Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Dossier Euthanasie

Euthanasie is sinds 2002 gelegaliseerd in Nederland. Sinds 2006 is er een stijging zichtbaar van het aantal meldingen van levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding. De meeste patiënten die om euthanasie vragen, omdat ze uitzichtloos en ondraaglijk lijden, hebben kanker. Ook patiënten met een psychiatrische aandoening kunnen geholpen wordenbij levensbeëindiging.

In dit dossier staan artikelen over euthanasie, het voltooide leven en het vrijwillige levenseinde.

over euthanasie

 • 1-migrante-ouderen-Fotolia

  ‘Lijden hoort bij de laatste levensfase’

  De directe manier waarop we in Nederland met de dood omgegaan, stuit oudere migranten tegen de borst. Het wantrouwen tegen de zorg rondom de dood is dan ook groot, net als het ongemak bij de hulpverlening.

  1
 • Levenseindekliniek-ANP

  Zorgvuldigheid voorop bij beoordeling...

  Leden van de Tweede Kamer en minister Schippers zijn het erover eens dat ‘grote zorgvuldigheid’ geboden is bij euthanasieverzoeken van psychiatrische patiënten. Schippers gaat ervan uit dat dit in de praktijk ook gebeurt.

 • euthanasie

  Euthanasie is ok, maar niet altijd voor arts

  Het aantal ingewilligde verzoeken om euthanasie is gestegen. Ook mensen met dementie en met een psychiatrische aandoening zouden over euthanasie moeten kunnen beslissen. Maar een minderheid van de artsen zegt een euthanasieverzoek in te willigen.

 • 1-voltooid-leven-Fotolia

  Artsen zien niks in stervenshulp bij voltooid...

  Een voltooid leven-wet naast de huidige euthanasiewet kent te veel risico’s en nadelen en is daarom onwenselijk. Dat stelt artsenfederatie KNMG na raadpleging van de eigen achterban.

 • EPI-Magteld-Beun

  Blog: Voltooid leven

  Hulp voor ouderen bij een voltooid leven. Ik heb geen idee wat ik ervan moet vinden. Dat gebeurt mij niet vaak. Maar het is dan ook een onderwerp om niet te snel over te oordelen.

  1
 • dementie-Mauritius-images

  ‘Met euthanasiewet kunnen we goed uit de voeten’

  Ook als je patiënt met dementie een euthanasieverklaring heeft, moet je als arts overtuigd zijn dat je patiënt uitzichtloos en ondraaglijk lijdt. Maar hoe bepaal je dat?

 • Euthanasie-Fotolia

  Plan euthanasie bij voltooid leven is...

  Een meerderheid van de Tweede Kamer wil euthanasie bij een ‘voltooid leven’ mogelijk maken.

  2
 • Dementie

  ‘Dementie maakt vaak helemaal niet ongelukkig’

  Moeten we dementerende mensen houden aan een ooit ingevulde wilsbeschikking?

 • euthanasieverzoek

  Euthanasie bij gevorderde dementie blijft moeilijk

  De Levenseindekliniek voert vrijwel nooit euthanasie uit bij patiënten met gevorderde dementie.

 • euthanasie bij dementie

  Euthanasie mag ook als patiënt niet kan praten

  Mensen met dementie kunnen ook in aanmerking kunnen voor euthanasie als ze niet meer goed kunnen communiceren.

 • euthanasie

  'Hulp zelfdoding niet strafbaar voor niet-medici'

  Euthanasie en hulp bij zelfdoding door artsen moet uit het wetboek van strafrech, vindt de NVVE

 • euthanasie bij dementie

  Euthanasiecijfers bij dementie en ggz gedaald

  De NVVE is ongerust over de daling van euthanasiemelding bij mensen met dementie.

 • De Levenseindekliniek roept de ggz op om meer psychiaters vrij te maken voor de begeleiding van euthanasieverzoeken.

  Psychiatrische patiënten op wachtlijst euthanasie

  In het eerste half jaar van 2015 heeft de Levenseindekliniek al meer psychiatrische patiënten geholpen bij euthanasie dan in heel 2014. Er zou een wachtlijst zijn voor psychiatrisch patiënten bij de kliniek.

 • Ouder worden

  ‘Ouderdom heeft ook donkere kanten’

  We worden steeds ouder, maar we hebben geen oog voor de sociale problemen die daarbij komen kijken.

  4
 • Albert Heringa

  Geen straf voor hulp bij zelfdoding Moek

  Albert Heringa (74) die zijn 99-jarige moeder in 2008 hielp met sterven, krijgt geen straf en heeft heeft ook geen schuld.

 • Niet alle artsen zijn even bereidwillig om een euthanasieverzoek van een cliënt uit te voeren.

  Arts minder bereid tot euthanasie bij...

  Niet alle artsen zijn even bereidwillig om een euthernasieverzoek van een cliënt te respecteren.

  2
 • Opvallend veel dementerenden bij Levenseindekliniek

  Opvallend veel dementerenden bij...

  Vorig jaar hebben in totaal 133 mensen euthanasie laten uitvoeren via de Levenseindekliniek. Veel patiënten klopten daar aan omdat hun arts hun doodswens lastig te rijmen vonden met de wetgeving of uit principe niet wilde meewerken.

 • Alle verzekeraars vergoeden zorg Levenseindekliniek

  Alle verzekeraars vergoeden zorg...

  De toekomst van de Levenseindekliniek lijkt verzekerd. Alle zorgverzekeraars vergoeden de kosten of tonen bereidheid dat alsnog te doen.

 • OM in beroep tegen vonnis hulp bij zelfdoding

  OM in beroep tegen vonnis hulp bij zelfdoding

  Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank over de hulp bij zelfdoding van vorige week. De rechtbank bepaalde toen dat de 71-jarige Albert Heringa, die zijn moeder Maria 'Moek' Heringa hielp met sterven, wel schuldig was maar daarvoor geen straf kreeg.

 • Wat je moet weten over euthanasie en zelfdoding

  Wat je moet weten over euthanasie en zelfdoding

  Is hulp bij zelfdoding nu wel of niet strafbaar? En wat is het verschil tussen euthanasie en palliatieve sedatie? Lees hier wat je moet weten over euthanasie en zelfdoding.

 • Einde dreigt voor Levenseindekliniek

  Einde dreigt voor Levenseindekliniek

  Omdat zorgverzekeraars de kosten van euthanasie via de Levenseindekliniek niet vergoeden, loopt het voortbestaan ervan gevaar. Directeur Steven Pleiter hekelt de opstelling van de verzekeraars. ‘Wij nemen complexe medische zorg over van de behandelend artsen. Ik vind het schrijnend dat deze gespecialiseerde laatste hulp nu betaald moet worden uit giften, schenkingen en subsidies.’

 • Plan voor verwijsplicht bij euthanasie

  Plan voor verwijsplicht bij euthanasie

  Artsen kunnen niet worden gedwongen mee te werken aan euthanasie, maar om te voorkomen dat patiënten met een stervenswens van het kastje naar de muur worden gestuurd, vinden D66 en GroenLinks dat er een verwijsplicht moet komen voor artsen.

 • Aantal teams Levenseindekliniek verdubbeld

  Aantal teams Levenseindekliniek verdubbeld

  Het aantal teams van de Levenseindekliniek neemt snel toe. Vanaf 1 juni gaan 30 mobiele teams van artsen en verpleegkundigen euthanasieverzoeken vanuit heel Nederland behandelen. Nu zijn er nog 17 teams actief.

 • 'Ik vraag me af of je als gezonde burger in kunt schatten wanneer je niet meer verder wilt leven.'

  Euthanasie bij dementerenden is slecht idee

  Euthanasie bij dementerenden is een gevoelig onderwerp. Onlangs wijdde Zembla een uitzending aan de toepassing van de euthanasiewet bij dementerenden. Zo hebben veel mensen in een verklaring aangegeven niet meer te willen leven, indien zij bijvoorbeeld hun kinderen niet meer herkennen. Goed voorbereid zijn op de toekomst, is hun idee. De praktijk blijkt echter een stuk weerbarstiger. Uitvoering van euthanasie bij dementerenden komt nog maar nauwelijks voor. En dat is maar goed ook.

 • KNMG wil meer duidelijkheid over euthanasie

  KNMG wil meer duidelijkheid over euthanasie

  De minister van Volksgezondheid moet de onduidelijkheid over wilsonbekwame patiënten met een euthanasieverklaring wegnemen. Dat verzoekt artsenfederatie KNMG vrijdag aan minister Edith Schippers in een reactie op een evaluatie van de euthanasiewet in december.

 • 'Levenseindekliniek werkt zorgvuldig'

  'Levenseindekliniek werkt zorgvuldig'

  De euthanasiepraktijk van de Levenseindekliniek is zorgvuldig. Dat heeft Willie Swildens, voorzitter van de toetsingscommissies euthanasie, in Nieuwsuur gezegd. De commissies bepalen of euthanasie of hulp bij zelfdoding volgens de wet zijn uitgevoerd. Zo niet, kan door justitie tot vervolging worden overgegaan.

 • Spraakmakend: Dood op verzoek

  Spraakmakend: Dood op verzoek

  De documentaire 'Dood op verzoek' uit 1994 wordt achteraf gezien als één van de belangrijkste aanjagers van het euthanasiedebat in binnen- en buitenland. In de documentaire registreert maker Maarten Nederhorst het hele proces van de euthanasie.

 • Honderden aanvragen bij Levenseindekliniek

  Honderden aanvragen bij Levenseindekliniek

  456 mensen hebben zich aangemeld bij de Levenseindekliniek sinds die in maart van dit jaar werd geopend. Van hen hebben 51 personen euthanasie of hulp bij zelfdoding gekregen. Dat blijkt uit cijfers van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde).

  2
 • Helpdesk voor euthanasie BES-eilanden

  Helpdesk voor euthanasie BES-eilanden

  Artsen en verpleegkundigen in Saba, Sint Eustatius en Bonaire die vragen hebben over euthanasie, kunnen daar vanaf maandag telefonisch voor terecht bij Nederlandse collega's met ervaring op dit gebied.

 • Opnieuw meer meldingen euthanasie

  Opnieuw meer meldingen euthanasie

  3695 mensen zijn afgelopen jaar overleden door euthanasie. Dat aantal is sinds 2010 gestegen met 18 procent, zo hebben de vijf regionale toetsingscommissies euthanasie dinsdag bekendgemaakt. Sinds 2006 is er een stijging zichtbaar van het aantal meldingen van 'levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding'.

  1
 • NVVE: Verkiezingsuitslag biedt opening voor wijziging euthanasiewet

  NVVE: Verkiezingsuitslag biedt opening voor...

  De NVVE, Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde is blij met de verkiezingsuitslag. Zowel VVD als PvdA hebben zich in hun verkiezingsprogramma's positief uitgesproken over het voeren van het debat in de Tweede Kamer over euthanasie en hulp bij zelfdoding en zo nodig de wet te willen aanpassen.

 • 'Rem op dure zorg in laatste levensfase'

  'Rem op dure zorg in laatste levensfase'

  Een grote groep ouderen vindt dat er een rem moet komen op zeer dure zorg in de laatste levensfase. Dat blijkt uit een onderzoek van het tv-programma Debat op 2 in samenwerking met ouderenbonden ANBO en Unie KBO. De onderzoeksresultaten zijn zaterdag bekendgemaakt.

 • Euthanasiewet leidde niet tot meer euthanasie

  Euthanasiewet leidde niet tot meer euthanasie

  In 2010 zijn in Nederland 4050 mensen overleden na euthanasie of hulp bij zelfdoding door een arts op hun uitdrukkelijke verzoek. Het aantal gevallen was daarmee vergelijkbaar met dat van net voor de invoering van de euthanasiewet in 2002. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, het VUmc, het UMC Utrecht en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De onderzoekers publiceren hun bevindingen woensdag in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

 • Levenseindekliniek al voor start gewild

  Levenseindekliniek al voor start gewild

  Zo'n 70 mensen hebben al aangegeven dat ze op een wachtlijst willen voor de Levenseindekliniek. Donderdag gaat de kliniek van start en dan pas mogen belangstellenden zich echt inschrijven.

 • NVVE grootste levenseindevereniging ter wereld

  NVVE grootste levenseindevereniging ter wereld

  De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) Heeft in de Week van de Euthanasie (6 t/m 12 februari) 1000 nieuwe leden geworven. De NVVE is met 131.000 leden de grootste vereniging voor een zelfgewild levenseinde in de wereld.

 • 'Dokter, mag ik dood?'

  'Dokter, mag ik dood?'

  Corry van der Kolk is een van de vele ouderen die hun leven als voltooid beschouwen. Volgens de regels van de tien jaar oude euthanasiewet mag een arts hen niet helpen, omdat zij niet ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Het burgerinitiatief Uit Vrije Wil verzamelde 116.000 handtekeningen om de euthanasiewet uit te breiden.

 • Levenseindekliniek start volgende maand

  Levenseindekliniek start volgende maand

  Zes gespecialiseerde teams van een arts en een verpleegkundige gaan vanaf volgende maand bij mensen die niet meer verder willen leven, thuis euthanasie toepassen. Het gaat om mensen die volgens de criteria onder de euthanasiewet zouden vallen, maar zich bijvoorbeeld door de eigen arts niet serieus genomen voelen in hun stervenswens.

 • Aantal verzoeken om euthanasie stabiel

  Aantal verzoeken om euthanasie stabiel

  Huisartsen verlenen niet vaker euthanasie, maar het wordt wel vaker gemeld en besproken met de patiënt. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde inventarisatie van Nivel, het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg.

 • Schippers: 'Geen verwijsplicht bij euthanasie'

  Schippers: 'Geen verwijsplicht bij euthanasie'

  Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) voelt er niets voor om artsen die niet willen meewerken aan euthanasie, te verplichten de patiënt door te verwijzen naar een andere arts. ‘Dat is wel een heel simpele oplossing voor een heel moeilijk probleem in de praktijk’, hield de minister de Tweede Kamer woensdag voor.

 • 'Meer rechten voor vrager euthanasie'

  'Meer rechten voor vrager euthanasie'

  Mensen die uitzichtloos en ondraaglijk lijden en om die reden om euthanasie verzoeken, mogen niet van het kastje naar de muur worden gestuurd. D66 en GroenLinks willen daarom dat het zogenoemde verwijsrecht voor euthanasie wettelijk wordt vastgelegd.

 • 'Wet op waardig levenseinde nu nog sneller'

  'Wet op waardig levenseinde nu nog sneller'

  Nu de artsenfederatie KNMG haar standpunt over euthanasie heeft bijgesteld, zal er nog sneller een nieuwe wet komen die het recht op een waardig vrijwillig levenseinde voor ouderen regelt. Dat verwacht hoogleraar strafrecht Eugène Sutorius, een van de initiatiefnemers van de groep Uit vrije Wil.

  1
 • Meer meldingen van euthanasie vorig jaar

  Meer meldingen van euthanasie vorig jaar

  Het aantal gevallen van euthanasie kwam vorig jaar met 3136 meldingen 19 procent hoger uit dan een jaar eerder. Dat blijkt het jaarverslag over 2010 van de vijf regionale toetsingscommissies euthanasie, dat het ministerie van Volksgezondheid vrijdag heeft gepubliceerd.

 • Euthanasie

  Euthanasie

  ‘Aanzienlijke stijging euthanasie bij dementerenden’ kopte de NRC op 26 juni van dit jaar. Het bericht raakte mij, omdat ik met mijn moeder bij het stellen van de diagnose gesproken heb over toepassen van euthanasie.

  5
 • Arts terughoudend bij euthanasie dementerende

  Arts terughoudend bij euthanasie dementerende

  Slechts 33 procent van de Nederlandse artsen is bereid om bij beginnende dementie mee te werken aan euthanasie. Dat blijkt uit de resultaten van een landelijk onderzoek naar euthanasie door de academische ziekenhuizen van Utrecht, Groningen en Rotterdam waarover Nieuwsuur zaterdag berichtte.

 • Critici maken gehakt van wet euthanasie bij voltooid leven

  Critici maken gehakt van wet euthanasie bij...

  Er is meer kennis nodig om het wetsvoorstel ‘Uit vrije wil’ aan te nemen. Dat vinden de meeste deskundigen die woensdag door de Tweede Kamer werden gehoord over een wetsontwerp voor stervenshulp aan mensen die klaar zijn met het leven.

  2
 • 'Onwillige arts bij euthanasie passeren'

  'Onwillige arts bij euthanasie passeren'

  Patiënten die een gerechtvaardigde euthanasiewens hebben maar niet door hun arts worden geholpen, moeten rechtstreeks toegang krijgen tot gespecialiseerde euthanasieartsen. Daarvoor heeft vooraanstaand emeritus hoogleraar en kankeronderzoeker Piet Borst woensdag gepleit bij de presentatie van het boek Uit Vrije Wil in Den Haag.

  2
 • Ouderenorganisaties: ‘Mensen met voltooid leven verdienen aandacht’

  Ouderenorganisaties: ‘Mensen met voltooid leven...

  De ouderenorganisaties PCOB en Unie KBO kunnen niet meegaan met het conceptwetsvoorstel van de initiatiefgroep ‘Uit vrije wil’ om de euthanasiewet te verruimen voor mensen met een voltooid leven. Dat schrijven de organisaties in een brief aan de Tweede Kamer.

  7
 • Kritiek op kliniek voor levensbeëindiging

  Kritiek op kliniek voor levensbeëindiging

  De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) zei in Nieuwsuur dat er mogelijk binnen een jaar een kliniek is waar mensen zelf, of met hulp, binnen drie dagen een eind aan hun leven kunnen maken. Er volgde veel kritiek.

  2
 • NVVE wil levenseindekliniek in 2012

  NVVE wil levenseindekliniek in 2012

  Een kliniek waar patiënten terecht kunnen met hun euthanasiewens, kan in 2012 gerealiseerd worden. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde (NVVE). Het zou volgens de vereniging voor 1000 mensen per jaar een antwoord zijn op hun doodswens.

  3
 • Vraagbaak euthanasie voor verpleegkundigen en verzorgenden

  Vraagbaak euthanasie voor verpleegkundigen en...

  Verpleegkundigen en verzorgenden hebben niet altijd veel ervaringen met medische beslissingen rond het levenseinde, euthanasie of hulp bij zelfdoding. V&VN en artsenorganisatie KNMG werken nu aan een pilotproject, zodat deze beroepskrachten straks bij een deskundige collega terechtkunnen.