Vereniging Valente, de Federatie Nabestaanden Geweldsslachtoffers en Fier (Chat met Fier) hebben deze week een petitie aan de Tweede Kamer aangeboden waarin ze pleiten voor een telefoonnummer waar je naartoe kunt bellen bij huiselijk geweld en femicide. Dit moet een landelijk aanspreekpunt zijn, buiten het bestaande hulpaanbod om. De beoogde hulplijn moet, net als 113 zelfmoordpreventie, losstaan van bestaande hulpverleningsinstellingen.
Het idee is dat hulplijn 116 complementair is aan het telefoonnummer (0800-2000) van Veilig Thuis, het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling en 112, het telefoonnummer voor acute noodgevallen.
Femicide
116 moet volgens de initiatiefnemers een landelijke hulplijn worden waar hulpzoekers 24/7 laagdrempelig en anoniem kunnen praten over hun zorgen, grip krijgen op eigen ervaringen en duidelijkheid over mogelijke vervolgstappen. Initiatiefneemster Barbara Godwaldt van de Federatie Nabestaanden Geweldsslachtoffers verloor haar zus Gea aan femicide. ‘Als er eerder een hulplijn was geweest waar ze zich gehoord had gevoeld, had ze misschien wél de juiste hulp gevonden’, laat Godwaldt weten.
De aanbieders van de petitie om 116 op te zetten wijzen onder meer op het rapport ‘Laagdrempelige hulp voor slachtoffers en plegers van geweld in afhankelijkheidsrelaties’ dat het Verwey-Jonker Instituut in 2023 uitbracht. Daarin kwam onder meer naar voren dat voor slachtoffers het zoeken van ‘een complex en langdurig proces’ is.
Een hulpvraag ontbreekt
‘Veel slachtoffers erkennen in eerste instantie niet dat hen iets grensoverschrijdends is overkomen. Een hulpvraag ontbreekt dan ook nog. Vervolgens zoeken slachtoffers naar informatie over hetgeen hen overkomen is. Zij proberen te duiden wat er is gebeurd, wat dit betekent en wat ze nu moeten doen. Veelal vormen gevoelens van loyaliteit of afhankelijkheid ten opzichte van de dader in deze fase nog een drempel om hulp te zoeken. Dit gaat vaak gepaard met angst voor zichzelf of hun naasten.’ Een hulplijn als 116 is volgens Valente, Fier en FNG ‘cruciaal om juist deze groep te bereiken’.
Laagdrempelige hulp essentieel
Ook prof. dr. Majone Steketee, hoogleraar ‘intergenerationele overdracht van huiselijk geweld’ aan de Erasmus universiteit, heeft zich achter de petitie geschaard. ‘Laagdrempelige hulp is essentieel voor mensen die te maken hebben met (seksueel) geweld. Het helpt hen beseffen dat wat zij meemaken niet normaal is en benadrukt het belang van mensen die echt naar hun verhaal willen luisteren.’