Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Dossier Homoseksualiteit

Aandacht voor roze ouderen in het verzorgingshuis, problematiek bij LHBT-jongeren, homo-acceptatie, geweld tegen homo's. In dit dossier staan artikelen over homoseksualiteit.

Artikelen over homoseksualiteit

 • 1-Zoenen-iStock

  Taboe op abortus bij jongeren

  Seksuele grensoverschrijding onder jongeren blijft een punt van zorg. Ook de conclusie dat veertig procent van de jongeren geen condoom gebruikt bij een onenightstand en het feit dat jongeren vinden dat ze te weinig kennis hebben over thema’s als anticonceptie, voortplanting en soa/hiv verdienen aandacht.

 • homoseksualiteit-Fotolia

  ‘Daders anti-homogeweld willen zichzelf bewijzen’

  Steeds vaker besteden media aandacht aan geweld tegen homo- en biseksuelen en transgenders. Maar waar komt dit geweld vandaan? Hanneke Felten, onderzoeker bij Movisie: ‘De drang om te bewijzen een echte man te zijn, is vaak een motief van daders.’

 • homorechten

  ‘Voorlichting homorechten in azc moet wel...

  Doe voorlichting over homorechten aan vluchtelingen centraal en effectief. 'Je staat niet voor een klas grinnikende pubers.'

 • homo-acceptatie lukt beter door empathie op te wekken

  Film en theater vergroten homo-acceptatie

  Werken de methodes voor homo-acceptatie eigenlijk wel? Hanneke Felten zocht het uit.

  4
 • ‘Professional kan meer doen voor LHBT-jongeren’

  ‘Professional kan meer doen voor LHBT-jongeren’

  LHBT-jongeren zoeken elkaar graag op en zijn makkelijk enthousiast te krijgen om activiteiten te organiseren. Als gemeenten en professionals hen ondersteunen in deze activiteiten, voorkomen ze de hulpverlening die vaak een stuk duurder is.

 • Hoe zit het met de roze ouderen?

  Hoe zit het met de roze ouderen?

  In het afgelopen jaar zijn er ruim 30 regionale empowermentworkshops voor homoseksuele, lesbische, biseksuele en transgender ouderen georganiseerd. Judith Schuyf van Movisie is al 20 jaar betrokken bij deze specifieke doelgroep. ‘Ik maak inmiddels bijna zelf deel uit van deze groep’, zegt ze lachend. Zorg + Welzijn vraagt haar hoe het zit met deze roze ouderen.

 • ‘Eigenlijk vind ik homoseksualiteit niet kunnen’

  ‘Eigenlijk vind ik homoseksualiteit niet kunnen’

  ‘Maar juf, als u dan verliefd bent op een meisje, bent u dan verliefdverliefd? Of vindt u haar dan aardig?’ Voor sommige kinderen zijn andere religies, een andere seksuele voorkeur of een andere afkomst bij voorbaat gek, vies, slecht of stom. ‘Dat kun je kinderen niet altijd kwalijk nemen, maar je kunt hen wel leren dat de mening van anderen niet per se jouw menig hoeft te zijn.’

  2
 • Hoe borgt de gemeente LHBT-beleid in turbulente tijden?

  Hoe borgt de gemeente LHBT-beleid in turbulente...

  Hoe kun je als gemeente de veiligheid voor en de sociale acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders verbeteren? Movisie maakte een handreiking LHBT-emancipatie voor gemeenten, met daarin 7 stappen om LHBT-beleid te borgen.

 • ‘Gemeente moet beleid maken voor LHBT-burger’

  ‘Gemeente moet beleid maken voor LHBT-burger’

  Het kabinet zet bij de decentralisaties in op de participatiemaatschappij: zelfredzaamheid, inzet van vrijwilligers en mantelzorgers. De ervaring leert echter dat lesbo’s, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) op deze gebieden tussen wal en schip kunnen vallen. De gemeenten moeten daarom goed LHBT-beleid borgen, vindt Juul van Hoof van Movisie.

  1
 • In 5 stappen meer oog voor diversiteit

  In 5 stappen meer oog voor diversiteit

  Lesbo’s, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) lopen meer risico om in een kwetsbare positie te verkeren dan anderen. Zij moeten een weg vinden in een samenleving waarin zij niet de norm zijn. Dat is soms behoorlijk lastig en daarom is het goed wanneer hulpverleners ook door een roze bril kunnen kijken

 • ‘Ook kansen in de chaos van decentralisaties’

  ‘Ook kansen in de chaos van decentralisaties’

  In de chaos van de decentralisaties zijn ook kansen te vinden, meent Juul van Hoof, senior adviseur op het gebied van emancipatie en participatie. Het beleid wordt nu gemaakt door gemeenten, dus zorg en welzijn zou daar volgens haar nu invloed op uit kunnen oefenen. Vooral belangen van de LHBT-groep (lesbo, homo, biseksueel, transgender) moeten onder de aandacht gebracht worden van de gemeente, vindt Van Hoof.

 • Nauwelijks bekend of LHBT-aanpak werkt

  Nauwelijks bekend of LHBT-aanpak werkt

  Van veel interventies en methodes om de emancipatie van homo’s, lesbo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT) te versterken, lijkt niet bekend te zijn of ze echt werken.‘Ontwikkelaars, de overheid, fondsen en kenniswerkers zouden veel meer aan moeten sturen op effectonderzoek’, vindt Hanneke Felten.

 • Controle op homovoorlichting scholen

  Controle op homovoorlichting scholen

  De Inspectie voor het Onderwijs moet van de Tweede Kamer gaan controleren of op scholen homovoorlichting wordt gegeven. Een meerderheid van de Kamer steunde dinsdag een voorstel van D66 en VVD hierover.

 • ‘Aantal bedreigde LHBT’s moet omlaag’

  ‘Aantal bedreigde LHBT’s moet omlaag’

  Twee derde van de lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders in Europa hield op school verborgen dat ze LHBT waren. 26 Procent is in de afgelopen vijf jaar aangevallen of bedreigd en 66 procent is bang om met een partner van hetzelfde geslacht hand in hand over straat te lopen. Dit blijkt uit groot onderzoek onder Europese LHBT’s. ‘Die cijfers moeten omlaag’, vindt Juul van Hoof, coördinator van het Rainbow Cities netwerk.

 • Wethouder wil homorespect religieuze leiders

  Wethouder wil homorespect religieuze leiders

  De Amsterdamse wethouder Andrée van Es roept religieuze leiders over de hele wereld op hun verantwoordelijkheid te nemen op het gebied van acceptatie van homo's, lesbiennes en transgenders. 'Zo lang de paus en de meeste moslimleiders homoseksualiteit niet accepteren als seksuele geaardheid, zullen miljoenen mensen geweld tegen homo's, lesbiennes en transgenders gerechtvaardigd vinden.'

 • ‘Roze ondersteuning behoort tot standaard uitrusting sociaal werk’

  ‘Roze ondersteuning behoort tot standaard...

  Het handboek ‘Kijk jij al door een roze bril?’ over ondersteuning aan lesbische vrouwen, homomannen, bi’s en transgenders (LHBT) zou tot de standaarduitrusting van de sociaal werkers moeten behoren. Dat stelt lector maatschappelijk werk Margot Scholte.

 • Geslachtsverandering in geboorteakte simpeler

  Geslachtsverandering in geboorteakte simpeler

  Transgenders hoeven niet langer een operatie of hormoonbehandeling te hebben gehad en onvruchtbaar te zijn, willen zij hun geslacht laten omzetten in hun geboorteakte. De Tweede Kamer ging dinsdagavond als verwacht in meerderheid akkoord met de voorstellen hiervoor van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie).

 • Hanneke Felten is icoon voor lesbische vrouwen

  Hanneke Felten is icoon voor lesbische vrouwen

  Hanneke Felten is tijdens het Lesbian Festival in Den Haag uitgeroepen tot LesbICOON 2013. De landelijke verkiezing is een initiatief van Stichting OndersteBoven en heeft als doel lesbische en biseksuele vrouwen op een krachtige manier zichtbaar te maken.

 • Turkse premier krijgt uitleg over Yunus

  Turkse premier krijgt uitleg over Yunus

  De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan krijgt donderdag tijdens zijn bezoek aan Nederland uitleg over de zaak-Yunus, het jongetje van Turkse afkomst dat in Nederland bij lesbische pleegouders woont. Daarover ontstond de afgelopen dagen ophef. Een bezoek van Erdogan aan de Islamitische Universiteit in Rotterdam gaat tijdens het eendaagse bezoek niet door.

 • ‘Meer hulpverleners met een roze bril nodig’

  ‘Meer hulpverleners met een roze bril nodig’

  LHBT’ers moeten een weg vinden in een samenleving waarin zij niet de norm zijn. Dat is soms behoorlijk lastig en daarom is het handig wanneer hulpverleners door een roze bril kunnen kijken, zo stellen de makers van het boekje ‘Kijk jij al door een roze bril?’. De publicatie met informatie en tips is speciaal gemaakt voor de sociaal werker.

Blogs over homoseksualiteit

 • Juul van Hoof

  Guilty pleasures

  Guilty pleasures zijn dingen die eigenlijk niet horen, maar waarvan je wel heimelijk kunt genieten.

 • Gay Pride 2015: méér dan bloot op een boot

  Gay Pride 2015: méér dan bloot op een boot

  De afgelopen week stond Amsterdam weer in het teken van Gay Pride. Naast talloze feestjes en borrels was er ook een andere kant. Ik had de eer betrokken te zijn bij een uitgebreid programma met internationale LHBT-activisten (lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders).

 • Terug de kast in

  Terug de kast in

  Deze maand was ik in Riga (Letland) voor een bijeenkomst van Europese belangenorganisaties voor lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s). Elk jaar weer zie je de vreugde van de activisten uit bijna 50 landen als zij elkaar treffen om een paar inspirerende dagen samen door te brengen. Maar tegen het einde van de conferentie voel ik spanning opkomen.

 • Marokkaanse boot als sociaal wijkteam

  Marokkaanse boot als sociaal wijkteam

  Ik vaar mee op de Marokkaanse boot, tijdens de Gay Pride op zaterdag 2 augustus. Het voelt goed en bijzonder. Het is voor het eerst dat er een Marokkaanse boot meevaart in de jaarlijkse Canal Parade van de Amsterdam Gay Pride. Iedereen op de boot helpt om een groot taboe te doorbreken: het recht om te zijn wie je bent, het recht om een relatie aan te gaan met de partner van je vrije keuze.

  4
 • Jongens op hoge hakken

  Jongens op hoge hakken

  Wat doe je als een jongen in een orthopedagogische behandelgroep besluit op hoge hakken te gaan lopen? Is dat provocatie? Hoe reageer je als twee meisjes kussen op tv en één van de meisjes in de groep stil valt terwijl de opmerkingen door de lucht vliegen? Hoe vanzelfsprekend is het om het als groepsleider over homoseksualiteit te hebben op de groep of met een pupil?