Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Dossier Persoonsgebonden budget (pgb)

Met het persoonsgebonden budget (pgb) kunnen cliënten zelf hun zorg regelen die ze nodig hebben. Ze bepalen zelf welke professionals ze voor welke zorgtaak inhuren. Het pgb ligt wel onder vuur. Deze manier van budgetteren zou fraudegevoelig zijn, brengt administratieve rompslomp met zich mee, en rijst qua kosten de pan uit. Het kabinet gaat bezuinigen en dat betekent dat veel mensen die nu een pgb hebben daar straks niet meer voor in aanmerking komen.

Alle artikelen over het pgb

Blogs over pgb

 • EPI-Maritza-Gerritsen

  Blog: Dwarsdenkers gezocht

  Dit blog is een ode aan de dwarsdenkers. Zij die het mogelijk maken om samen zijn en samen doen normaal te vinden. Zij die het verschil kunnen maken in een maatschappij die kampt met extremen.

 • Marcel Kolder

  Blog: Zomerdipje

  Ik ben heel open over mijn zorggezin. Over de hobbels die we tegenkomen en ook over het kleine geluk dat we samen hebben met onze ernstig gehandicapte rolstoelende dochter. Die openheid kreeg onlangs een fikse knauw.

  4

Artikelen over Mantelzorg

 • Eenzaam-AdobeStock

  Aandacht voor sociale gevolgen van ziekte en...

  Bij het vaststellen van de zorgvraag, wordt te weinig gekeken naar de hele situatie. Dianda Veldman, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland. ‘Zorg en ondersteuning dragen hierdoor onvoldoende bij aan kwaliteit van leven van mensen. Het is belangrijk dat mensen de kans krijgen hun hele verhaal te doen.

 • 1-Rudy-Brzesowsky

  Mantelzorg ‘tot de dood ons scheidt’?

  Wat doe je als je partner ziek wordt en je zelf al op leeftijd bent? Oudere mantelzorgers voelen zich zwaar overbelast, maar blijven onophoudelijk voor hun geliefde zorgen. Hulp laten ze nauwelijks toe. En dan?

 • 1-Werkdruk-iStock

  Hoge werkdruk en pensioenleeftijd maken sociaal...

  Bart Blanken, directeur/bestuurder van PGGM&CO: ‘Uit ons onderzoek komt naar voren dat mensen gemotiveerd zijn voor hun werk, maar dat een aantal factoren het werkplezier verminderen. Dit geeft reden tot een brede discussie.’

 • Wat-werkt-mantelzorg

  Professional is schakel bij ondersteuning...

  Vooral de mensen die achter de voordeur komen, de professionals, zijn cruciaal voor mantelzorgers om gebruik te maken van mantelzorgondersteuning. Dat is een van de bevindingen in: ‘Wat werkt bij mantelzorgondersteuning’ van Movisie. ‘Als de wijkverpleegkundige het zegt, is het goed om mantelzorgondersteuning te gebruiken.’

 • mantelzorger-Fotolia

  Mantelzorgers krijgen hulp van Tweede Kamer

  Met een bewustwordingscampagne, betere informatievoorziening over de beschikbare aansprakelijkheidsverzekering en een subsidieregeling voor scholing van vrijwilligers wil de Tweede Kamer knelpunten waar mantelzorgers tegenaan lopen verhelpen.

 • thuiszorg

  Ook geld nodig voor ouderenzorg thuis

  Ouderenzorg is meer dan alleen het verpleeghuis. Negentig procent van de mensen die zorg nodig hebben wonen gewoon thuis. Extra geld voor zorg moet dan ook breed worden ingezet.

 • ouderen

  Mantelzorgboete gaat niet door

  De mantelzorgboete zou in 2019 ingaan, maar wordt door staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken net voor het scheiden van de regering ingetrokken. Ouderen kunnen nu bij hun kinderen wonen zonder dat ze gekort worden op hun AOW-uitkering.

  1
 • 1-langer-thuis-Fotolia

  Veel knelpunten in ouderenzorg

  Uit onderzoek blijkt dat er binnen de volgende vijf gebieden verbeterpunten nodig zijn binnen de ouderenzorg: samenhang en afstemming, passende zorg, woonaanbod, ontlasting informele zorg en hulp(middelen) via de gemeente.

  2
 • depressief-AdobeStock

  Vijf procent mantelzorgers heeft...

  Bijna veertig procent van de mantelzorgers die zorgt voor een naaste met dementie, ontwikkelt binnen twee jaar ernstige depressieve symptomen. Vijf procent overweegt zichzelf iets aan te doen. Dat blijkt uit onderzoek van het VUmc.

  1
 • Mantelzorg-Fotolia-1

  Mantelzorgers voelen zich minder belast

  Het aantal personen dat mantelzorg verleent is sinds 2014 ieder jaar toegenomen, maar mantelzorgers ervaren ‘verrassend genoeg’ minder belasting ten gevolge van hun inspanningen in vergelijking met twee jaar geleden.