Ervaringsdeskundigen

Verslaving

Topkok Justin van Doorn was verslaafd aan speed: ‘Zonder koken was ik nu dood’

Justin van Doorn (42) was vrijwel zijn hele carrière als topkok verslaafd aan speed. Nu, in herstel, ontwikkelde hij 'Food Therapy. Voeding voor herstel'. 'Als ik niet zo ontzettend veel van eten en van koken had gehouden, had ik hier niet meer gestaan.'
Jeugdhulp

Jong en depressief: ‘Laat de goede tips achterwege, maar luister om te begrijpen’

Vanaf haar 17de is Saran Kamperman in gevecht met haar depressie. Jarenlang werden haar klachten niet serieus genomen. 'Stop nou eens met somber zijn en ga iets leuks doen', kreeg ze te horen. Dat hielp totaal niet. Wat haar wél geholpen heeft deelt ze graag met sociaal werkers en met het Depressiehuis wil ze het gesprek over mentale gezondheid aanwakkeren.
Ervaringsdeskundigen

COLUMN ‘Mantelzorg is leuk’

Wat is dit ongelofelijk saai! Die gedachte ging door mijn hoofd terwijl ik Yaël aan het verschonen was. Ik schrok er zelf een beetje van. 'Saai'.
Ervaringsdeskundigen

HET RUGZAKJE ‘Alleen maar aan het rennen en overleven’

Justin van Doorn (42) was vrijwel zijn hele carrière als topkok verslaafd aan speed. Nu, in herstel, ontwikkelde hij 'Food Therapy. Voeding voor herstel'. 'Als ik niet zo ontzettend veel van eten en van koken had gehouden, had ik hier niet meer gestaan.'
Ervaringsdeskundigen

ZO KAN HET OOK ‘Kijken naar wat wél kan’

Ruim vijf jaar was Ton in 't Veen (54) mantelzorger voor zijn vrouw Hester die op haar vijftigste de diagnose Alzheimer kreeg en afgelopen zomer overleed. Nu zet hij zich in om het leven voor alle 'Hesters' en hun mantelzorgers gemakkelijker te maken.

Welke 5 Zorg+Welzijn artikelen maakten in 2022 het meeste los op LinkedIn?

Over ervaringsdeskundigheid, en met name over de professionalisering ervan, werd in 2022 veel gediscussieerd op de LinkedIn-pagina van Zorg+Welzijn. Ook artikelen over Positieve Gezondheid, de AVG, de meerwaarde van sociaal werkers en schoolmaatschappelijk werk kregen veel respons.
Eenzaamheid

Hier is wel plaats in de herberg: Bryan voelde zich altijd alleen, hij helpt nu eenzame jongeren

Eenzaam, dat was Bryan Vreijsen. De nu 30-jarige Tilburger besloot dat ruim 3 jaar geleden te delen op Twitter. Dat ene berichtje maakte zoveel los dat hij Brabant Maatjes opzette: daarmee helpt hij andere jongvolwassenen om nieuwe vriendschappen te sluiten. Deel 2 uit onze 3-delige kerstserie over mensen die een plek vinden voor hen die in andere herbergen geen thuis vonden.
Ervaringsdeskundigen

COLUMN Planbare zorg

Ik had het allemaal zo goed gepland. Op maandag zouden mijn man Willem en ik met de Thalys en de tgv naar Zuid-Frankrijk gaan, naar vrienden, en op zaterdagochtend vroeg zouden we terugkeren, precies op tijd om in de namiddag het zorgstokje weer over te nemen van Hanno, mijn ex-man.

BOEK ‘Een geadopteerd kind is ontworteld’

Rob Marrevee en zijn vrouw adopteerden 21 jaar geleden twee broertjes van vier en één uit Ethiopië. En dat blijkt veel zwaarder dan gedacht. Voor henzelf, én voor de jongens. Hij maakte er een boek en een theatervoorstelling over.
Ervaringsdeskundigen

DE STELLING Er moet een stop op asielzoekers komen

Moet er een stop komen op asielzoekers? Hulpverleners Tamara, werkte zeven jaar in een AZC, en Marit, vrijwilliger bij een organisatie die vluchtelingen helpt verdedigen hun standpunt.

Over ervaringsdeskundigen

Wat is de meerwaarde van de ervaringsdeskundige?

‘We hebben de ervaringsdeskundige meer dan ooit nodig’, ‘De inzet van ervaringsdeskundigheid is geen doel op zich’ en ‘Juist ervaringsdeskundigen moeten óók afstand bewaren’. Het zijn enkele uitspraken die op deze website gedaan zijn over ervaringsdeskundigen in het sociaal domein. Steeds vaker worden ervaringsdeskundigen ingezet en er is steeds meer aandacht voor opleidingsmogelijkheden voor ervaringsdeskundigen. Maar wat is de meerwaarde van een ervaringsdeskundige? En wat is zijn positie?

Lees meer

De ervaringsdeskundige wint terrein binnen het sociaal domein. Van oorsprong werden ervaringsdeskundigen ingezet binnen de ggz, maar steeds vaker krijgt hij nu ook in andere sectoren, zoals verslavingszorg en gehandicaptenzorg, een plek. Maar hoe deze plek er precies uit moet zien, daarover verschillen de meningen.

Inzet ervaringsdeskundigen

Wilma Boevink, onderzoeker en ervaringsdeskundige binnen de ggz, merkt dat we in Nederland voorlopen op de rest van Europa als het gaat om de inzet van ervaringsdeskundigen. ‘In Frankrijk is het bijvoorbeeld absoluut ondenkbaar dat patiënten buiten de spreekkamer met hulpverleners in aanraking komen. Wat dat betreft lopen wij in Nederland mijlenver voor op andere landen.’ Maar we zijn er nog niet. ‘De inzet van een ervaringsdeskundige is geen doel op zich, het is een middel om te zorgen dat de ggz zich dienstbaar en ondersteunend kan inzetten bij het grillige bestaan van cliënten. Er wordt nu vooral gebruik gemaakt van individuen en niet van de collectieve kennis van ervaringsdeskundigen. Er is te weinig sprake van invloedrijke kruisbestuiving.’

Bovendien meent Boevink dat de inzet van ervaringsdeskundigen nu vaak nog toevallig is. ‘Er is hierover weinig centraal beleid.  De teamleider bepaalt of er een ervaringsdeskundige of een vrijwilliger met ervaringsdeskundigheid aanwezig is op een afdeling. Ook zijn er per team verschillende arbeidsvoorwaarden, opleidingseisen en supervisie mogelijkheden. Al die punten roepen in veel organisaties praktische vragen op.’

Ervaringskennis versus ervaringsdeskundigen

En dan hebben we het nog niet eens over wanneer je nu eigenlijk precies een ervaringsdeskundige bént. Onderzoeker Alie Weerman: ‘In de discussie die nu op gang komt, menen sommigen dat iedereen ervaringskennis heeft. Ik ben daar heel duidelijk in. Nee, niet iedereen heeft de ervaringskennis die nodig is om als ervaringsdeskundige te kunnen werken.’ De basis voor de kennis van een ervaringsdeskundige is volgens Weerman dat deze ervaring heeft met ontwrichting en herstel. Heb je deze ervaring? Dan zou je dus als ervaringsdeskundige aan de slag kunnen. Maar ook dat is niet altijd even gemakkelijk. Het is heel verleidelijk om als ervaringsdeskundige heel dicht bij de client te staan en je eigen ervariongen te delen om de ander te helpen. Volgens Weerman is dat echter niet altijd goed. ‘Ervaringsdeskundigen kunnen goed nabij zijn, maar juist zij moeten óók leren met een bepaalde distantie te werken. Het proces van ervaringsdeskundige zelf en dat van de cliënt moet niet vervlochten raken. Dat gebeurt sneller omdat de ervaringsdeskundige zich persoonlijker opstelt dan gebruikelijk is bij professionals. Die persoonlijke betrokkenheid is anderzijds ook de kracht.’

Al met al is het dus helemaal niet zo simpel en vanzelfsprekend om een client met behulp van ervaringskennis verder te helpen. Om ervaringsdeskundigen een goede basis mee te geven voor hun functie, worden dan ook steeds meer opleidingsmogelijkheden aangeboden. Voor ervaringsdeskundigen in de specialistische ggz zijn opleidingen inmiddels vanzelfsprekend, ook voor ervaringsdeskundigen in de basis ggz en het sociaal domein zijn inmiddels opleidingen beschikbaar. Zo starten Rino Zuid en Markieza per september 2017 met een nieuwe opleiding speciaal voor het sociaal domein. Volgens de initiatiefnemers focust een ervaringsdeskundige in de specialistische ggz voornamelijk op de stoornis, hoe daarmee omgegaan kan worden en de afbouwen van medicatie. ‘In het sociaal domein en in de basis ggz ligt de focus op positieve gezondheid: wat kan een cliënt wél? Waar liggen talenten en hoe kan een cliënt die inzetten? Hoe bouw je gezonde relaties op? Hoe geef je zin aan je leven? Hoe werk je aan een gezonde leefstijl? Hierbij kijkt de ervaringsdeskundige met de cliënt samen buiten de kaders van de zorg. Denk aan vrijwilligerswerk of hardloopgroepjes.’ De inhoud van deze nieuwe opleiding is gebaseerd op Positieve Gezondheid van Machteld Huber, De Herstel visie (Antony, 1993) en HELI Herstel in de eerste lijn van Indigo.

Uitgelicht congres

Congres Onbegrepen gedrag

Van der Valk Hotel

Congres Huiselijk geweld

Van der Valk Hotel

Congres Verslaving in het sociaal domein

Van der Valk Hotel

Jaarcongres Eenzaamheid

Hotel Veenendaal