Verslaving

Verslaving

Wat is roze cocaïne? Vloeibare cannabis? Spijker je kennis over verslaving bij

De verslavingsmarkt is soms moeilijk te volgen. Wilde verhalen over nieuwe drugs als roze cocaïne en spice duiken op en de lichamelijke effecten van ‘onschuldige’ middelen als lachgas blijven onderbelicht. Om die reden heldert Gijs van Houwelingen, preventiewerker bij Tactus Verslavingszorg, vier zaken in een kort overzicht op.
Verslaving

Een verslaving komt nooit alleen: ‘Let met name op slaapproblemen’

Verslaving en lichamelijke klachten zijn met elkaar verweven. Het is voor sociaal werkers van belang om somatische klachten van cliënten tijdig te herkennen, zodat de vroegsignalering van verslaving verbetert. 'Let met name op slaapproblemen.'
Verslaving

VERSLAVINGSZORG De een wel verslaafd en de ander niet?

Drank, drugs, gamen of roken: we zijn er allemaal gevoelig voor. Maar wat maakt nou dat bij de een de alcohol iets dwingends wordt, terwijl voor de ander een biertje onschuldig blijft? Is het een kwestie van een zwakke ruggengraat? Of spelen andere factoren een rol?
Verslaving
de kunst van motiverende gespreksvoering

Video: De kunst van motiverende gespreksvoering bij verslaving

Stoppen met een verslaving lukt alleen als je het écht zelf wilt. Belangrijk is dus om de motivatie naar boven te halen. De techniek motiverende gespreksvoering kan dan helpen. Preventiewerker bij Tactus Verslavingszorg, Gijs van Houwelingen, legt de ultieme basis ervan aan je uit in deze video. Kijk snel verder. 
Verslaving
cliënt is niet zomaar verslaafd

Video: Wacht even, je cliënt is niet zomaar verslaafd!

Je cliënt gebruikt misschien wel, maar is gelukkig niet direct verslaafd. Om daarin inzicht te krijgen geeft preventiewerker bij Tactus Verslavingszorg, Gijs van Houwelingen, in deze video een overzicht van de 6 stappen van gebruik. Kijk snel verder. 
Verslaving
waarom gedragsverandering zo moeilijk is

Video: Waarom gedragsverandering zo moeilijk is

Benieuwd hoe jij je cliënt met een verslaving beter kan ondersteunen? Samen met preventiewerker bij Tactus Verslavingszorg, Gijs van Houwelingen, maakten we hierover een videoserie voor je, met in deze aflevering: waarom gedragsverandering zo moeilijk is. Kijk snel verder. 
Verslaving
Goede verslavingszorg begint bij jezelf Gijs van Houwelingen

Video: Waarom goede verslavingszorg bij jezelf begint

Benieuwd hoe jij je cliënt met een verslaving beter kunt ondersteunen? Samen met preventiewerker in de verslavingszorg Gijs van Houwelingen maakten we hierover een videoserie voor je, met in deze aflevering: goede verslavingszorg begint bij jezelf. Kijk snel verder. 
Verslaving

Hoe je jouw socialmediagebruik én dat van je cliënt kunt beheersen

Sonja Heijkamp is Projectcoördinator mediawijsheid voor begeleiders en medewerkers bij Amerpoort en werkt bij Bureau Jeugd en Media. Ze zegt: ‘Elke verslaving, ook die aan sociale media, is eigenlijk altijd een dekmantel voor pijn, verdriet of boosheid.’
Verslaving
Verslaving begrijpen en bespreekbaar maken

Dossier: Verslaving begrijpen en bespreekbaar maken

Begrijpen hoe verslaving zich ontwikkelt is van cruciaal belang voor goede hulpverlening. Daarom zijn we dossier 'Verslaving begrijpen en bespreken' gestart, waarin we kennis van experts, sociaal werkers over verslavingszorg voor je hebben gebundeld. 
Verslaving

THEMA Expertvisie Sociale media: een zegen of een vloek?

Sonja Heijkamp is Projectcoördinator mediawijsheid voor begeleiders en medewerkers bij Amerpoort en werkt bij Bureau Jeugd en Media. Ze zegt: ‘Elke verslaving, ook die aan sociale media, is eigenlijk altijd een dekmantel voor pijn, verdriet of boosheid.'

Over verslaving

Het taboe van een verslaving

Het hebben van een verslaving is nog steeds een taboe. Wie een verslaving heeft of hiervoor in behandeling is, houdt dit vaak zo lang mogelijk geheim. Toch is bekend dat miljoenen Nederlanders verslaafd zijn. Bijvoorbeeld aan alcohol, drugs, gokken of gamen. Uit onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat twintig procent van de Nederlandse bevolking ooit aan misbruik of afhankelijkheid van drugs of alcohol leidt. Hoe doorbreken we het taboe op verslavingen? En hoe herken je een verslaving?

Lees meer

Het hebben van een verslaving houden vele mensen echter nog geheim, terwijl de meeste Nederlanders zich er niet meer voor schamen om te vertellen dat ze naar een psycholoog gaan om bijvoorbeeld een depressie of burn-out te behandelen. Op verslavingen rust dus nog steeds een taboe. Toch is bekend dat miljoenen Nederlanders verslaafd zijn. Bijvoorbeeld aan alcohol, drugs, gokken of gamen. Uit onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat twintig procent van de Nederlandse bevolking ooit aan misbruik of afhankelijkheid van drugs of alcohol leidt en dus verslaafd aan drugs of alcohol.

Feiten en cijfers over verslaving

Hieronder een aantal feiten en cijfers over verschillende vormen van verslaving en middelenmisbruik:

  • Uit het NEMESIS-2 onderzoek van Trimbos kwam naar voren dat tussen 2007 en 2009 477.000 Nederlanders verslaafd waren aan alcohol of alcohol misbruikten. Van hen waren er 30.764 in behandeling.
  • In het NEMESIS-2 onderzoek is ook nagegaan hoeveel Nederlanders verslaafd zijn aan cannabis. Dit aantal wordt geschat op 29.300 mensen, ofwel 0,3 procent van de bevolking tussen 18 en 64 jaar. Bij mannen ligt het percentage op 0,4 procent en bij vrouwen op 0,1 procent. Daarnaast zijn er nog eens 40.200 mensen die cannabis misbruiken cannabis. Zij ondervinden wel allerlei negatieve gevolgen van cannabis, maar er is bij hen volgens de onderzoekers nog geen sprake van gewenning en het optreden van onthoudingsverschijnselen bij stoppen.
  • Uit een bevolkingsonderzoek gedaan in 2014 kwam naar voren dat een kwart (24,2 procent) van de Nederlandse bevolking dagelijks rookt. Het gaat dan om 3.531.547 mensen. Zeventien procent van de rokers rookt meer dan twintig sigaretten per dag. Dat zijn 600.363 mensen vanaf twaalf jaar.
  • Ongeveer 1,5 procent van de jongeren tussen dertien en zestien jaar kan beschouwd worden als gameverslaafde. Dit komt neer op 12.000 jongeren. Dat stelt de Stichting Informatie Voorziening Zorg naar aanleiding van onderzoek in 2014. Van het aantal hulpzoekers is 76 procent jonger dan 25 jaar.

Dit zijn slechts enkele cijfers en voorbeelden van mogelijke verslavingen. Mensen kunnen verder bijvoorbeeld verslaafd raken aan seks, slaappillen en gokken. Met zoveel verslaafden in het land is het bijzonder dat er nog steeds een groot taboe op verslaving rust. Toch blijkt dit taboe uit van alles. Bijvoorbeeld uit het grote gat tussen het aantal verslaafden en het aantal behandelden. Slechts vier procent van het aantal alcoholverslaafden laat zich behandelen in de specialistische GGZ. Deze mate van onderbehandeling is veel groter dan de onderbehandeling van depressie en angst. Doordat er een taboe op verslavingen rust, proberen verslaafden hun probleem zo lang en goed mogelijk te verbergen en wordt het dus ook lastiger om signalen van een verslaving op te pikken. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel en blijft het taboe in stand.

Taboe op verslavingen

Hoe kunnen we met elkaar dit taboe doorbreken? In eerste instantie door het onderwerp vaker bespreekbaar te maken en scherp te zijn op signalen van verslaving. Deze signalen kunnen per verslaving verschillen. Rode ogen, verwijde pupillen en concentratieproblemen kunnen bijvoorbeeld wijzen op (overmatig) gebruik van cannabis. Geldproblemen of schulden, het verwaarlozen van vriendschappen en problemen op werk of school kunnen signalen zijn van een gokverslaving.

Dossier over verslaving

In dit dossier verzamelen we nieuws over verslavingen en plaatsen we tips over hoe een verslaving te herkennen en hoe hiermee om te gaan. Wat is een verslaving? En hoe herken je een verslaving?

Uitgelicht congres

Congres onbegrepen en zorgmijdend gedrag

Van der Valk Hotel
DELEN
Vorig artikelInformele zorg
Volgend artikelVerward gedrag
Mark van Dorresteijn
Lorem ipsum dolar sit amet.