Verslaving

Verslaving

Bij alcohol- of drugsgebruik leidt motiverende gespreksvoering naar gedragsverandering

Praten over middelengebruik is niet makkelijk. Hoe ga je daarover in gesprek met een cliënt? Motiverende gespreksvoering kan helpen, zegt Ben van der Putten, praktijkopleider en trainer bij Tactus Verslaving. Aan de hand van een fictieve casus laat hij zien hoe bij een verslaving gewoontegedrag doorbroken kan worden.
Verslaving

COLUMN Theresa

Drank maakt meer kapot dan je lief is. Wie kent de slogan niet? Voor het eerst te zien en te horen in 1986 in een Postbus 51-spotje en inmiddels zo bekend dat het een plek krijgt in het Van Dale-woordenboek.
Verslaving
Waarom wordt de een wel verslaafd en de ander niet?

Waarom wordt de een wel verslaafd en de ander niet? Een complex vraagstuk 

Drank, drugs, gamen of roken: in bepaalde mate zijn we er allemaal gevoelig voor. Maar wat maakt nou dat bij de een de alcohol iets dwingends wordt, terwijl voor de ander een biertje onschuldig blijft, ook in een moeilijke periode? Is het een kwestie van een zwakke ruggengraat? Of spelen andere factoren een rol? 
Ondermijning
Leefwereld jongeren: 'drugshandel op Snapchat is heel normaal'

Drugshandel op Snapchat is heel normaal: 6 zaken over de leefwereld van jongeren

Drugs verhandelen via Snapchat? Criminele klussen die via Telegram aangeboden worden? Een oproep voor een overval op WhatsApp? Jongeren kijken daar anno 2023 niet meer van op. Professionals en onderzoekers krijgen steeds inzicht in de online leefwereld van jongeren. Wat moet jij als sociaal werker weten?
Verslaving
verslaving begrijpen en bespreekbaar maken

Hoogleraar Arnt Schellekens: ‘Een verslaving kun je niet fixen’

Stop met oordelen over verslaving. Kijk naar de persoon en de problematiek die erachter zit. Dat is de insteek van hoogleraar Verslaving, Arnt Schellekens. Laten sociaal werkers daar nou net erg goed in zijn. Uit onderzoek van het Trimbosinstituut blijkt dat er een toename is van 'riskant Cannabisgebruik'.
Wijkteam
Jessica Gonzalez

Sociaal werker in de Spotlights: Jessica Gonzalez (30)

Als zzp’er heeft ze het brede sociaal domein verkend, tot ze een plekje vond waar ze voor langere tijd neer wilde strijken: het Sociaal Team Gouda. Jessica Gonzalez (30) vertelt in deze eerste aflevering van de rubriek In de Spotlights over haar werkleven en visie op het sociaal domein.
Preventie.

Preventie werkt, toch zijn er harde bezuinigingen: hoog tijd voor een brede discussie

De komende jaren geven ‘we’ in Nederland tientallen miljoenen euro’s minder uit aan preventie. Het betekent dat er minder geld beschikbaar is voor onder meer het voorkomen van alcohol- en drugsmisbruik én de achterliggende problematiek. Tegelijk werpt inzetten op preventie in het sociaal domein wel zijn vruchten af. Niet voor niets is op het Grote Zorgdebat 13 november preventie een van de thema's voor de debatterende Tweede-Kamerleden.
Verslaving
Minder alcohol drinken

Wat als je cliënt steeds meer alcohol drinkt? 7 praktische tips van een preventiewerker

Wat doe je als je cliënt niet wil praten over zijn of haar alcoholgebruik? Luuk Miedema, die al meer dan 15 jaar als preventiemedewerker werkzaam is, geeft 7 praktische tips om te voorkomen dat cliënten steeds meer gaan drinken. ‘Begrenzen heeft nul effect. Sterker, dan heeft je cliënt er nóg een probleem bij.’
Informele zorg
topvoices

25 invloedrijke denkers en doeners in het sociaal domein

Ze doorbreken taboes, dragen oplossingen aan voor grote maatschappelijke problemen en durven anders te denken. Zorg+Welzijn zet de schijnwerpers op 25 invloedrijke stemmen in het sociaal domein. Laat je inspireren door hun werk, hun visie én hun daden.
Verslaving
televisieprogramma's die het hart raken

Op de buis dit najaar: 11 programma’s die het hart raken

De herfst is begonnen en er komen tal van nieuwe boeiende televisieprogramma's aan. In dit artikel 11 shows die voor sociaal werkers absoluut de moeite waard zijn, want het gaat om menselijke verhalen en maatschappelijke vraagstukken. Zo maakt Frans Bauer een programma over laaggeletterdheid en kijkt Hans Faber kijkt binnen bij de TBS-kliniek.

Over verslaving

Het taboe van een verslaving

Het hebben van een verslaving is nog steeds een taboe. Wie een verslaving heeft of hiervoor in behandeling is, houdt dit vaak zo lang mogelijk geheim. Toch is bekend dat miljoenen Nederlanders verslaafd zijn. Bijvoorbeeld aan alcohol, drugs, gokken of gamen. Uit onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat twintig procent van de Nederlandse bevolking ooit aan misbruik of afhankelijkheid van drugs of alcohol leidt. Hoe doorbreken we het taboe op verslavingen? En hoe herken je een verslaving?

Lees meer

Het hebben van een verslaving houden vele mensen echter nog geheim, terwijl de meeste Nederlanders zich er niet meer voor schamen om te vertellen dat ze naar een psycholoog gaan om bijvoorbeeld een depressie of burn-out te behandelen. Op verslavingen rust dus nog steeds een taboe. Toch is bekend dat miljoenen Nederlanders verslaafd zijn. Bijvoorbeeld aan alcohol, drugs, gokken of gamen. Uit onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat twintig procent van de Nederlandse bevolking ooit aan misbruik of afhankelijkheid van drugs of alcohol leidt en dus verslaafd aan drugs of alcohol.

Feiten en cijfers over verslaving

Hieronder een aantal feiten en cijfers over verschillende vormen van verslaving en middelenmisbruik:

  • Uit het NEMESIS-2 onderzoek van Trimbos kwam naar voren dat tussen 2007 en 2009 477.000 Nederlanders verslaafd waren aan alcohol of alcohol misbruikten. Van hen waren er 30.764 in behandeling.
  • In het NEMESIS-2 onderzoek is ook nagegaan hoeveel Nederlanders verslaafd zijn aan cannabis. Dit aantal wordt geschat op 29.300 mensen, ofwel 0,3 procent van de bevolking tussen 18 en 64 jaar. Bij mannen ligt het percentage op 0,4 procent en bij vrouwen op 0,1 procent. Daarnaast zijn er nog eens 40.200 mensen die cannabis misbruiken cannabis. Zij ondervinden wel allerlei negatieve gevolgen van cannabis, maar er is bij hen volgens de onderzoekers nog geen sprake van gewenning en het optreden van onthoudingsverschijnselen bij stoppen.
  • Uit een bevolkingsonderzoek gedaan in 2014 kwam naar voren dat een kwart (24,2 procent) van de Nederlandse bevolking dagelijks rookt. Het gaat dan om 3.531.547 mensen. Zeventien procent van de rokers rookt meer dan twintig sigaretten per dag. Dat zijn 600.363 mensen vanaf twaalf jaar.
  • Ongeveer 1,5 procent van de jongeren tussen dertien en zestien jaar kan beschouwd worden als gameverslaafde. Dit komt neer op 12.000 jongeren. Dat stelt de Stichting Informatie Voorziening Zorg naar aanleiding van onderzoek in 2014. Van het aantal hulpzoekers is 76 procent jonger dan 25 jaar.

Dit zijn slechts enkele cijfers en voorbeelden van mogelijke verslavingen. Mensen kunnen verder bijvoorbeeld verslaafd raken aan seks, slaappillen en gokken. Met zoveel verslaafden in het land is het bijzonder dat er nog steeds een groot taboe op verslaving rust. Toch blijkt dit taboe uit van alles. Bijvoorbeeld uit het grote gat tussen het aantal verslaafden en het aantal behandelden. Slechts vier procent van het aantal alcoholverslaafden laat zich behandelen in de specialistische GGZ. Deze mate van onderbehandeling is veel groter dan de onderbehandeling van depressie en angst. Doordat er een taboe op verslavingen rust, proberen verslaafden hun probleem zo lang en goed mogelijk te verbergen en wordt het dus ook lastiger om signalen van een verslaving op te pikken. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel en blijft het taboe in stand.

Taboe op verslavingen

Hoe kunnen we met elkaar dit taboe doorbreken? In eerste instantie door het onderwerp vaker bespreekbaar te maken en scherp te zijn op signalen van verslaving. Deze signalen kunnen per verslaving verschillen. Rode ogen, verwijde pupillen en concentratieproblemen kunnen bijvoorbeeld wijzen op (overmatig) gebruik van cannabis. Geldproblemen of schulden, het verwaarlozen van vriendschappen en problemen op werk of school kunnen signalen zijn van een gokverslaving.

Dossier over verslaving

In dit dossier verzamelen we nieuws over verslavingen en plaatsen we tips over hoe een verslaving te herkennen en hoe hiermee om te gaan. Wat is een verslaving? En hoe herken je een verslaving?

Uitgelicht congres

Congres onbegrepen en zorgmijdend gedrag

Van der Valk Hotel

Jaarcongres Verslaving in het sociaal domein

Hotel Veenendaal
DELEN
Vorig artikelInformele zorg
Volgend artikelVerward gedrag
Mark van Dorresteijn
Lorem ipsum dolar sit amet.