Zorg+Welzijn magazine nr. 6, 2018

    In het juninummer stelt Thijs van Mierlo: ‘Burgers weten beter wat een buurt nodig heeft dan de meeste professionals’. Verder onder meer aandacht voor agressie onder lvb cliënten, Sociale Actie Nieuwe Stijl en een reportage over het werk van Sjef van der Klein, Sociaal Werker van het Jaar 2018.

    #HERMAN: Ons deel

    Alweer een aantal jaren geleden bleek dat de Engelse merknaam Lonsdale was geadopteerd door extreemrechtse jongeren. Die droegen graag sweaters met die naam. In Duindorp, een wijk van Den Haag gelieerd aan Scheveningen, liep men in die tijd met zwarte jacks waarop een eigen versie op de rug prijkte: Ons Deel.

    Drie vragen aan…

    Mariska de Bont, beleidsadviseur wijkverpleging bij beroepsvereniging V&VN.

    Thijs van Mierlo is directeur van het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners

    ‘Burgers weten beter wat een buurt nodig heeft dan meeste professionals’

    De decentralisaties zijn één stap te vroeg gestopt. Vindt Thijs van Mierlo, directeur van het LSA. ‘Er zijn van de landelijke: overheid macht en middelen verschoven naar de lokale overheid, maar niet van de lokale overheid naar de burger.’

    Venray in verandering: Heide doet het helemaal zelf

    ‘Ik breng zo meteen eerst de drank. Dan ga ik uitvogelen hoe het met de broodjes zit, want het is voor mij de eerste keer.’ Een zonovergoten zaterdagmiddag in Heide, een dorp bij Venray met welgeteld 480 inwoners. Ik zit op het terras van De Schól, de pas geopende lunchroom annex bakker annex beoogde ziel van het dorp.

    Vier deskundigen over: Sociale actie nieuwe stijl

    Om écht iets te veranderen voor kwetsbare mensen moeten sociaal werkers niet alleen individuele problemen aanpakken, maar ook de maatschappelijke oorzaken die erachter liggen. Dat stelt Margot Scholte. Sociale Actie Nieuwe Stijl kan een middel zijn om dit te bereiken. Een goed idee?

    Onderzoek: Begeleider moet LVB-er helpen bij integreren

    Zorginstellingen voor mensen met een verstandelijke beperking kiezen vaker voor woonvormen in de wijk, maar contact met buurtgenoten is er nauwelijks. Om dit te veranderen, is het vooral belangrijk dat begeleiders in actie komen.

    De zorgboerderij is in opkomst

    In- en extramuraal tegelijk

    Het aantal zorgboerderijen groeit snel. En met reden. Het gedrag van jongeren die ernaartoe gaan, verbetert bijvoorbeeld duidelijk. ‘Boeren zijn gastvrij, delen hun boerderij, keuken en tafel met hun cliënten en werken zelf mee.’

    De Regels: Privilege broers/zussen uit Participatiewet

    De Participatiewet wordt aangepast om een privilege op te heffen voor samenwonende broers en zussen van wie er één zorgbehoevend is. Dat heeft staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken besloten na een arrest van de Hoge Raad.

    Infographic Movisie: Wat werkt bij hulp aan vrouwen die seksueel misbruik hebben gemaakt

    Iedere maand presenteert Zorg+Welzijn een infographic van Movisie over een belangrijk vraagstuk in het sociaal domein. Dit keer is de informatie afkomstig uit het dossier 'Wat werkt bij hulp aan vrouwen die seksueel misbruik hebben meegemaakt'.

    Beter begrip voor de grote bek

    Beter Begrip Voor De Grote Bek

    Hoe ziet een kind of jongere met een licht verstandelijke beperking de wereld om zich heen? Waarom lijkt agressie soms de enige optie die hij of zij kent? Een nieuwe test geeft professionals meer inzicht.

    Big Data: tussen hype en hoop

    Big data: tussen hype en hoop

    Over Big data wordt veel geschreven, ook over de kansen in zorg en welzijn. De ontwikkeling in de praktijk verloopt schoorvoetend. ‘De kwetsbaarste mensen zijn vaak niet eens in bestanden terug te vinden.’

    Digitalia: Meer regie als gehandicapte en als mantelzorger

    Nieuwe digitale ontwikkelingen, handige apps en gadgets voor het sociaal domein. Heb je tips? Mail dan: zorgenwelzijn@bsl.​n

    met een kaartje de crisis voorkomen

    Met een kaartje de crisis voorkomen

    De Crisiskaart wint aan populariteit in de geestelijke gezondheidszorg en het sociaal domein. Birgitta de Leeuw leidt het project dat de kaart in Nederland een vaste plek moet geven. ‘Kwetsbare mensen hebben hun hele vangnet bij zich.’

    Piet-Hein Peeters

    Redactioneel: Van der Burg

    Bij de afronding van dit nummer verwijlde ik even op Twitter. Eric van der Burg, wethouder in Amsterdam, reageerde daar op dat moment op Jan Slagter, omroep MAX-voorman, die in televisieprogramma Pauw stelt dat verzorgingshuizen zijn gesloten zonder goed alternatief.

    Column IPW: Wie gaat over maatwerk of straf?

    Marieke en Jasper zijn anderhalf jaar geleden hun huis uitgezet. Ze veroorzaakten te veel overlast en verkochten in het weekend drugs. Sindsdien zitten ze zonder vaste verblijfplaats. Het eerste halfjaar sliepen ze bij Marieke’s zus.

    Het keukentafelgesprek: ‘Hoe help je iemand op het toilet?’

    Geriatriefysiotherapeut Marian Fonville is erg druk met cliënten, daarom is het gesprek aan haar werkkeukentafel in de praktijk in Oss. Het voelt als thuis. Bij de koffie gaat de glazen pot met chocola open. Het hoog-laagbed, de rollator en de rolstoelen op de achtergrond maken het niet minder gemoedelijk. Fonville is gedreven, beweeglijk.

    De cliënt spreekt: ‘Daar zit je met je hoge zorgindicatie’

    ‘Mijn werk? Een “zinvolle daginvulling”, zo heet dat.' Raymond Henrikx werkt aan het zorgloket bij The Masters Services & Care Wyck. 'Zorgvragen van allerlei mensen komen daar binnen. Wij lossen die vragen zelf op of verwijzen door naar instanties. Het is eigenlijk geen dagbesteding, je kunt ook doorgroeien, bijvoorbeeld een eigen bedrijfje beginnen.'

    Sjef van der Klein is Sociaal Werker van het Jaar 2018

    ‘Ik wil het systeem veranderen’

    Sjef van der Klein werd midden maart verkozen tot Sociaal Werker van het Jaar 2018. Een dag op pad met hem in Tilburg. ‘Ik hoor nog te vaak: ooh, kan ik daarvoor bij jou terecht?’

    Geef je reactie

    Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.