De regels: Gemeenten overtreden regel in Jeugdwet

Ruim veertig procent van de gemeenten houdt zich niet aan de Jeugdwet. Zij voeren namelijk niet het verplichte cliëntervaringsonderzoek uit onder jeugdhulpcliënten. Dat blijkt uit gegevens van het ministerie van VWS, opgevraagd door Binnenlands Bestuur.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Het ministerie gaat gemeenten hier zelf niet op aanspreken, want vindt dit een taak van de gemeenteraad. De redenen voor het niet doen van onderzoek zijn divers: privacy, stapeling ervaringsonderzoeken en onnodige regeldruk voor professionals en cliënten.


Persoonlijke verzorging voor jeugdigen valt nu onder Zorgverzekeringswet

Persoonlijke verzorging voor jeugdigen, nu nog toegekend vanuit de Jeugdwet, valt sinds 2018 deels onder de Zorgverzekeringswet (Zvw). Verpleging van jeugdigen is al onderdeel van de Zvw. De huidige tweedeling sluit in de praktijk vaak niet aan op individuele behoeften, constateerden ouders, kinderverpleegkundigen en andere betrokkenen. Daarom wordt straks verzorging die verband houdt met geneeskundige

0
105

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.