Onderzoek: ‘Tegendenken’ bij besluitvorming kindermishandeling

'Maak bij – vermoedens van – kindermishandeling meer gebruik van de inzichten van collega’s, naast de inzet van methoden en risicotaxatie-instrumenten. Dan verbetert de kwaliteit van besluitvorming.’

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Die aanbeveling doet Cora Bartelink, onderzoeker bij het Nederlands Jeugdinstituut (NJi), in haar proefschrift. Bartelink wilde inzicht krijgen in factoren die de besluitvorming van professionals in de jeugdzorg en jeugdbescherming beïnvloeden en kunnen verbeteren.

Welke belangrijke inzichten heeft je onderzoek opgeleverd?

‘Op de eerste plaats is naar voren gekomen dat de besluitvormingsmethode ORBA en het risicotaxatie-instrument LIRIK niet tot betere besluitvorming leiden. Verder werd duidelijk dat collega’s heel verschillend kunnen denken over wat er in een gezin aan de hand is. En dat ze daardoor vaak tot andere besluitvorming komen.’

Dus geen methoden en instrumenten meer gebruiken?

‘Dat is een

0
249

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.