Beter Begrip Voor De Grote Bek

Hoe ziet een kind of jongere met een licht verstandelijke beperking de wereld om zich heen? Waarom lijkt agressie soms de enige optie die hij of zij kent? Een nieuwe test geeft professionals meer inzicht.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Beter begrip voor de grote bek
Foto: Shutterstock

Psycholoog Aart Vriens herinnert zich de jongen bij De Bascule, academisch centrum voor Kinderen Jeugdpsychiatrie in Amsterdam, nog goed. Hij liet hem beelden met sociale situaties zien. Een plaatje van een jongen die een bommetje doet in een zwembad. Een moeder met kind reageert angstig, een ander boos, weer een andere zwemmer moet lachen. ‘Toen ik ’m vroeg te beschrijven wat hij zag, merkte ik dat hij de losse dingen wel kon benoemen, maar het verband zag hij totaal niet.’

Vriens realiseerde zich hoe complex de wereld voor deze jongen met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen is. ‘Hoe moet

0
445

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.