Schuldhulpverlening

Armoede
aanpak armoede en schulden

Aanpak armoede en schulden: ‘Eigen schuld dikke bult klopt gewoon niet’

In de verkiezingsprogramma’s en in de media gaat het vaak over bestaanszekerheid en armoede. Er valt zo veel te weten over dit complexe vraagstuk dat begin en einde zoek dreigen te raken. Movisie brengt de laatste inzichten uit wetenschap, praktijk en ervaringskennis samen in het dossier 'Wat werkt bij de aanpak van armoede en schulden'. De sociaal professional kan zijn kennis aanscherpen tijdens de vijfdaagse Challenge Armoede 2023.

Deze 12 films wil je als sociaal werker gezien hebben

Een paar uur over tijdens die regenachtige zomeravonden deze periode? Tip: kijk een goede documentaire over jouw vakgebied. Deze 12 films maakt problematiek in het sociaal domein op treffende wijze zichtbaar, zoals schulden, huiselijk geweld, prestatiedruk onder jongeren en de impact van de Toeslagenaffaire.
Schuldhulpverlening

Nieuw Zorg+Welzijn Dossier: praten over schulden

Veel mensen durven niet uit zichzelf te beginnen over schulden. Hoe kun jij als sociaal werker een veilige omgeving creëren zodat je cliënt wel eerlijk en open is over geldproblemen? Zorg+Welzijn schreef daar veel artikelen over, die nu gebundeld zijn in een overzichtelijk dossier.

Reflecties van een Reclasseringswerker 7: Frits wil niet dat zijn zoon zo wordt als hij

Frits had juist een straf van 18 maanden uitgezeten. De rechter vond dat hij in de drugshandel zat. ‘Ik had die schuur alleen ter beschikking gesteld aan een paar vrienden. Zelf was ik met heel andere dingen bezig.’ Hij doelde op de minishovel waarmee hij rondjes reed over zijn erf. ‘Ik verhuurde mijzelf als shovelchauffeur […]
Armoede

Goed nieuws: Aantal kinderen in bijstandsgezinnen daalt hardst sinds 2008

Het aantal kinderen dat in bijstandsgezinnen leeft, is flink aan het afnemen. Uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat voor het eerst sinds 2012 er minder dan 200.000 kinderen afhankelijk zijn van de bijstand.

Sociaal werkers, opgelet! Deze 12 boeken wil je lezen tijdens je zomervakantie

Op vakantie kunnen we vaak wél de tijd vinden om te genieten van een mooi verhaal. Maar welk boek is nu bij uitstek geschikt om te lezen op je strandbedje (of gewoon thuis op de bank)? We maakten een selectie van inspirerende, spannende en vooral menselijke verhalen waarvan we denken dat jij die als sociaal werker wel kunt waarderen.
Schuldhulpverlening

Reflecties van een Reclasseringswerker 6: Ik ontwijk krampachtig het decolleté van Samantha

De vriend van de rondborstige, blonde en schaars geklede Samantha komt binnenkort uit de cel. Daarom moet Herman haar huis checken in het kader van het begeleidingsprogramma. Maar de slaapvertrekken controleren met haar alleen, durft hij niet. Gelukkig komt er een soort van 'redder in nood'. 

KIPPENVEL ‘Een contrast waar je u tegen zegt’

Sociaal werker Redouan el Khayari (34) kreeg contact met een jonge vrouw van een jaar of 19 met gigantische schulden. 'Ze werd van het kastje naar de muur gestuurd. Bovendien was ze alleenstaande moeder en had ze problemen met haar ex.'

Reflecties van een Reclasseringswerker 5: Leendert en zijn autobedrijf in de Willibrordstraat

Als Leendert met schulden thuis komt te zitten, stromen de overlastmeldingen binnen. Nachtelijke herrie, schreeuwen, intimideren, dreigen. Reclasseringswerker Herman stimuleert Leendert om te gaan werken. Dat pakt iets anders uit dan gehoopt.
Jeugdhulp

Yamina Ayadi is Sociaal Werker van het Jaar 2023: ‘Alleen maar focussen op het kind is water naar de zee dragen’

Sociaal werker Yamina Ayadi ondersteunt al jarenlang gezinnen en kinderen in Rotterdam. Nu mag ze daarbij de titel Sociaal Werker van het Jaar 2023 dragen. Wie is Yamina en waar gaat ze zich komend jaar vooral voor inzetten?

Over schuldhulpverlening

Van schuldhulp naar een leven zonder schulden

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau leven er in Nederland meer dan 1 miljoen mensen met problematische schulden en hebben behoefte aan Schuldhulpverlening. Wat kunnen professionals doen qua schuldhulpverlening om mensen uit de schulden te krijgen?

Lees meer

Het Sociaal en Cultureel Planbureau berekende dat één tot anderhalf miljoen huishoudens in Nederland te maken heeft met problematische schulden. Ook al kunnen zij in aanmerking komen voor schuldhulpverlening, de problemen blijken niet altijd gemakkelijk op te lossen. Omdat cliënten bij schuldhulpverlening snel opgeven of boos te worden, weinig flexibel blijken te zijn en ook afspraken niet altijd nakomen.

Schuldhulpverlening

De noodzaak groeit om mensen die financieel in de problemen komen met schuldhulpverlening en armoede-steun te helpen. Sinds een paar jaar is dat de taak van de gemeente. Dat betekent dat elke gemeente die taak om mensen te ondersteunen ook verschillend kan invullen. Enkele gemeenten zijn begonnen met een experiment om mensen in de bijstand ook een klein eigen inkomen te laten verdienen of onbetaald werk toe te staan. Met als doel de leefsituatie te verbeteren en eventueel beter aan betaald werk te kunnen komen.

Verschillende projecten Schuldhulpverlening

Er zijn verschillende projecten waarin sociaal werkers helpen om burgers uit de schulden te houden of schulden te saneren. Belangrijk blijkt te zijn om tijdig de financiële problemen – die meestal gepaard gaan met sociaaleconomische problemen – op het spoor te komen. Zoals het meldpunt EMMA – Eerder Melden, Minder Achterstanden, waar de sociaal werker van het jaar 2017 – Mariska Overgaag – mede oprichter van is: ‘Mensen zijn opgelucht als er iemand van EMMA voor de deur staat. Wij komen niks halen, maar iets brengen.’

Dossier voor Schuldhulpverlening

Sociaal werkers zijn in de meeste gevallen betrokken bij de ondersteuning en hulp aan mensen die in de schuldhulpverlening zitten. Het is voor deze professionals belangrijk om op de hoogte te zijn van de projecten, de beleidsregels en van de ontwikkelingen op het gebied van schuldhulpverlening. En niet te vergeten willen sociaal werkers graag lezen over nieuwe ideeën en opinies over methoden en werkwijzen. In dit dossier zet Zorg+Welzijn alles bij elkaar op het gebied van schuldhulpverlening.