Vier deskundigen over: De moeizame stappen naar echte transformatie

Twee van de paradepaardjes van de transities in het sociaal domein hebben inmiddels forse problemen: op Amaryllis in Leeuwarden wordt stevig bezuinigd en WIJeindhoven heeft te maken met forse financiële tekorten.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
©Foto: Hoge Noorden / Jeroen Horsthuis

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41185-018-0046-6/MediaObjects/41185_2018_46_Fig1_HTML.jpg

Andries Ekhart, voormalig wethouder in Leeuwarden: ‘Toen gemeenten in 2015 taken van het Rijk moesten overnemen, werd tegelijkertijd een bezuiniging doorgevoerd op die taken. Gemeenten kregen het werk, maar niet de benodigde financiën. In Denemarken gaat het precies andersom. Ook daar gaan zorg- taken naar de lokale overheid, maar dat gaat de eerste jaren gepaard met een investering in plaats van een bezuiniging. De gedachte is dat het rendement later komt. En zo werkt het. Bij alle Nederlandse gemeenten die nu in de problemen zitten, gaat het om geld. In Leeuwarden hebben we te maken met een structureel tekort van

0
357

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.