Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Dossier Aanbesteding

In dit dossier aanbesteding staan Zorg+Welzijn artikelen over openbare aanbestedingen, aanbestedingen van gemeenten de mogelijkheden en problemen die dat meebrengt voor professionals in de zorg- en welzijnsectoren. De artikelen gaan bijvoorbeeld over de betekenis van aanbestedingen in de transitie, de mogelijkheden voor zzp'ers en over tarieven en voorwaarden voor aanbesteding.

Alles over aanbesteden

 • 001_RBIAdam-image-1559546

  Geldproblemen dreigen jeugdhulp te nekken

  Gebrek aan geld kan leiden tot ‘het omvallen van instellingen voor specialistische jeugdhulp.’ Dat zegt Marjanne Sint, voorzitter van de Transitie Autoriteit Jeugd. De transformatie van de jeugdzorg dreigt te verzanden in bureaucratisch pingpongen. Sint pleit voor tijdelijke pot met geld.

 • Beton

  Social returneisen soms moeilijk in te vullen

  Bij aanbestedingen voor leveringen, of waarbij specialistisch werk nodig is, is de invulling van social returneisen soms erg moeilijk.

 • 'Zelfstandigen, meld je bij je gemeente'

  'Zelfstandigen, meld je bij je gemeente'

  Verzorgenden en verpleegkundigen die zelfstandig werken, moeten nu al contact leggen met de gemeente willen ze in 2015 hun cliënten houden. ‘Gemeenten hebben zelfstandigen niet in beeld. Meld je bij je gemeente, anders mis je de boot en heb je straks geen werk’, zegt Francis Bolle van de beroepsvereniging V&VN.

 • ‘Gemeenten bedingen buitensporige kortingen op zorg’

  ‘Gemeenten bedingen buitensporige kortingen op...

  Staatssecretaris Van Rijn vindt dat gemeenten niet alleen naar de prijs moeten kijken, maar ook naar de deskundigheid en de arbeidsvoorwaarden van de professionals.

  7
 • Deense lessen voor transitie Jeugdzorg

  Deense lessen voor transitie Jeugdzorg

  De keuze van het bekostigingsmodel en de praktisch werkende wijkteams zijn het belangrijkst in de decentralisatie van de jeugdzorg, zegt lector Jan Jaap Rothuizen.

  1
 • Borstlap moet voor rust zorgen rond Sensire

  Borstlap moet voor rust zorgen rond Sensire

  Hans Borstlap wordt de onafhankelijke waarnemer in de zaak-Sensire. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) hebben dat woensdag bekendgemaakt.

 • Waarnemer aangesteld voor aanbesteding Sensire

  Waarnemer aangesteld voor aanbesteding Sensire

  Enkele honderden thuiszorgmedewerkers zijn afgelopen zaterdag weer bijeen gekomen voor het hoofdkantoor van de Achterhoekse thuiszorgorganisatie Sensire in Varsseveld. De manifestatie is volgens de vakbond Abvakabo opgezet om extra druk uit te oefenen voor een goede oplossing voor 1100 thuiszorgmedewerkers. Zij komen per 1 januari op straat. Minister Lodewijk Asscher heeft een waarnemer aangesteld die zal controleren of de aanbesteding in de Achterhoek goed verloopt en of de afspraken worden nagekomen die staatssecretaris Van Rijn maakte met Sensire: een zo snel mogelijke afronding van de aanbesteding voor de thuiszorg en dat de medewerkers zo veel mogelijk bij hun oude cliënten worden ingezet. Pas als de aanbesteding is afgerond, hebben de medewerkers zekerheid over hun positie.

 • ‘Niet alle Sensire-hulpen houden werk’

  ‘Niet alle Sensire-hulpen houden werk’

  Niet alle 1100 ontslagen thuishulpen bij Sensire zullen bij de nieuwe aanbestedingen in de weer werk krijgen. De thuishulpen die wel aan de slag kunnen, hoeven bovendien niet te rekenen op een vast dienstverband. Dat zegt de woordvoerder zorg van zeven gemeenten in de Achterhoek.

 • Van Rijn doorbreekt impasse Sensire

  Van Rijn doorbreekt impasse Sensire

  Het ontslag van 1100 huishoudelijke hulpen bij Sensire blijft staan, maar het huishoudelijk werk wordt in de Achterhoek zoveel mogelijk behouden, net als de arbeidsvoorwaarden van de hulpen. Dat heeft staatssecretaris Van Rijn bedongen in een overleg met de vakbonden, werkgever Sensire, de gemeenten en den ondernemingsraad.

 • Aafje ontslaat 350 thuiszorgmedewerkers

  Aafje ontslaat 350 thuiszorgmedewerkers

  Thuiszorgorganisatie Aafje, actief in Rotterdam en omstreken, heeft ontslag aangevraagd voor 350 werknemers. Ook worden de tijdelijke contracten van 200 personeelsleden niet verlengd, aldus de organisatie.

 • Asscher en FNV bespreken ontslagen Sensire

  Asscher en FNV bespreken ontslagen Sensire

  Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en FNV-voorzitter Ton Heerts hebben zondagavond gesproken over het massaontslag bij zorgverlener Sensire. Dat zeggen woordvoerders van beide personen zondagavond.

 • Drechtsteden veranderen systeem huishoudelijke hulp

  Drechtsteden veranderen systeem huishoudelijke...

  De gemeenten in de Drechtsteden werken met een nieuw model voor het aanbieden van huishoudelijke ondersteuning vanuit de Wmo. De financiering van deze hulp is gebaseerd op het resultaat in plaats van geïndiceerde uren.

 • 'Gemeenten ontduiken kostprijs thuiszorg'

  'Gemeenten ontduiken kostprijs thuiszorg'

  Gemeenten moeten een basistarief hanteren voor de thuiszorg, maar desondanks heeft SP-Kamerlid Renske Leijten signalen dat er gemeenten zijn die onder de kostprijs duiken. Leijten wil weten wat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) daar aan gaat doen.

 • Faveo vraagt uitstel van betaling aan

  Faveo vraagt uitstel van betaling aan

  Faveo Huishoudelijke Verzorging gaat uitstel van betaling aanvragen bij de rechtbank in Rotterdam. De thuiszorgorganisatie wil daarmee haar toekomst veilig stellen. De organisatie verloor een groot deel van de aanbesteding van de gemeente, waardoor ze nu in financiële problemen zit.

 • no-image

  'Honderden medewerkers thuiszorg op straat'

  Het overgrote deel van de 600 medewerkers van de Rotterdamse thuiszorganisatie Faveo zit volgend jaar zonder werk. Volgens vakbond Abvakabo FNV zijn ze de dupe van een aanbestedingsprocedure van de gemeente Rotterdam.

 • CNV wil zorgaanbieders Rotterdam aanklagen

  CNV wil zorgaanbieders Rotterdam aanklagen

  Vakbond CNV dreigt met een kort geding tegen vier zorgaanbieders in Rotterdam. Zij hebben onlangs een aanbestedingsronde gewonnen en moeten daarom 600 werknemers van de oude zorgaanbieder Faveo overnemen.

 • Thuiszorg staakt op Schouwburgplein Rotterdam

  Thuiszorg staakt op Schouwburgplein Rotterdam

  Thuiszorgmedewerkers in Rotterdam hebben woensdag het werk neergelegd en gedemonstreerd op het Schouwburgplein tegen wat zij noemen loondump. Zij willen dat de gemeente stopt met de 'afbraak' van de thuiszorg door daarop miljoenen te bezuinigen, stelt de Abvakabo FNV dinsdag.

 • Zorgen bij SP over Rotterdams thuiszorgplan

  Zorgen bij SP over Rotterdams thuiszorgplan

  De SP in de Tweede Kamer maakt zich zorgen over het plan van de Rotterdamse PvdA-wethouder Marco Florijn om bijstandsgerechtigden met ingang van volgend jaar in zetten in de thuiszorg. Florijn neemt dat idee mee in de aanbestedingsonderhandelingen waar de partijen nu middenin zitten.

  1
 • Welzijnswerk Rotterdam-Delfshaven moet fuseren

  Welzijnswerk Rotterdam-Delfshaven moet fuseren

  Delfshaven gaat het welzijnswerk in Rotterdam-Delfshaven aanbesteden als de drie grote welzijnsorganisaties in de deelgemeente niet voor september fuseren. De fusie ketste twee weken geleden nog af, zo meldt RTV Rijnmond, maar de gemeente heeft toch een voorkeur voor een samenwerking.

 • Staatssecretaris ondertekent toch wet tegen verplicht aanbesteden

  Staatssecretaris ondertekent toch wet tegen...

  In een kort debat in de Tweede Kamer heeft de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laten weten dat zij de aangenomen initiatiefwet om te stoppen met de verplichte aanbesteding toch zal tekenen. Dat meldt de SP.

 • Leijten: ‘Staatssecretaris wacht onnodig op Europees advies voor aanbestedingswet’

  Leijten: ‘Staatssecretaris wacht onnodig op...

  Er moet snel duidelijkheid komen over de aanbesteding van de thuiszorg, vindt de SP. Onlangs stemde de Eerste Kamer in met een wetswijziging waardoor gemeenten niet verplicht zijn om de marktwerking te regelen via de aanbesteding. De staatssecretaris Veldhuijzen ondertekent de initiatiefwet echter nog niet en wacht nog op advies van Europa.

 • Senaat tegen verplicht aanbesteden thuiszorg

  Senaat tegen verplicht aanbesteden thuiszorg

  De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een initiatiefwet van de SP om voor gemeenten de verplichting te schrappen dat huishoudelijke verzorging via aanbesteding moet worden geregeld. Dat gebeurt tegen de zin van het ministerie van Volksgezondheid dat steeds op het standpunt heeft gestaan dat de aanbesteding volgens Europese afspraken verplicht was.

  2
 • Meer gemeenten betalen hoger tarief voor huishoudelijke hulp

  Meer gemeenten betalen hoger tarief voor...

  Meer gemeenten hebben de huishoudelijke hulp aanbesteed tegen een tarief van 22 euro of hoger. Dat blijkt uit de FNV Monitor Werk, Inkomen en Zorg. In 2010 was het percentage dat een maximumtarief hanteerde van 22 euro of hoger 14,3 procent; in 2012 is dat 34,8 procent.

  1
 • Eerste Kamer tegen ‘oormerken’ Wmo-budget

  Eerste Kamer tegen ‘oormerken’ Wmo-budget

  De Eerste Kamer heeft het initiatiefvoorstel-Leijten, dat van het gemeentelijk budget voor Wmo-huishoudelijke hulp voortaan een specifieke uitkering wil maken verworpen. Gemeenten die hun Wmo-beleid integraal en efficiënt willen organiseren, kunnen opgelucht ademhalen om dit besluit.

 • Leijten in debat over huishoudelijke verzorging

  Leijten in debat over huishoudelijke verzorging

  De Eerste kamer debatteert dinsdag met Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP) en staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten over drie initiatiefvoorstellen voor de huishoudelijke verzorging in de Wmo. De voorstellen werden oorspronkelijk ingediend door oud-Kamerlid Agnes Kant (SP).

 • Thuiszorg protesteert op 6 maart

  Thuiszorg protesteert op 6 maart

  Thuiszorgmedewerkers demonstreren op 6 maart op het Plein in Den Haag. Ze willen dat de aanbestedingen in de huishoudelijke zorg aan banden worden gelegd en dat betere salarissen worden gegarandeerd.

  1
 • Flinke loonsverlaging bij thuiszorg Rotterdam

  Flinke loonsverlaging bij thuiszorg Rotterdam

  Honderd tot driehonderd euro per maand minder salaris. Een aantal thuiszorgmedewerkers in Rotterdam hebben hun inkomsten zien dalen na de overname van Thuiszorg Rotterdam door Faveo. Ruim 150 boze werknemers hebben maandag daarom een petitie aan de werkgever aangeboden.

  5
 • Aanbesteding thuiszorg in Amsterdam zorgt voor onrust

  Aanbesteding thuiszorg in Amsterdam zorgt voor...

  Na de gunning van de aanbesteding thuiszorg in Amsterdam is er onrust ontstaan onder onder hulpen en cliënten van de thuiszorg. Volgens de SP heeft de gemeente vooral haar keuze gebaseerd op de prijs en niet de kwaliteit. Een aantal cliënten en medewerkers zullen moeten overstappen naar een andere zorgaanbieder.

  2
 • Rotterdamse welzijnsmedewerkers protesteren tegen aanbesteding

  Rotterdamse welzijnsmedewerkers protesteren...

  Rotterdamse welzijnswerkers maken zich grote zorgen over de plannen van de gemeente Rotterdam om het welzijnswerk met ingang van 2013 te gaan aanbesteden. Zij protesteerden daarom vanochtend op de Coolsingel.

 • Breda controleert kwaliteit thuiszorg

  Breda controleert kwaliteit thuiszorg

  De gemeente Breda gaat de vijf nieuwe aanbieders van thuiszorg die per 1 januari aan de slag gaan vanaf die datum steekproefsgewijs op kwaliteit controleren.

  1
 • Onrust in Breda over thuiszorg

  Onrust in Breda over thuiszorg

  De boosheid om de nieuwe aanbesteding van de thuiszorg in Breda neemt toe. De CDA-fractie heeft een meldpunt ingesteld waar mensen met klachten terecht kunnen. De FNV heeft een actiecomité opgericht.

  2
 • Grote verschuiving bij thuiszorg Breda

  Grote verschuiving bij thuiszorg Breda

  Vanaf januari 2012 kunnen inwoners van Breda in plaats van uit 17 zorgaanbieders nog maar uit vijf aanbieders kiezen voor huishoudelijke verzorging. Het gevolg is dat van de bijna 5000 klanten negentig procent op zoek moet naar een nieuwe zorgaanbieder of een pgb moet aanvragen. Dat meldt dagblad BN de Stem.

  2
 • Gemeente Rotterdam pakt inburgerbureaus aan

  Gemeente Rotterdam pakt inburgerbureaus aan

  De gemeente Rotterdam overweegt juridische stappen te nemen tegen aanbieders van inburgeringstrajecten als zij niet snel hun zaken op orde brengen. Aanleiding zijn alarmerende rapporten over de kwaliteit van het werk dat deze instellingen in opdracht van de gemeente leveren.

 • Het ‘Boskoop-model’ lijkt succesvol

  Het ‘Boskoop-model’ lijkt succesvol

  Boskoop glimt van trots nu Amsterdam het Boskoop-model heeft omarmd. Ook de hoofdstad gaat thuiszorg bestuurlijk aanbesteden volgens dit model, waarbij afspraken worden gemaakt met zorgaanbieders en de aanbieders intekenen op een convenant voor zeven jaar. Ondertussen zijn ze in Boskoop tevreden over het eerste halfjaar.

  2
 • Overheid wil ook werklozen bij aanbestedingen

  Overheid wil ook werklozen bij aanbestedingen

  Het Rijk wil bij het inkopen van diensten, zoals in de schoonmaak, catering en bouwprojecten, dat ook werklozen en gehandicapten worden ingezet die anders moeilijk aan de slag komen. Vanaf 1 juli dit jaar wordt dit een voorwaarde die de rijksoverheid in het contract opneemt bij de aanbesteding van opdrachten met een waarde van boven de 250.000 euro.

  1
 • Zorgheld Emile: ‘De klant moet bepalen of jij goed bent’

  Zorgheld Emile: ‘De klant moet bepalen of jij...

  Kleinschalig, transparant en meer keuzemogelijkheden. Dat zijn de stokpaardjes van Emile de Roy van Zuydewijn, oprichter van de Amsterdamse thuiszorgorganisatie Emile.nu. De 26-jarige ondernemer is door VWS uitgeroepen tot Zorgheld. ‘Niemand wil zo’n blauwe rollator, dus ik snap sowieso niet dat ze bestaan.’

 • Kamerleden in actie voor huishoudelijke hulpen

  Kamerleden in actie voor huishoudelijke hulpen

  Abvakabo FNV en de actiegroep 'Wij zijn de thuiszorg' organiseren maandag 28 februari een actiebijeenkomst in Haarlem. De kamerleden Agnes Wolbert (PvdA), Renske Leijten (SP) en Linda Voortman (Groen Links) zullen de thuiszorgmedewerksters toepreken.

 • Ontslag voor 650 thuishulpen bij Viva Zorggroep

  Ontslag voor 650 thuishulpen bij Viva Zorggroep

  Viva Zorggroep gaat collectief ontslag aanvragen voor alle 650 thuishulpen A. Het personeel is actief in Zuid- en Midden-Kennemerland. Wethouder Odd Wagner van de gemeente Heemskerk heeft dit woensdag meegedeeld aan de gemeenteraad.

  4
 • Speciale huishoudelijke hulp op de schop bij Viva Zorggroep

  Speciale huishoudelijke hulp op de schop bij...

  Viva Zorggroep stopt met het aanbieden van specialistische huishoudelijke hulp in de regio Kennemerland (Noord-Holland). Cliënten met psychische problemen moeten het daar doen met de 'normale' huishoudelijke hulp, zegt de bestuurder van de zorgorganisatie. 'Wij kunnen het te lage uurtarief van de gemeenten niet meer uit eigen middelen aanvullen.'

 • Hoogleraar Canoy: ‘Aanbesteding zorg vereist kwaliteit’

  Hoogleraar Canoy: ‘Aanbesteding zorg vereist...

  De idee achter concurrentie in de zorg is een betere prijs én betere kwaliteit’, zegt Marcel Canoy, hoogleraar Economie en Regulering van de Zorg. ‘Aanbestedingen in de thuiszorg zijn in eerste instantie niet goed uitgepakt.’ Greet Prins, directeur van Philadelpia Zorg zegt te vrezen voor dezelfde chaos nu het kabinet de functie begeleiding in de gehandicaptenzorg in handen van gemeenten wil geven.

  5
 • Ambtenaren VWS kritiseren wetswijzigingen Kant

  Ambtenaren VWS kritiseren wetswijzigingen Kant

  De aanpassingen van de Wmo die voormalig Kamerlid Agnes Kant (SP) door de Tweede Kamer loodste, worden bekritiseerd binnen het ministerie van VWS. In een overdrachtdossier voor de nieuwe bewindspersonen uiten de verantwoordelijke ambtenaren kritiek op de voorstellen tot wetswijziging.

 • Miljoenen euro's boete voor thuiszorg

  Miljoenen euro's boete voor thuiszorg

  Vier thuiszorgorganisaties hebben van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een fikse boete gehad van miljoenen euro’s. De organisaties zijn verbaasd en stappen naar de rechter.

  1
 • Inspectie: Kwaliteit huishoudelijke hulp kan beter

  Inspectie: Kwaliteit huishoudelijke hulp kan beter

  Thuiszorgorganisaties die huishoudelijke hulp aanbieden, moeten betere afspraken maken over onder meer de deskundigheid van personeel en de vervanging van medewerkers bij ziekte of vakantie. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een rapport dat donderdag is verschenen.

  3
 • Thuiszorgorganisatie moet 400 mensen ontslaan

  Thuiszorgorganisatie moet 400 mensen ontslaan

  Thuiszorgorganisatie Amstelring moet begin volgend jaar bijna vierhonderd mensen ontslaan. De gemeente Haarlemmermeer heeft de hulp in de huishouding na een Europese aanbesteding gegund aan drie andere zorgaanbieders.

  7
 • Opheffing PRIMO nh dreigt

  Opheffing PRIMO nh dreigt

  Noord-Holland snijdt diep in de budgetten voor natuur en welzijn. PRIMO nh, het provinciale centrum voor maatschappelijke ontwikkeling en ondersteuningsinstituut voor welzijn, dreigt per 1 januari dicht te gaan, zo is te lezen in het Zorg + Welzijn magazine van september. Volgens gedeputeerde Rob Meerhof ligt de oorzaak grotendeels bij het Rijk. ‘Die heeft een greep in het Provinciefonds gedaan.'

 • Boskoop kiest met bestuurlijke aanbesteding Wmo voor kwaliteit

  Boskoop kiest met bestuurlijke aanbesteding Wmo...

  De gemeente Boskoop heeft een Wmo-convenant afgesloten met vijf zorgaanbieders op basis van een bestuurlijke aanbesteding, waardoor de Europese aanbestedingsregels maar beperkt gelden. De zorgaanbieders gaan werken met een zorgleefplan dat meer omvat dan hulp bij het huishouden alleen. Zo kan er ook ondersteuning worden geregeld rondom wonen, welzijn, sociale contacten en uitgebreidere zorg.

  1
 • ‘Boekhouders doen de Wmo-aanbesteding’

  ‘Boekhouders doen de Wmo-aanbesteding’

  De boekhouders organiseren in gemeenten de Wmo-aanbestedingen organiseren en niet de ambtenaren die inhoudelijk verstand hebben van wonen, zorg en welzijn. Dat blijkt uit het nog niet gepubliceerde onderzoek 'Governance of local care and social service' van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

 • 'Overname na Twents massaontslag goed verlopen'

  'Overname na Twents massaontslag goed verlopen'

  De overname van het personeel na het massaontslag bij de Twentse thuiszorg is op correcte wijze verlopen. Dat concludeert de toezichtcommissie, zo meldt TC Tubantia. De hulpen hebben een nieuwe werkgever en een groot deel van de cliënten heeft van de overname nauwelijk iets gemerkt, aldus de commissie.

  1
 • Combiwel: ‘Amsterdam mist visie op participatie’

  Combiwel: ‘Amsterdam mist visie op participatie’

  De gemeente Amsterdam en de betrokken welzijnspartijen moeten om de tafel om op stedelijk niveau participatiebeleid te regelen. Dat vindt welzijnsorganisatie Combiwel. ‘De gemeente onderneemt van alles, maar het gaat nergens heen’, aldus Margot Kijlstra, bestuursadviseur bij Combiwel.

 • Lenie Scholten (Eindhoven): ‘Thuiszorg internationaal aanbesteden is helemaal niet wenselijk’

  Lenie Scholten (Eindhoven): ‘Thuiszorg...

  Acht wethouders riepen deze week in een open brief Nederlandse politici op zich te verzetten tegen de visie van de Europese Commissie op de aanbestedingsplicht van de huishoudelijke hulp. Lenie Scholten, GroenLinks-wethouder in Eindhoven: ‘Het lijkt me niet goed als een zorgaanbieder met Duitstalige mensen in Nederland zorg aanbiedt.’

  1