Dak- en thuislozen

Dak- en thuislozen

‘En dan ben je uit de gevangenis, maar zonder geld, zonder huis. Wat moet je dan?’

Jaarlijks komen ongeveer 25.000 mensen uit de gevangenis. Een flink aantal staat buiten zonder inkomen of onderdak. Bijna de helft komt binnen 2 jaar opnieuw in aanraking met justitie. Het re-integratiebeleid faalt, stellen onderzoekers van Universiteit Leiden. Zij volgden 100 mensen in en na detentie.
Participatie

‘Ongekend welzijn’ in Deens wooncomplex: ook iets voor ons?

Eindredacteur Herman Keppy zag in Denemarken een prachtig voorbeeld van waarom de Denen zo'n tevreden volk zijn. Een uniek wooncomplex met binnentuin leidt tot een voor ons Nederlanders ongekend welzijn, schrijft Herman.
Dak- en thuislozen

COLUMN Thuis

Een van de leuke dingen van op vakantie gaan, of te reizen, is te merken dat er verschillen zijn met thuis. Al zijn die minder evident sinds de globalisering en Europese Unie zich doen gelden.

‘Zoek het maar uit’, horen economisch daklozen vaak, politiek moet ingrijpen

Proberen te voorkomen dat economisch daklozen verder afglijden naar reguliere dakloosheid. Dat is het doel van het Stedelijk Team Economisch Daklozen van De Regenboog Groep in Amsterdam. Het nieuwe kabinet moet veel meer doen voor deze 'spoedzoekers', vindt maatschappelijk werker Yemi Schneider.

MEELOPEN MET …‘Niemand maalt hier om status of etiketjes’

Oprechte aandacht, maar ook altijd alert. Dat karakteriseert de 22-jarige Fil van der Riet, die in het inloophuis Makom van De Regenboog Groep in hartje De Pijp werkt. ‘Hier krijgen mensen weer een naam.'

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

In de 1e week van 2024 gebeurde er meteen veel in het sociaal domein. We hebben de belangrijkste ontwikkelingen voor jou op een rijtje gezet. Onder andere over een nieuwe richtlijn, nieuws over de gratis boodschappenkaart, agressie in de zorg en hoe je ervaringskennis beter benut voor jongeren. Lees snel verder. In slechts een paar minuten ben je weer helemaal bij!
Dak- en thuislozen

COLUMN Tweederangsburger

Als het veranderend klimaat geen andere plannen heeft, is het bij verschijnen van deze editie van Zorg+Welzijn guur en koud in Nederland. In de avond en nacht het soort weer waarop slechts Sinterklaas en zijn helpers zich buiten wagen.
Dak- en thuislozen
diner voor dak- en thuislozen

Zo kan het ook: ‘Even een avond geen cliënt, maar mens zijn’

Yanthe werkt als opvangmedewerkster bij Stichting Hulp en Opvang Prostitutie en Mensenhandel (SHOP). Samen met haar vriendin Malou organiseerde ze afgelopen zomer een diner voor dak- en thuislozen in Den Haag. Dat werd een groot succes.
Weekoverzicht

Weekoverzicht: strijd om hoger loon, een unieke leerstoel en Appeltjes van Oranje uitgereikt

Moeizame cao-onderhandelingen, een nieuwe documentaire over dementie en de Appeltjes van Oranje. Over dit en nog veel meer lees je in het overzicht van week 40, waarin we de belangrijkste ontwikkelingen in het sociaal domein voor jou op een rijtje hebben gezet. In een paar minuten ben je bij.
Informele zorg
topvoices

25 invloedrijke denkers en doeners in het sociaal domein

Ze doorbreken taboes, dragen oplossingen aan voor grote maatschappelijke problemen en durven anders te denken. Zorg+Welzijn zet de schijnwerpers op 25 invloedrijke stemmen in het sociaal domein. Laat je inspireren door hun werk, hun visie én hun daden.

Over dak- en thuislozen

Wat kun jij doen om dak- en thuisloosheid te voorkomen?

Het aantal dak- en thuislozen in Nederland is in tien jaar tijd (van 2009 tot 2019) meer dan verdubbeld, van 17.300 naar 39.300. Hoe ondersteun je deze groep? En hoe voorkom je dat het aantal dak- en thuislozen nog verder toeneemt?

Lees meer

Dak- en thuislozen zijn een schrijnend probleem dat wereldwijd mensen treft. In Nederland alleen al zijn duizenden mensen dak- of thuisloos, en de cijfers blijven stijgen. Gelukkig kunnen we allemaal een rol spelen in het voorkomen van dak- en thuisloosheid. Wij bespreken o.a. de oorzaken van dak- en thuisloosheid en wat jij kunt doen om te helpen.

Oorzaken van dak- en thuisloosheid

Dak- en thuisloosheid heeft diverse oorzaken, waaronder:

  • Financiële problemen
  • Psychische gezondheidsproblemen
  • Verslaving
  • Familieconflicten
  • Verlies van werk

Het is belangrijk te begrijpen dat dak- en thuisloosheid iedereen kan treffen. Het kan een sneeuwbaleffect hebben, waarbij meerdere problemen zich opstapelen.

 

Preventie en actie dak- en thuislozen

Wil je bijdragen aan het voorkomen van dak- en thuisloosheid? Hier zijn enkele stappen die je kunt ondernemen:

  1. Onderwijs en bewustwording: Informeer jezelf en anderen over de oorzaken van dak- en thuisloosheid. Dit helpt het stigma te verminderen.
  2. Vrijwilligerswerk: Zoek lokale organisaties op die daklozen ondersteunen en bied je hulp aan als vrijwilliger.
  3. Donaties: Doneer geld, kleding of andere benodigdheden aan daklozenopvangcentra.
  4. Politieke betrokkenheid: Steun beleidsmaatregelen die dak- en thuisloosheid bestrijden, zoals betaalbare huisvesting en geestelijke gezondheidszorg.
  5. Empathie en begrip: Benader daklozen met respect en begrip. Soms kan een vriendelijk gebaar een groot verschil maken.

 

Actieplan Dak- en Thuislozen

Dak- en thuisloosheid is een groot en groeiend probleem in Nederland. Staatssecretaris Paul Blokhuis maakte er in 2019 een speerpunt van in zijn beleid. Zo presenteerde hij in maart 2019 het Actieplan Dak- en Thuisloze Jongeren (doel: eind 2021 zijn er 0 dak- en thuisloze jongeren). Daarnaast stelde hij 200 miljoen euro ter beschikking voor het terugdringen van het grote aantal dak- en thuisloze mensen met extra begeleiding en wil hij dat er voor januari 2022 10.000 nieuwe wooneenheden zijn gerealiseerd voor dak- en thuislozen.

Verandering maatschappelijke opvang van dak- en thuislozen

De nieuwe wooneenheden zijn onderdeel van het grotere plan om de maatschappelijke opvang anders te gaan organiseren. ‘De traditionele maatschappelijke opvang met tien mensen op een slaapzaal, is niet meer van deze tijd. Daarover zijn alle partijen het eens’, zegt Blokhuis. ‘Dat is niet goed voor mensen hun welzijn. Het doel is daarom om de opvang kleinschaliger te maken. Met bijvoorbeeld twee personen op een kamer. En de maatschappelijke opvang af te schalen, zodat niemand langer dan drie maanden in een opvang hoeft te slapen. Maar daarvoor moet eerst de doorstroom soepeler gaan.’

 

Conclusie: wat jij kunt doen om dak- en thuisloosheid te voorkomen

Dak- en thuisloosheid is een complex probleem, maar samen kunnen we het verschil maken. Door bewustzijn te creëren, vrijwilligerswerk te doen en bij te dragen aan maatschappelijke verandering, kunnen we dak- en thuisloosheid helpen voorkomen. Laat dit artikel een inspiratie zijn om actie te ondernemen en te streven naar een samenleving waarin niemand dak- of thuisloos hoeft te zijn.

Uitgelicht congres

Jaarcongres Verslaving in het sociaal domein

Hotel Veenendaal

Congres GGZ uit de knel

Hét Dementie congres

Cultuursensitieve Zorg Congres