Big data: tussen hype en hoop

Over Big data wordt veel geschreven, ook over de kansen in zorg en welzijn. De ontwikkeling in de praktijk verloopt schoorvoetend. ‘De kwetsbaarste mensen zijn vaak niet eens in bestanden terug te vinden.’

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Big Data: tussen hype en hoop
Foto: iStock

In de Verenigde Staten overlijden jaarlijks 1.600 kinderen aan mishandeling en verwaarlozing. Dat zijn er 1600 te veel, vinden ze in Pittsburgh. Men ontwikkelde de Allegheny Family Screening Tool (AFST) om zo beter te kunnen beoordelen of een kind gevaar loopt. Het instrument wordt gebruikt bij alle kinderen die in een gezin wonen waar mogelijk sprake is van kindermishandeling, ook bij broertjes en zusjes die mogelijk (nog) niet mishandeld zijn.

In enkele minuten worden acht databases doorgeploegd aan de hand van ruim honderd criteria. Zoals: worden de ouders behandeld voor een drugsverslaving, hebben ze een crimineel verleden, of hebben andere

0
50

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.