Schuldhulpverlening

Jeugdhulp

Gokspel speelt in op zelfmoordgedachten: jongerenwerker slaat alarm

Zit je aan de grond? Zie je het leven echt niet meer zitten en denk je zelfs aan zelfmoord? Ga gokken. Dat is de boodschap van reclames achter het illegale gokspel Plinko. Advertenties hiervoor zitten ‘verstopt’ in onschuldige spelletjes die jongeren veel op hun smartphone spelen. Jongerenwerker Jerrol Lashley slaat alarm: ‘Jongeren raken in de online wereld het zicht op wat normaal is kwijt.’
Schuldhulpverlening

Kijktip voor jou: waarom uit de schulden komen bijna onmogelijk is

Schuld en boete toont de menselijke kant van de schuldenindustrie en laat zien welke druk deurwaarders en incassobureaus op mensen kunnen uitoefenen. Redacteur Jeroen Wapenaar blijft na het zien van deze documentaire achter met een nare smaak in de mond.
E-health

Handige apps voor je cliënt: hulp bij dagelijkse taken

Afspraken onthouden, je voeding in de gaten houden, financiën beheren: allemaal dagelijkse taken waar je cliënt misschien wel hulp bij kan gebruiken. Er zijn apps die zijn/haar leven een stuk eenvoudiger kunnen maken, de meest ideale hebben we voor je op een rij gezet.
De regels voor uitgesteld betalen via Klarna worden aangescherpt.

Minderjarigen kunnen straks niet meer met Klarna betalen: ‘Zij zien deze apps niet als aangaan van een schuld’

Het lijkt zo eenvoudig: even wat bestellen en pas later betalen. Met name jongeren komen door het gebruik van achterafbetaalapps als Klarna en Riverty steeds vaker in de problemen. Maar de minister gaat nu ingrijpen. Hoe zit dat?
schulden sociaal werk financiele problemen samenwerken met bewindvoerder

‘Meld je cliënt eerder aan bij bewindvoering’

Sociaal werkers melden cliënten met financiële problemen regelmatig te laat aan voor bewindvoering, stelt bewindvoerder Peter Hoornweg. Daardoor kunnen schulden zich opstapelen en dreigen cliënten hun huis te verliezen. Kan dit anders en waar komt die argwaan voor bewindvoerders vandaan?
schulden

Dossier schuldhulpverlening: praten over schulden

Veel mensen durven niet uit zichzelf te beginnen over schulden. Hoe kun jij als sociaal werker een veilige omgeving creëren zodat je cliënt wel eerlijk en open is over geldproblemen? Zorg+Welzijn schreef daar veel artikelen over, die nu gebundeld zijn in een overzichtelijk dossier.
‘Wie de signalen herkent, kan cliënten eerder naar de juiste instanties sturen.'

Stuit je op zorgpremieschulden? ‘Dat biedt, hoe raar dat mag klinken, ook een kans’

Zorgverzekeringsschulden zijn een belangrijk signaal dat mensen in de knel raken. 'Hoe eerder zij geholpen worden, hoe meer leed er voorkomen wordt’, zegt expert Gert-Jan Heinsman van Zorgverzekeringslijn. Dat besef is belangrijk, want steeds meer jongeren betalen hun zorgpremie niet.
Jonge vrouw kijkt naar rekeningen

Schuldenpardon in Arnhem: waarom de roep om een schone lei steeds luider klinkt

De schulden van tientallen gezinnen in de Arnhemse wijk Immerloo worden kwijtgescholden. Waarom is de tijd rijp voor een schuldenpardon? In dit artikel beantwoorden we 7 belangrijke vragen over een schone lei voor mensen met problematische schulden.

DILEMMA Je bemoeien met de uitgaven van een cliënt?

Schuldhulpverleners waarschuwen voor verleidelijke en gevaarlijke services voor uitgesteld betalen die mensen de schulden in kunnen jagen. Stel, je signaleert dat je cliënt aankopen doet met dit soort systemen: in hoeverre mag je je daarmee bemoeien?
Armoede
financiële regelingen

Laat geen geld liggen: 7 onbekende potjes voor een kleine portemonnee

Het Tijdelijk Noodfonds Energie, de Meedoenregeling of de individuele inkomenstoeslag. Mensen met een laag inkomen weten lang niet altijd op welke ‘potjes’ ze recht hebben. Daarom in een handig overzicht: zeven minder bekende financiële regelingen waar jouw cliënt mogelijk een beroep op kan doen.

Over schuldhulpverlening

Van schuldhulp naar een leven zonder schulden

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau leven er in Nederland meer dan 1 miljoen mensen met problematische schulden en hebben behoefte aan Schuldhulpverlening. Wat kunnen professionals doen qua schuldhulpverlening om mensen uit de schulden te krijgen?

Lees meer

Het Sociaal en Cultureel Planbureau berekende dat één tot anderhalf miljoen huishoudens in Nederland te maken heeft met problematische schulden. Ook al kunnen zij in aanmerking komen voor schuldhulpverlening, de problemen blijken niet altijd gemakkelijk op te lossen. Omdat cliënten bij schuldhulpverlening snel opgeven of boos te worden, weinig flexibel blijken te zijn en ook afspraken niet altijd nakomen.

Schuldhulpverlening

De noodzaak groeit om mensen die financieel in de problemen komen met schuldhulpverlening en armoede-steun te helpen. Sinds een paar jaar is dat de taak van de gemeente. Dat betekent dat elke gemeente die taak om mensen te ondersteunen ook verschillend kan invullen. Enkele gemeenten zijn begonnen met een experiment om mensen in de bijstand ook een klein eigen inkomen te laten verdienen of onbetaald werk toe te staan. Met als doel de leefsituatie te verbeteren en eventueel beter aan betaald werk te kunnen komen.

Verschillende projecten Schuldhulpverlening

Er zijn verschillende projecten waarin sociaal werkers helpen om burgers uit de schulden te houden of schulden te saneren. Belangrijk blijkt te zijn om tijdig de financiële problemen – die meestal gepaard gaan met sociaaleconomische problemen – op het spoor te komen. Zoals het meldpunt EMMA – Eerder Melden, Minder Achterstanden, waar de sociaal werker van het jaar 2017 – Mariska Overgaag – mede oprichter van is: ‘Mensen zijn opgelucht als er iemand van EMMA voor de deur staat. Wij komen niks halen, maar iets brengen.’

Dossier voor Schuldhulpverlening

Sociaal werkers zijn in de meeste gevallen betrokken bij de ondersteuning en hulp aan mensen die in de schuldhulpverlening zitten. Het is voor deze professionals belangrijk om op de hoogte te zijn van de projecten, de beleidsregels en van de ontwikkelingen op het gebied van schuldhulpverlening. En niet te vergeten willen sociaal werkers graag lezen over nieuwe ideeën en opinies over methoden en werkwijzen. In dit dossier zet Zorg+Welzijn alles bij elkaar op het gebied van schuldhulpverlening.

DELEN
Vorig artikelZorgmijders
Volgend artikelSeksueel misbruik
Mark van Dorresteijn
Lorem ipsum dolar sit amet.