Ervaringsdeskundigen

Ervaringsdeskundigen

Heilige huisjes in de ggz omver: ‘Minder methodieken, meer ervaringskennis van professionals’

Professionals in de ggz hebben meer dan gemiddeld zelf ervaring met psychische problemen. Die kunnen ze inzetten bij het herstelproces van cliënten in de ggz. Vooral sociaal werkers hebben daarin een voorsprong, zegt onderzoeker Simona Karbouniaris, die de inzet van ervaringskennis door professionals heeft onderzocht. ‘Een goede relatie met je cliënt is belangrijker dan een interventie.’
Ervaringsdeskundigen

COLUMN Uitzicht op een woonplek

Ik ben een beetje verdrietig. Yaël gaat binnenkort uit huis, misschien al voor het einde van het jaar.
Ervaringsdeskundigen

ERVARINGSDESKUNDIGE Zelfbeschadiging

Iris de Wolf (30) sneed zichzelf vanaf de leeftijd van ongeveer 12 tot 20 jaar. Nu helpt ze lotgenoten via Stichting Zelfbeschadiging. Haar boodschap aan hulpverleners: negeer het niet, maar kijk vooral ook verder.

HET RUGZAKJE ‘Je vecht door en vraagt geen hulp’

Tweevoudig Olympiër Reshmie Oogink (33) is sinds twee maanden gestopt met taekwondo. Ze moest vechten om topsporter te zijn. Tot ze neergehaald werd door een depressie.
Laaggeletterdheid in Nederland

Laaggeletterdheid wordt vaak verhuld, maar er zijn veel signalen die jij kunt herkennen

In Nederland is 1 op de 6 mensen laaggeletterd. Het kan niet missen dat je als sociaal werker met laaggeletterdheid te maken krijgt. Herken jij de signalen en weet je wat je kunt doen om laaggeletterde cliënten op weg te helpen? Reint van der Vlis van Stichting Lezen en Schrijven geeft je praktische tips.
Informele zorg
topvoices

25 invloedrijke denkers en doeners in het sociaal domein

Ze doorbreken taboes, dragen oplossingen aan voor grote maatschappelijke problemen en durven anders te denken. Zorg+Welzijn zet de schijnwerpers op 25 invloedrijke stemmen in het sociaal domein. Laat je inspireren door hun werk, hun visie én hun daden.
Ervaringsdeskundigen
Ervaringskennis

Je kwetsbare cliënt woont weer zelfstandig, zo wordt de overstap makkelijker

De verhuizing van beschermd naar begeleid zelfstandig wonen kan heel ingrijpend zijn. In Flevoland krijgen cliënten daarbij zelf een leidinggevende rol. In dit artikel adviezen van lector ggz Alie Weerman, tips uit een verhuisrouteboekje en: hoe honden helpen om ervaringskennis te benutten.

Leestips: dit zijn 7 Zorg+Welzijn-verhalen over de mensen waar het echt om gaat

Wat als je moeder bent van een topcrimineel of in je jeugd bent misbruikt door je opa? En hoe is het om als jongere in de jeugdzorg te zitten of emotioneel mishandeld te worden door je moeder? En wat betekent de hulpverlener in de levens van deze mensen? Dat lees je in deze 7 van onze bestgelezen persoonlijke en inspirerende verhalen.
Ervaringsdeskundigen

COLUMN De overheid zorgt mee

'Ons steuntrekkertje', noemen haar vader en ik Yaël liefkozend. Ze is net 18 geworden en naar aanleiding van onze aanvraag heeft het UWV vastgesteld dat ze 'geen arbeidsvermogen' heeft.
Ervaringsdeskundigen

ERVARINGSDESKUNDIGE Kindermishandeling

Nina Blom (48) werd als kind zwaar mishandeld: haar ouders maakten haar opzettelijk zo ziek dat ze er bijna aan overleed. Nu schrijft ze boeken en geeft ze lezingen om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van deze nog vrij onbekende vorm van kindermishandeling: Kindermishandeling door Falsificatie.

Over ervaringsdeskundigen

Wat is de meerwaarde van de ervaringsdeskundige?

‘We hebben de ervaringsdeskundigheid in zorg en welzijn meer dan ooit nodig’, ‘De inzet van ervaringsdeskundigheid in zorg en welzijn is geen doel op zich’ en ‘Juist ervaringsdeskundigen moeten óók afstand bewaren’. Het zijn enkele uitspraken die op deze website gedaan zijn over ervaringsdeskundigen in het sociaal domein. Steeds vaker worden ervaringsdeskundigen ingezet en er is steeds meer aandacht voor opleidingsmogelijkheden voor ervaringsdeskundigen. Maar wat is de meerwaarde van ervaringsdeskundigheid in zorg en welzijn? En wat is de positie ervan?

Lees meer

De ervaringsdeskundige wint terrein binnen het sociaal domein. Van oorsprong werd ervaringsdeskundigheid in zorg en welzijn ingezet binnen de ggz, maar steeds vaker krijgt hij nu ook in andere sectoren, zoals verslavingszorg en gehandicaptenzorg, een plek. Maar hoe deze plek er precies uit moet zien, daarover verschillen de meningen.

Inzet ervaringsdeskundigheid in zorg en welzijn

Wilma Boevink, onderzoeker en ervaringsdeskundige binnen de ggz, merkt dat we in Nederland voorlopen op de rest van Europa als het gaat om de inzet van ervaringsdeskundigen. ‘In Frankrijk is het bijvoorbeeld absoluut ondenkbaar dat patiënten buiten de spreekkamer met hulpverleners in aanraking komen. Wat dat betreft lopen wij in Nederland mijlenver voor op andere landen.’ Maar we zijn er nog niet. ‘De inzet van een ervaringsdeskundige is geen doel op zich, het is een middel om te zorgen dat de ggz zich dienstbaar en ondersteunend kan inzetten bij het grillige bestaan van cliënten. Er wordt nu vooral gebruik gemaakt van individuen en niet van de collectieve kennis van ervaringsdeskundigen. Er is te weinig sprake van invloedrijke kruisbestuiving.’

Ervaringsdeskundigheid in zorg en welzijn

Bovendien meent Boevink dat de inzet van ervaringsdeskundigheid nu vaak nog toevallig is. ‘Er is hierover weinig centraal beleid.  De teamleider bepaalt of er een ervaringsdeskundige of een vrijwilliger met ervaringsdeskundigheid aanwezig is op een afdeling. Ook zijn er per team verschillende arbeidsvoorwaarden, opleidingseisen en supervisie mogelijkheden. Al die punten roepen in veel organisaties praktische vragen op.’

Ervaringskennis versus ervaringsdeskundigen

En dan hebben we het nog niet eens over wanneer je nu eigenlijk precies een ervaringsdeskundige bént. Onderzoeker Alie Weerman: ‘In de discussie die nu op gang komt, menen sommigen dat iedereen ervaringskennis heeft. Ik ben daar heel duidelijk in. Nee, niet iedereen heeft de ervaringskennis die nodig is om als ervaringsdeskundige te kunnen werken.’ De basis voor de kennis van een ervaringsdeskundige is volgens Weerman dat deze ervaring heeft met ontwrichting en herstel. Heb je deze ervaring? Dan zou je dus als ervaringsdeskundige aan de slag kunnen.

Afstand tussen ervaringsdeskundige en cliënt

Maar ook dat is niet altijd even gemakkelijk. Het is heel verleidelijk om als ervaringsdeskundige heel dicht bij de client te staan en je eigen ervaringen te delen om de ander te helpen. Volgens Weerman is dat echter niet altijd goed. ‘Ervaringsdeskundigen kunnen goed nabij zijn, maar juist zij moeten óók leren met een bepaalde distantie te werken. Het proces van ervaringsdeskundige zelf en dat van de cliënt moet niet vervlochten raken. Dat gebeurt sneller omdat de ervaringsdeskundige zich persoonlijker opstelt dan gebruikelijk is bij professionals. Die persoonlijke betrokkenheid is anderzijds ook de kracht.’

Goede basis voor ervaringsdeskundigheid in zorg en welzijn

Al met al is het dus helemaal niet zo simpel en vanzelfsprekend om een client met behulp van ervaringskennis verder te helpen. Om ervaringsdeskundigen een goede basis mee te geven voor hun functie, worden dan ook steeds meer opleidingsmogelijkheden aangeboden. Voor ervaringsdeskundigen in de specialistische ggz zijn opleidingen inmiddels vanzelfsprekend, ook voor ervaringsdeskundigen in de basis ggz en het sociaal domein zijn inmiddels opleidingen beschikbaar. Zo starten Rino Zuid en Markieza per september 2017 met een nieuwe opleiding speciaal voor het sociaal domein.

Opleidingen voor ervaringsdeskundigheid in zorg en welzijn

Volgens de initiatiefnemers focust een ervaringsdeskundige in de specialistische ggz voornamelijk op de stoornis, hoe daarmee omgegaan kan worden en de afbouwen van medicatie. ‘In het sociaal domein en in de basis ggz ligt de focus op positieve gezondheid: wat kan een cliënt wél? Waar liggen talenten en hoe kan een cliënt die inzetten? Hoe bouw je gezonde relaties op? Hoe geef je zin aan je leven? Hoe werk je aan een gezonde leefstijl? Hierbij kijkt de ervaringsdeskundige met de cliënt samen buiten de kaders van de zorg. Denk aan vrijwilligerswerk of hardloopgroepjes.’ De inhoud van deze nieuwe opleiding is gebaseerd op Positieve Gezondheid van Machteld Huber, De Herstel visie (Antony, 1993) en HELI Herstel in de eerste lijn van Indigo.

Uitgelicht congres

Congres onbegrepen en zorgmijdend gedrag

Van der Valk Hotel

8e Jaarcongres Eenzaamheid

Hotel Veenendaal

Jaarcongres Verslaving in het sociaal domein

Hotel Veenendaal

Congres Samenwerken met de mantelzorger

ReeHorst
DELEN
Vorig artikelHuiselijk geweld
Volgend artikelJeugdhulp
Mark van Dorresteijn
Lorem ipsum dolar sit amet.