoede. Daarom schrijft Pien van der Sanden,  projectmedewerker Armoede en Schulden bij Movisie, over wat de rol daarin kan zijn als sociaal werker en wat je ervoor nodig hebt om die structurele aanpak van armoede te agenderen.