Home Columns

Columns

Reflecties van een Reclasseringswerker 4: ‘Waar ben jij nou helemaal mee bezig, kwakbol!’, riep zijn vader

Als Herman zijn client Jos versneld uit de gevangenis wil krijgen, krijgt hij een telefoontje van de vader die helemaal niet zo blij is met een hulpverlener die zijn zoon wil ondersteunen. 

Column: ‘Ik ben eenzaam’, was de openingszin van de jonge vrouw

Jacqueline Schilling is digitaal hulpverlener. In haar columns deelt ze haar zoektocht naar de meerwaarde van digitaal begeleiden. Dit keer is haar cliënt een jonge vrouw die zegt dat ze eenzaam is. Hoe kun je zo iemand goed digitaal begeleiden? 
Schuldhulpverlening

Reflecties van een Reclasseringswerker 3: het kostbaarste wat Frits had, werd in beslag genomen

Al meer dan twintig jaar werkt Herman van Lunen als reclasseringsmedewerker met kruimeldieven, geweldplegers, drugsdealers, oplichters en andere mensen aan de rafelranden van de maatschappij. Van Lunen beschrijft in deze serie momenten die hij doorbracht met zijn cliënten. In deze derde aflevering: Frits, die vrijwel niets had toen er een vrouw langskwam om zijn huisraad in beslag te nemen.
Schuldhulpverlening

Reflecties van een Reclasseringswerker 2: Ochi sloeg een voorbijganger met een paraplu

Al meer dan twintig jaar werkt Herman van Lunen als reclasseringsmedewerker met kruimeldieven, geweldplegers, drugsdealers, oplichters en andere mensen aan de rafelranden van de maatschappij. Van Lunen beschrijft in deze serie momenten die hij doorbracht met zijn cliënten. In deze tweede aflevering: Ochi. 
Schuldhulpverlening

Reflecties van een Reclasseringswerker 1: Henk wil marktverkoper worden

Al meer dan twintig jaar werkt Herman van Lunen als reclasseringsmedewerker met kruimeldieven, geweldplegers, drugsdealers, oplichters en andere mensen aan de rafelranden van de maatschappij. Van Lunen beschrijft in deze serie momenten die hij doorbracht met zijn cliënten. In deze eerste aflevering: Henk.

Column: Sociaal werk betekent dat je belangrijk bent voor mensen, juist nu

Mijn werk moet zinvol zijn voor de samenleving. Dat zeg ik altijd op feesten, partijen en sollicitaties. En iedereen snapt het. Ik werk als journalist voor sociaal werkers. Tot de dag van vandaag is dat leerzaam, boeiend en dwingt respect af. Wij doen niet alleen aan problemen. Sociaal werk geeft steun én zin aan mensen.
E-health

Column: Nieuwe vormen, oude waarden

Columnist Jacqueline Schilling heeft een nieuwe baan als digitaal begeleider. Als ze dit aan mensen vertelt, begint het giswerk: 'Oh, dus je helpt mensen met hun digitale zaken ofzo?' Nee dus. Wat ze wél doet en tegen welke vragen ze aanloopt bij dit werk, vertelt ze in deze column. 
LVB

Column: Een verhaal over validisme en bullying

Toen journalist Harko onderzoek moest doen naar validisme bij mensen met een handicap, wist hij niet dat hij daarmee een nationale discussie zou ontketenen over inclusiviteit. Lees in deze nieuwste column van Marcel Kolder hoe Harko's levensmissie daardoor veranderde. 
Dementie

Column: Help me herinneren

‘Wil je alsjeblieft niet tegen mijn familie zeggen dat ik de weg naar huis niet meer weet? Want dan gaan ze de sloten vervangen…’ ‘Is het donderdag vandaag? Of had ik dat al gevraagd?’ ‘Nee hoor, mijn vrouw is nog niet overleden.’ Vergeten. Een belangrijk en pijnlijk aspect van dementie. De grip kwijtraken op gedachten […]

Column: Hoe dan?

Sharon Koks-den Outer is chronisch ziek: ze kreeg de diagnoses MS én FNS. Wat heeft haar geholpen om hiermee om te gaan? 'Ik heb enorm hard gewerkt aan mijn leefstijl, aan persoonlijke groei en zelfcompassie.'