Zorg+Welzijn magazine nr. 4, 2018

    In het aprilnummer stelt hoogleraar Monique Kremer: maak van de klantmanager een sociaal werker. Verder in dit nummer aandacht voor onder meer ervaringsdeskundigen, eenzaamheid en de moeizame stappen naar een transformatie.

    Piet-Hein Peeters

    Redactioneel: Lakmoes proef

    Net voor het vallen van de deadline van dit nummer publiceerde het Algemeen Dagblad het aantal meldingen van mensen met verward gedrag in 2017. Twaalf procent stijging ten opzicht van het jaar ervoor, in totaal 83500, in 2013 waren het er 52000.

    #HERMAN: Bevrijdingsfestival

    Het is weer bijna zo ver. Op 5 mei wordt het grootste muziekevenement van Nederland gehouden. Op meerdere plekken viert men het Bevrijdingsfestival. Meestal vliegt een bekende Nederlander die dag per helikopter van podium naar podium. Kosten spelen geen rol. Toegang gratis, want een en ander wordt zwaar gesponsord door vooral het ministerie van VWS.

    Drie Vragen Aan…

    Inger Sanders, woordvoerder Autoriteit Persoonsgegevens.

    Bijstand moet meer dan een uitkering zijn

    Gebruik de bijstandsrelatie om kwetsbare mensen werkelijk vooruit te helpen in hun leven, vindt hoogleraar Monique Kremer. Maak van de klantmanager een sociaal werker.

    Column IPW: Bezint eer ge saneert

    Wat ons betreft is de verzorgingsstaat van de toekomst zo logisch georganiseerd als maar kan. En garandeert die bestaanszekerheid voor de mensen die dat het hardst nodig hebben en zelf niet kunnen organiseren. Bovendien moet de logica van zorg en sociale zekerheid niet alleen te begrijpen zijn voor hen die er dankbaar gebruik van maken, maar nog beter voor mensen die hem niet nodig hebben. Dat heeft iets met solidariteit te maken.

    Vier deskundigen over: De moeizame stappen naar echte transformatie

    Twee van de paradepaardjes van de transities in het sociaal domein hebben inmiddels forse problemen: op Amaryllis in Leeuwarden wordt stevig bezuinigd en WIJeindhoven heeft te maken met forse financiële tekorten.

    Onderzoek: ‘Tegendenken’ bij besluitvorming kindermishandeling

    'Maak bij – vermoedens van – kindermishandeling meer gebruik van de inzichten van collega’s, naast de inzet van methoden en risicotaxatie-instrumenten. Dan verbetert de kwaliteit van besluitvorming.’

    Het keukentafelgesprek: zorgondernemer Jos Timmermans

    Een rijtjeshuis in het landelijke Hazerswoude-Dorp. Moderne inrichting, veel zwart-wit met rode accenten. Een zware donker- houten keukentafel, waaraan Jos Timmermans (58) regelmatig werkt of zijn Volkskrantje leest. Een van de twee tienerdochters van zijn partner Mirella zit te wachten op haar rijinstructeur, de kat gaat spinnend van schoot naar schoot.

    Venray in verandering: Ambtenaren die doorvragen

    De gemeente Venray schrijft een nieuw beleidsplan en voert gesprekken bij het zwembad, de basisschool, het wijkcentrum. Bij het consultatiebureau beleeft beleidsontwikkelaar Milou een eye-opener.

    De Regels: Rechtsbescherming clienten jeugdhulp schiet nog tekort

    De rechtsbescherming van cliënten die jeugdhulp ontvangen, schiet nog tekort. Daarom is een herbezinning op enkele onderdelen van de Jeugdwet wenselijk. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden naar juridische knelpunten van de Jeugdwet.

    ‘Ik heb zeven jaar gehuild, dag en nacht’

    De eenzaamheid onder niet-westerse migranten is opvallend hoog. Turkse ouderen springen daar weer bovenuit. Voor reguliere zorginstellingen blijft het lastig om deze groepen te bereiken. ‘Je moet als professional bereid zijn concessies te doen.’

    De client spreekt: ‘Ik voel me niet gehoord door professionals’

    Annelies, 70 jaar, mantelzorger, maar niet vrijwillig: ‘Noodgedwongen ben ik steunpilaar en mantelzorger van mijn ex-partner geworden.

    Congres: ‘De ervaringdeskundige moet de professional trainen’

    Veel professionele deskundigheid is droogzwemmerij. Zegt Jan Bransen, hoogleraar filosofie van de gedragswetenschappen. ‘Breng als professional de moed op te erkennen dat ervaringsdeskundigen een kunstje kennen dat werkt.’

    Digitalia: GGzE en CZ sluiten meerjarencontract voor versnellen e-health

    Nieuwe digitale ontwikkelingen, handige apps en gadgets voor het sociaal domein. Heb je tips? Mail dan: zorgenwelzijn@bsl.nl

    Hoe was jouw eerste keer?

    #Metoo heeft grensoverschrijdend seksueel gedrag weer op de agenda gezet. Maar sociaal werkers hebben nog steeds moeite om onderwerpen als seksualiteit en intimiteit bespreekbaar te maken.

    Infographic Movisie: Wat werkt bij culturele interventies bij ouderen?

    Iedere maand presenteert Zorg+Welzijn een infographic van Movisie over een belangrijk vraagstuk in het sociaal domein. Dit keer is de informatie afkomstig uit het dossier Wat Werkt bij culturele interventies voor ouderen.

    Maatwerk verantwoorden met de kassabon

    Het wijkteam Pathmos-Stadsveld in Enschede probeert telkens weer passende maatwerkoplossingen te vinden. Een flexibel budget dat op meerdere terreinen wordt ingezet en een uitgebreid mandaat voor de wijkcoaches maken dit mogelijk. Maar graag wel met kassabon.

    Ik zou je het liefste in een doosje willen doen

    Culturele interventies dragen bij aan de positieve gezondheid van ouderen, zo blijkt uit een studie van Movisie. En werken beter als de uitvoerder van de interventie een professioneel kunstenaar is.

    Communiceren in de ‘schildpadstand’

    Mensen met een licht verstandelijke beperking vallen sinds de transitie vaker tussen wal en schip. Wijkteams kunnen meer voor hen betekenen. ‘Ik kom er soms te laat achter dat iemand een lvb heeft.’

    Geef je reactie

    Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.