Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Dossier Armoede

De armoede in Nederland is in de laatste jaren sterk toegenomen. In 2012 hebben zo'n 1,2 miljoen mensen eigenlijk te weinig geld om rond te komen (CBS). Het zijn ruim 150.000 mensen meer dan in het jaar ervoor. De kans op armoede is het hoogst bij eenoudergezinnen, alleenstaanden tot 65 jaar, niet-westerse huishoudens en bijstandontvangers. Bij al deze groepen nam het armoedepercentage in 2012 flink toe. Sinds 2007 is de armoede onder kinderen sterk toegenomen. Armoede concentreert zich in de grote steden. De postcodegebieden met de meeste armoede liggen in Leeuwarden en Den Haag.

artikelen over armoede

Blogs over armoede

 • voedselbank

  Voedselbank versoepelt criteria voor voedselpakket

  De financiële grens voor het aanvragen van een voedselpakket is per 1 januari lager geworden. Voortaan komen alleenstaanden met maximaal 200 euro per maand aan leefgeld in aanmerking.

 • 1-huurcompensatie-iStock

  Lage inkomens krijgen hulp bij betalen hoge huur

  ‘We zien dat Amsterdammers steeds vaker in financiële problemen komen doordat hun vaste lasten simpelweg te hoog zijn. Met deze regeling kunnen we hen een beetje helpen.’

 • 1-Armoede-Fotolia

  Alle kinderen moeten mee kunnen doen

  Kinderen die opgroeien in een armer gezin, moeten gewoon mee kunnen doen. Het Rijk en de VNG tekenden op vrijdag 11 november bestuurlijke afspraken om dit mogelijk te maken.

 • armoede

  Daling armoede in 2017 afhankelijk van overheid

  Maatregelen van het kabinet zijn doorslaggevend om ervoor te zorgen dat het aantal mensen in armoede niet meer boven de 1 miljoen komt.

 • 1Skere-Heren

  Muziek tegen armoede

  ‘We willen armoede voorkomen in plaats van genezen. Een belangrijk onderdeel van de bestrijding van armoede is het onderwerp bespreekbaar te maken.’