Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Dossier Armoede

De armoede in Nederland is in de laatste jaren sterk toegenomen. In 2012 hebben zo'n 1,2 miljoen mensen eigenlijk te weinig geld om rond te komen (CBS). Het zijn ruim 150.000 mensen meer dan in het jaar ervoor. De kans op armoede is het hoogst bij eenoudergezinnen, alleenstaanden tot 65 jaar, niet-westerse huishoudens en bijstandontvangers. Bij al deze groepen nam het armoedepercentage in 2012 flink toe. Sinds 2007 is de armoede onder kinderen sterk toegenomen. Armoede concentreert zich in de grote steden. De postcodegebieden met de meeste armoede liggen in Leeuwarden en Den Haag.

artikelen over armoede

Blogs over armoede

 • John

  Blog: Laat niemand achter

  De woorden ‘Iedere Nederlander heeft recht op bijstand in de noodzakelijke kosten van het bestaan’ staan nog steeds in mijn geheugen gegrift.

 • kinderen en armoede

  Armoede bij kinderen aangepakt

  Kinderen moeten betrokken worden bij het beleid van gemeenten om hun armoede tegen te gaan. Twee kinderrechtenorganisaties doen vier aanbevelingen.

 • 1Syndion

  Pak armoede en participatie integraal aan

  In de gemeente Leerdam draait een pilot rond een integrale aanpak van armoede en participatie. En dat lijkt te werken, zo was te horen tijdens een werkbezoek op donderdag 6 oktober.

 • Armoede-ANP

  Armoede in Nederland neemt langzaam af

  Voor het eerst sinds de start van de crisis, is het aantal Nederlanders dat leeft in armoede afgenomen. De groep langdurig armen wordt echter juist groter wordt.

 • Armoede

  ‘Voorkomen van armoede is maatschappelijke winst’

  ‘Samenleven moet je wel organiseren’, zegt Marijke Vos van Sociaal Werk Nederland in reactie op Prinsjesdag.