Column IPW: Bezint eer ge saneert

Wat ons betreft is de verzorgingsstaat van de toekomst zo logisch georganiseerd als maar kan. En garandeert die bestaanszekerheid voor de mensen die dat het hardst nodig hebben en zelf niet kunnen organiseren. Bovendien moet de logica van zorg en sociale zekerheid niet alleen te begrijpen zijn voor hen die er dankbaar gebruik van maken, maar nog beter voor mensen die hem niet nodig hebben. Dat heeft iets met solidariteit te maken.

Onze zoektocht vangt meestal aan bij dingen die eenvoudigweg onhandig zijn georganiseerd. Onbedoelde effecten van beleid, noemen we ze. Situaties die nu eenmaal de uitkomst zijn van onze hoogontwikkelde bureaucratie, maar die eigenlijk niet goed zijn uit te leggen aan gewone mensen. Behalve als je de bureaucratische werkelijkheid als vertrekpunt neemt.

Een daarvan willen we aan u voorleggen. Want we krijgen er de vinger niet helemaal op. Let op: er worden zo’n 12.000 mensen per jaar toegelaten tot schuldsanering in het kader van de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp). Het idee van schuldsanering is dat je gedurende drie jaar alles

0
14

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder