Burgers weten beter wat een buurt nodig heeft dan meeste professionals’

De decentralisaties zijn één stap te vroeg gestopt. Vindt Thijs van Mierlo, directeur van het LSA. ‘Er zijn van de landelijke: overheid macht en middelen verschoven naar de lokale overheid, maar niet van de lokale overheid naar de burger.’

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Thijs van Mierlo is directeur van het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners
Foto: Eut van Berkum

Tien, twintig keer per week. Zo vaak wordt er door burgers contact opgenomen met het LSA (Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners). Mensen die een zorgcoöperatie willen beginnen, een buurthuis willen overnemen, iets willen doen aan de drugsproblematiek in de buurt.

Thijs van Mierlo: ‘Zo’n initiatief begint vaak met een soort crisis. Iets wat gesloten wordt, wat achteruitgaat, een buurtbewoner met wie het slecht gaat, aanbod wat niet bevalt. Nu bijvoorbeeld in Schiedam-Oost. Veel problematiek achter de voordeur, veel Oost-Europeanen die niet meedoen, slechte huizen. En dan zie je ineens twee mooie initiatieven. ‘Buurtvrouw’ waarmee kinderen met een beperking dagbesteding wordt geboden,

0
403

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.