Dak- en thuislozen

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

In de 1e week van 2024 gebeurde er meteen veel in het sociaal domein. We hebben de belangrijkste ontwikkelingen voor jou op een rijtje gezet. Onder andere over een nieuwe richtlijn, nieuws over de gratis boodschappenkaart, agressie in de zorg en hoe je ervaringskennis beter benut voor jongeren. Lees snel verder. In slechts een paar minuten ben je weer helemaal bij!
Dak- en thuislozen

COLUMN Tweederangsburger

Als het veranderend klimaat geen andere plannen heeft, is het bij verschijnen van deze editie van Zorg+Welzijn guur en koud in Nederland. In de avond en nacht het soort weer waarop slechts Sinterklaas en zijn helpers zich buiten wagen.
Dak- en thuislozen
diner voor dak- en thuislozen

Zo kan het ook: ‘Even een avond geen cliënt, maar mens zijn’

Yanthe werkt als opvangmedewerkster bij Stichting Hulp en Opvang Prostitutie en Mensenhandel (SHOP). Samen met haar vriendin Malou organiseerde ze afgelopen zomer een diner voor dak- en thuislozen in Den Haag. Dat werd een groot succes.
Sociaal domein

Weekoverzicht: strijd om hoger loon, een unieke leerstoel en Appeltjes van Oranje uitgereikt

Moeizame cao-onderhandelingen, een nieuwe documentaire over dementie en de Appeltjes van Oranje. Over dit en nog veel meer lees je in het overzicht van week 40, waarin we de belangrijkste ontwikkelingen in het sociaal domein voor jou op een rijtje hebben gezet. In een paar minuten ben je bij.
Informele zorg
topvoices

25 invloedrijke denkers en doeners in het sociaal domein

Ze doorbreken taboes, dragen oplossingen aan voor grote maatschappelijke problemen en durven anders te denken. Zorg+Welzijn zet de schijnwerpers op 25 invloedrijke stemmen in het sociaal domein. Laat je inspireren door hun werk, hun visie én hun daden.
Dak- en thuislozen

Nieuwe kennis over dak- en thuisloze jongeren: een jongerenregisseur is onmisbaar

Hoe benut je de ervaringskennis van jongeren bij de aanpak van dak- en thuisloosheid optimaal? Dat leren sociaal werkers in de update van een Wat werkt bij-dossier van Movisie. Wetenschappelijke kennis is aangevuld met ervaringskennis van jongeren, die diverse lessen voor de praktijk geven. Zoals: geef een onkostenvergoeding vooraf, want voorschieten lukt niet altijd.

Woningtekort beïnvloedt het werk van straatadvocaat Monja: ‘Ik heb geen huizen in mijn broekzak’

Iemand die (bijna) dakloos is op weg helpen om onderdak te vinden of niet dakloos te worden: dat is wat straatadvocaat Monja van Poppel doet. Dat er veel daklozen zijn en weinig huizen is wel lastig. 'Helaas heb ik geen huizen in mijn broekzak.'

KIPPENVEL ‘Ze bleef steeds onder de radar’

Door één onhandige opmerking van een hulpverlener klopte Magda jarenlang nergens aan, zegt veldwerker Eline Verhaar (27) van het Leger des Heils in Rotterdam. Zij hielp Magda weer aan een woning én zelfvertrouwen. 

WAT WERKT Dak- en thuislozen

Het aantal dak- en thuisloze jongeren stijgt fors, blijkt uit onderzoek. Wat werkt in het aanpakken en voorkomen van dit probleem? Movisie deed daar nieuw onderzoek naar, dat Gery Lammersen toelicht.

‘Sociaal werkers moeten nooit zelf aangifte doen van agressie’ 

Hulpverleners doen in 91% van de gevallen van agressie en bedreiging geen aangifte. Daarmee houden we gezamenlijk het probleem van agressie in stand, ziet agressie-expert Caroline Koetsenruijter. Toch zegt zij: ‘Ben je bedreigd? Doe nooit zelf aangifte!’ Wat doe je dan wel? 

Over dak- en thuislozen

Wat kun jij doen om dak- en thuisloosheid te voorkomen?

Het aantal dak- en thuislozen in Nederland is in tien jaar tijd (van 2009 tot 2019) meer dan verdubbeld, van 17.300 naar 39.300. Hoe ondersteun je deze groep? En hoe voorkom je dat het aantal dak- en thuislozen nog verder toeneemt?

Lees meer

Dak- en thuislozen zijn een schrijnend probleem dat wereldwijd mensen treft. In Nederland alleen al zijn duizenden mensen dak- of thuisloos, en de cijfers blijven stijgen. Gelukkig kunnen we allemaal een rol spelen in het voorkomen van dak- en thuisloosheid. Wij bespreken o.a. de oorzaken van dak- en thuisloosheid en wat jij kunt doen om te helpen.

Oorzaken van dak- en thuisloosheid

Dak- en thuisloosheid heeft diverse oorzaken, waaronder:

  • Financiële problemen
  • Psychische gezondheidsproblemen
  • Verslaving
  • Familieconflicten
  • Verlies van werk

Het is belangrijk te begrijpen dat dak- en thuisloosheid iedereen kan treffen. Het kan een sneeuwbaleffect hebben, waarbij meerdere problemen zich opstapelen.

 

Preventie en actie dak- en thuislozen

Wil je bijdragen aan het voorkomen van dak- en thuisloosheid? Hier zijn enkele stappen die je kunt ondernemen:

  1. Onderwijs en bewustwording: Informeer jezelf en anderen over de oorzaken van dak- en thuisloosheid. Dit helpt het stigma te verminderen.
  2. Vrijwilligerswerk: Zoek lokale organisaties op die daklozen ondersteunen en bied je hulp aan als vrijwilliger.
  3. Donaties: Doneer geld, kleding of andere benodigdheden aan daklozenopvangcentra.
  4. Politieke betrokkenheid: Steun beleidsmaatregelen die dak- en thuisloosheid bestrijden, zoals betaalbare huisvesting en geestelijke gezondheidszorg.
  5. Empathie en begrip: Benader daklozen met respect en begrip. Soms kan een vriendelijk gebaar een groot verschil maken.

 

Actieplan Dak- en Thuislozen

Dak- en thuisloosheid is een groot en groeiend probleem in Nederland. Staatssecretaris Paul Blokhuis maakte er in 2019 een speerpunt van in zijn beleid. Zo presenteerde hij in maart 2019 het Actieplan Dak- en Thuisloze Jongeren (doel: eind 2021 zijn er 0 dak- en thuisloze jongeren). Daarnaast stelde hij 200 miljoen euro ter beschikking voor het terugdringen van het grote aantal dak- en thuisloze mensen met extra begeleiding en wil hij dat er voor januari 2022 10.000 nieuwe wooneenheden zijn gerealiseerd voor dak- en thuislozen.

Verandering maatschappelijke opvang van dak- en thuislozen

De nieuwe wooneenheden zijn onderdeel van het grotere plan om de maatschappelijke opvang anders te gaan organiseren. ‘De traditionele maatschappelijke opvang met tien mensen op een slaapzaal, is niet meer van deze tijd. Daarover zijn alle partijen het eens’, zegt Blokhuis. ‘Dat is niet goed voor mensen hun welzijn. Het doel is daarom om de opvang kleinschaliger te maken. Met bijvoorbeeld twee personen op een kamer. En de maatschappelijke opvang af te schalen, zodat niemand langer dan drie maanden in een opvang hoeft te slapen. Maar daarvoor moet eerst de doorstroom soepeler gaan.’

 

Conclusie: wat jij kunt doen om dak- en thuisloosheid te voorkomen

Dak- en thuisloosheid is een complex probleem, maar samen kunnen we het verschil maken. Door bewustzijn te creëren, vrijwilligerswerk te doen en bij te dragen aan maatschappelijke verandering, kunnen we dak- en thuisloosheid helpen voorkomen. Laat dit artikel een inspiratie zijn om actie te ondernemen en te streven naar een samenleving waarin niemand dak- of thuisloos hoeft te zijn.

Uitgelicht congres

Congres onbegrepen en zorgmijdend gedrag

Van der Valk Hotel

Cultuursensitieve Zorg Congres