Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Dossier Persoonsgebonden budget (pgb)

Met het persoonsgebonden budget (pgb) kunnen cliënten zelf hun zorg regelen die ze nodig hebben. Ze bepalen zelf welke professionals ze voor welke zorgtaak inhuren. Het pgb ligt wel onder vuur. Deze manier van budgetteren zou fraudegevoelig zijn, brengt administratieve rompslomp met zich mee, en rijst qua kosten de pan uit. Het kabinet gaat bezuinigen en dat betekent dat veel mensen die nu een pgb hebben daar straks niet meer voor in aanmerking komen.

Alle artikelen over het pgb

Blogs over pgb

 • EPI-Maritza-Gerritsen

  Blog: Dwarsdenkers gezocht

  Dit blog is een ode aan de dwarsdenkers. Zij die het mogelijk maken om samen zijn en samen doen normaal te vinden. Zij die het verschil kunnen maken in een maatschappij die kampt met extremen.

 • Marcel Kolder

  Blog: Zomerdipje

  Ik ben heel open over mijn zorggezin. Over de hobbels die we tegenkomen en ook over het kleine geluk dat we samen hebben met onze ernstig gehandicapte rolstoelende dochter. Die openheid kreeg onlangs een fikse knauw.

  4

Artikelen over Mantelzorg

 • 1-langer-thuis-Fotolia

  Veel knelpunten in ouderenzorg

  Uit onderzoek blijkt dat er binnen de volgende vijf gebieden verbeterpunten nodig zijn binnen de ouderenzorg: samenhang en afstemming, passende zorg, woonaanbod, ontlasting informele zorg en hulp(middelen) via de gemeente.

  2
 • depressief-AdobeStock

  Vijf procent mantelzorgers heeft...

  Bijna veertig procent van de mantelzorgers die zorgt voor een naaste met dementie, ontwikkelt binnen twee jaar ernstige depressieve symptomen. Vijf procent overweegt zichzelf iets aan te doen. Dat blijkt uit onderzoek van het VUmc.

 • Mantelzorg-Fotolia-1

  Mantelzorgers voelen zich minder belast

  Het aantal personen dat mantelzorg verleent is sinds 2014 ieder jaar toegenomen, maar mantelzorgers ervaren ‘verrassend genoeg’ minder belasting ten gevolge van hun inspanningen in vergelijking met twee jaar geleden.

 • 1mantelzorg-iStock

  Mantelzorgers voelen zich tegengewerkt door...

  Mensen moeten langer thuis wonen. Dat past binnen het huidige kabinetsbeleid. Toch ervaart bijna een kwart van de Nederlandse mantelzorgers tegenwerking van instanties en gemeenten op het gebied van wonen.

 • mantelzorg-fotolia-2

  Deel mantelzorgers geeft kwaliteit van leven...

  Mantelzorgers die zich weinig belast voelen, geven hun kwaliteit van leven een 7,0. Zwaarbelaste mantelzorgers beoordelen hun kwaliteit van leven met een 4,7. Dat blijkt uit onderzoek.

 • 1-morele-dilemmas-in-mantelzorg

  Mantelzorgers moeten meer stilstaan bij morele...

  ‘Mantelzorgers en beroepskrachten ervaren de morele kanten van dilemma’s binnen de mantelzorg, maar spreken er vaak niet over. Daardoor praten betrokkenen soms langs elkaar heen.’

 • huishoudelijke-hulp

  Weinig verschil in eigen bijdrage voor...

  De decentralisatie van de huishoudelijke hulp heeft er niet toe geleid dat de eigen bijdrage van cliënten flink is gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van SCP en CPB. De prijs die gemeenten aan aanbieders betalen voor huishoudelijke hulp verschilt ook niet tussen gemeenten.

  1
 • sociaal netwerk

  Sociaal werker heeft tijd nodig voor informeel...

  Bijna de helft – 43 procent – van de professionals in het sociale domein besteedt weinig tijd aan het organiseren van informele netwerken. Omdat ze te veel andere taken hebben.

  2
 • wmo-ANP

  Uitvoering Wmo gaat niet zo goed als gemeenten...

  Het beeld dat de VNG schetst over de uitvoering van de Wmo is volgens Alzheimer Nederland en Patiëntenfederatie Nederland veel te positief.

 • 1-mantelzorg

  ‘Joh, ik kom je even helpen met je jas’

  Een groep buren heeft de Mantelzorg Award 2017 ontvangen. Hanneke Kleingeld vindt haar vrijwillige bijdrage niet iets groots: ‘Het is fijn om iemand te helpen en de belasting is niet hoog.'