Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Dossier Radicalisering

Jeugdhulpverleners zijn in veel verschillende regio’s bezig met het voorkomen van radicalisering. Niet alleen in de gemeenten waarvan al bekend is dat jongeren naar Syrië zijn vertrokken zoals Amsterdam en Den Haag. Kan de jongerenwerker radicalisering herkennen? En kunnen zij radicalisering terugdringen? 

Radicalisering

 • 1-This-is-me-Fotolia

  ‘Jongeren moeten meer vanzelfsprekend de...

  Jamila Achahchah: ‘Het is niet vanzelfsprekend om in dialoog te gaan met iemand die heel anders denkt dan jijzelf. Veel jongeren zeggen dan ook dat verbinden vermoeiend is. Toch is het van belang dat ze het gesprek aangaan om zo polarisatie te voorkomen.'

 • radicalisering jongeren

  Risicojongeren: vragen stellen en dichtbij blijven

  Jongerenwerk is cruciaal om risicojongeren in de samenleving te houden. Vooral nu de zorgen om radicalisering toenemen, blijken goed opgeleide jongerenwerkers belangrijk werk te doen. Zoals in Tilburg. Hoe je bij radicalisering dichtbij de jongere kunt blijven en onheil zelfs kunt voorkomen.

 • Hulplijn-iStock

  Hulplijn met deskundigheid voor professionals...

  Jongerenwerkers en jeugdzorgprofessionals worden binnenkort door het kabinet ondersteund om signalen van sociale spanningen en extremisten beter te leren kennen en slagvaardiger te kunnen handelen.

 • 1-radicalisering-jongeren-Fotolia

  ‘Schaduwsamenleving’ kan radicalisering bevorderen

  ‘We moeten zorgen dat we er professioneel zijn voor jongeren, maar dan moet het sociaal werk wel de gelegenheid en de kans krijgen’, dat zegt Ernst Radius, senior adviseur bij Sociaal Werk Nederland.

 • Movisie-Sahar-Noor-EPI

  Blog: Marokkaan of kutmarokkaan?

  Ik praat in Amsterdam met zes jongeren. Ze zijn geboren in Nederland, maar hun grootouders komen uit Marokko. Risicojongeren worden ze genoemd.

  1
 • jongerenwerk-iStock

  Jongerenwerk in de lift omhoog of omlaag?

  Het aantal jongerenwerkers is in 3 jaar tijd gedaald met bijna een kwart. Toch zit het jongerenwerk in de lift.

 • Joost-Van-Hienen2

  Blog: Presentie is de essentie van preventie

  Juist datgene waarvoor de straathoekwerkers in het leven zijn geroepen, het buurtgericht werken, staat nu meer dan ooit onder druk.

  1