Zorg+Welzijn magazine nr. 1 + 2, 2018

  Jo Hermanns en Robert Vermeiren zijn het erover eens dat de nieuwe Jeugdwet hard nodig was. Maar er gaat te veel mis. Wat moet er anders? Verder in dit nummer onder meer aandacht voor de signalerende functie van de bibliothecaris en de introductie van de nieuwe rubriek De Regels.

  Piet-Hein Peeters

  Redactioneel: Regels

  In het novembernummer zei advocaat Tim Robbe dat professionals in het sociaal domein zich ‘absoluut’ juridisch moeten bijscholen. ‘Niet iedereen hoeft expert te worden, maar juridische kennis hoort bij je professionaliteit.’

  #Herman: Pelita

  Dat betekent: olielampje. De Stichting Pelita houdt zich al zeventig jaar specifiek bezig met maatschappelijk werk voor mensen uit voormalig Nederlands- Indië. Dat jubileum is gevierd met meerdere feestelijke bijeenkomsten.

  Drie vragen aan…

  IBij het Kenniscentrum wordt een e-learningmodule ontwikkeld om transitiecoaches op te leiden die jongeren met LVB en psychische klachten gaan begeleiden als ze 18 worden.

  ‘Professionele kwaliteit jeugdteams moet beter’

  Drie jaar nieuwe Jeugdwet. Die was hard nodig, zeggen Jo Hermanns en Robert Vermeiren. Maar de uitvoering in de praktijk blijkt zeer weerbarstig. 'Jeugdteams moeten hun eigen mensen gaan opleiden.’

  Vier deskundigen over: Het zorgbuurthuis

  Ouderen missen een voorziening tussen het eigen huis en het verzorgingshuis. Lilian Marijnissen stelt het Zorgbuurthuis voor. Goed idee? ‘Met dit idee alleen verdrijf je de eenzaamheid niet.’

  De huiskamer van de wijk

  Bezuinigingen zorgen er al jarenlang voor dat bibliotheken verdwijnen. Lijkt logisch in verband met veranderd leesgedrag, maar de bieb is allang veel meer dan lezen. ‘We zijn ook welzijnswerker geworden.’

  Column IPW: Stemwijzer gemeenteraad

  Weet u al wat u gaat stemmen tijdens de gemeente raadsverkiezingen op 18 maart? Wij nog niet.

  Onderzoek: Beter armoedebeleid door intensief contact met kinderen

  Kinderen praten niet over ‘arm zijn’, maar ze weten wel wat nodig is om hun leefomstandigheden te verbeteren. Inzicht in hun leven en beleving draagt bij aan betere interventies.

  Het keukentafelgesprek: Gordon Frans (25) is ervaringsdeskundige bij ‘s Heerenloo

  De keukentafel van ervaringsdeskundige Gordon Frans (25) staat in een statige witte villa in het Gooise groen. Het Papageno Huis voor jongeren met autisme in Laren is een initiatief van dirigent Jaap van Zweden en zijn vrouw Aaltje.

  Regieteam: Hulpverlenen is meedeinen aan het elastiek

  Een jaar lang liep Zorg+Welzijn mee met een van de regieteams in Nijmegen. Sociaal werkers, schuldhulpverleners, woningcorporaties, politie en ggz proberen gezamenlijk huishoudens met fikse problemen verder te helpen. Procesregisseur Wick Broess en manager Trude Ariaans reageren op wat journaliste Cindy Cloïn in dat jaar opviel.

  Venray in verandering: Het Groot Venrays Verzoeningsdiner

  Een gezamenlijk diner van Venrayse christenen en moslims dreigt in de soep te lopen als een van de aanwezigen zijn afkeuring laat blijken van hoofddoeken. Komt het nog goed?

  Altijd het bekende gezicht

  In Zoetermeer krijgen cliënten van dezelfde professional huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging en maaltijdzorg. Wat zijn de ervaringen?

  De regels: Gemeenten overtreden regel in Jeugdwet

  Ruim veertig procent van de gemeenten houdt zich niet aan de Jeugdwet. Zij voeren namelijk niet het verplichte cliëntervaringson- derzoek uit onder jeugdhulpcliënten. Dat blijkt uit gegevens van het ministerie van VWS, opgevraagd door Binnenlands Bestuur.

  Huisarts, patiënt én sociaal werker

  In de Utrechtse achterstandswijk Overvecht werken medisch en sociaal professionals samen om integrale hulp te bieden bij complexe problematiek. Samen de verantwoordelijkheid delen voor mensen met stevige problematiek voorkomt onnodige tweedelijnszorg én houdt de professionals gezond.

  Digitalia: Consumentengebruik e-health blijft achter

  Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een themaverkenning over technologie in de zorg.

  Congres: ‘Professionele besluitvorming in jouw wijkteam’

  Mariël van Pelt, senior adviseur professionalisering sociaal werk bij Movisie, geeft op de Dag van de Sociaal Werker een workshop over professionele besluitvorming. ‘De professional moet steeds tal van factoren afwegen bij het bepalen van wat hij nu wel of niet moet doen.’

  De cliënt spreekt: De mantelzorger en de woningcorporatie

  ‘Mijn vader heeft jarenlang voor mijn moeder gezorgd. Toen ze drie jaar geleden overleed, ging mijn vader vooral psychisch snel achteruit. Hij had geen taak meer, zijn zorg was gedaan, zijn klus was geklaard. Ik ging voor mijn vader zorgen.

  ‘Ik kan mensen weer blij maken’

  In steeds meer gemeenten ontstaan plekken waar kwetsbare mensen altijd welkom zijn. Zonder indicatie, zonder formulieren en met aandacht. ‘Was ik er maar twee jaar eerder achter gekomen dat dit bestond.’

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.