Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

Deze week gebeurde er weer veel in het sociaal domein. We hebben de belangrijkste ontwikkelingen voor jou op een rijtje gezet. In dit overzicht lees je onder meer dat de langdurige zorg voor ouderen die thuis wonen onder de maat is. Maar er was ook goed nieuws: meer mensen met een verslaving zijn in behandeling gegaan.
Foto Pixabay

1. Generiek Kompas

Thuis, in het verpleeghuis of ergens daar tussenin. Ongeacht de plek waar iemand woont als je zorg krijgt, wordt het Generiek Kompas het uitgangspunt voor de kwaliteit van de zorg. Het ‘Generiek Kompas – Samen werken aan kwaliteit van bestaan’ is per 1 juli opgenomen in het Register van het Zorginstituut Nederland en treedt direct in werking. Het vervangt de drie huidige kwaliteitskaders: verpleeghuiszorg, wijkverpleging en het addendum voor Wlz-zorg thuis. Meer over het Generiek Kompas bij de BPSW.

2. Langdurige zorg onder de maat

De langdurige zorg aan ouderen die thuis 24 uur per dag zorg beschikbaar moeten hebben, is vaak nog onder de maat. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Het gaat hier om langdurige zorg aan ouderen thuis, die gefinancierd wordt via de Wet langdurige zorg (Wlz). Deze zorg, een nieuwe vorm van zorg die inspeelt op de ontwikkeling dat meer ouderen thuis wonen, is veel intensiever dan de ‘gewone’ wijkverpleging en wordt betaald via de zorgverzekering van de cliënten. ‘De zorg is niet altijd beschikbaar, of niet deskundig genoeg. Zulke zorgaanbieders bieden dan zorg die lijkt op de wijkverpleging. Terwijl dat toch iets anders is dan langdurige en intensieve zorg thuis’, schrijft de IGJ.

3. Podcast over eenzaamheid

Coalitie Erbij Rotterdam heeft de podcast ‘Stemmen van Eenzaamheid’ gepresenteerd. In deze zesdelige podcastserie nemen we luisteraars mee in de wereld van eenzaamheid. Hoe herken je eenzaamheid? Wat kun je doen om eenzaamheid aan te pakken? Onder anderen emeritus hoogleraar Humanisme en Sociale Weerbaarheid Anja Machielse is betrokken bij de totstandkoming van de podcast. 

‘Zorg voor de mentale gezondheid van jongeren, dan worden ze sociaal weerbaar en kunnen ze op latere leeftijd omgaan met problemen en eenzaamheid.’ Dat zegt emeritus hoogleraar Anja Machielse in dit premium artikel.

4. Nieuwe wet seksueel geweld

Slachtoffers van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag zijn sinds maandag 1 juli 2024 beter beschermd. In meer gevallen kunnen slachtoffers aangifte doen en meer vormen van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag worden strafbaar. Wat is er precies veranderd? In dit artikel praten we je bij over de nieuwe wet.

5. Meer mensen behandeld

Het aantal mensen in behandeling voor verslaving stijgt. Dat blijkt uit de Kerncijfers Verslavingszorg 2018-2023. Waar in 2022 nog 61.000 mensen in de verslavingszorg werden behandeld, waren dat er in 2023 65.000. Deze stijging komt deels doordat meer instellingen cijfers aanleverden voor het Landelijk Alcohol en Drugs Informatie Systeem (LADIS). Tegelijkertijd zien de instellingen die al rapporteerden een stijging van 3 procent in het aantal personen dat zij behandelden. Alcohol (45 procent) en cannabis (15 procent) zijn de verslavende middelen waarvoor mensen het meest zijn behandeld. Daarnaast groeit het aantal behandelingen voor gokverslaving. In 2023 waren 2.456 mensen in aanraking met de verslavingszorg vanwege (online) gokken.

Wat is roze cocaïne? Vloeibare cannabis? Spijker je kennis over verslaving bij.

6. Kinderen in jeugdzorg

Kinderen die in een crisissituatie zitten worden door het hele land geplaatst, omdat er een groot tekort is aan jeugdzorgplekken in de eigen regio. Deze kinderen komen vaak bij commerciële jeugdzorgbedrijven terecht. Gemeenten, die contracten met deze partijen afsluiten, hebben echter geen goed zicht op de kwaliteit van zorg die deze bedrijven bieden. Ook weten ze niet altijd op welke locatie de kinderen verblijven. Jeugdstem, de onafhankelijke vertrouwenspersoon voor kinderen, vindt het onwenselijk dat kinderen ver van huis worden ondergebracht. Meer hierover bij Skipr.

7. Alcoholgebruik scholieren stijgt

Het aantal scholieren dat weleens veel glazen alcohol achter elkaar drinkt, is weer terug op het niveau van voor corona. Ten tijde van het onderzoek (in 2023) had 18 procent van de scholieren in de afgelopen maand minstens vijf alcoholische drankjes op één avond gedronken. Dat zijn er ongeveer net zoveel als in 2019. De cijfers zijn afkomstig uit de Gezondheidsmonitor Jeugd. Twentse scholieren drinken het meest. Dit geldt voor 29 procent van de scholieren.

8. Meer geld voor onderzoek

Twee academische werkplaatsen van Tranzo (Tilburg University) ontvangen ook de komende jaren een structurele financiering van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), gericht op het versterken van de landelijke kennisinfrastructuur in de langdurige zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en ouderen. De financiering van de afgelopen zeven jaar wordt vanaf 2025 met 12 jaar verlengd. Het gaat om de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking en de Academische Werkplaats Ouderen. Prof. dr. Katrien Luijkx is verbonden aan de Werkplaats voor ouderen, waar zij zich in haar onderzoek onder meer richt op mensgerichte zorg. Lees hier een premium artikel over haar visie om mensgerichte zorg beter in de wijk te laten landen.

Blijf op de hoogte van praktische tips en het laatste nieuws met de gratis online nieuwsbrieven van Zorg+Welzijn, het vakmedium voor professionals in het sociaal domein.>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.