Zorg+Welzijn magazine nr. 3, 2017

  In het maartnummer van Zorg+Welzijn blikt Martin van Rijn, de hoofdaannemer van de participatiesamenleving, terug op zijn termijn als staatssecretaris. Verder onder meer de introductie van twee nieuwe series: Relationeel werken en Het regieteam.

  Piet-Hein Peeters

  Redactioneel: Samen

  ‘Wie moeten we bellen als het toch weer verkeerd gaat?’ Eerlijk zinnetje in de eerste aflevering over een regieteam in Nijmegen dat vanaf dit nummer door Cindy Cloïn wordt gevolgd.

  #OMG: Fouten maken?

  Op onze website delen bloggers regelmatig hun ergernissen, leermomenten en belevenissen. Een van deze bloggers is Elsbeth Kamphuis. In haar meest recente blog wenst ze iedereen een gelukkig faaljaar toe.

  Drie vragen aan…

  ‘Meld Misdaad Anoniem, of ‘M’, is een onafhankelijk meldpunt waar iedereen anoniem informatie kan geven over criminaliteit of misdaden. Doordat we onafhankelijk zijn, kunnen we anders omgaan met anonimiteit dan bijvoorbeeld de politie. In theorie moet een agent alles vastleggen wat hij weet, ook de bron.

  ‘De positie van de mantelzorger is een van mijn drijfveren geweest’

  Vier jaar lang bouwde hij aan de participatiesamenleving. Martin van Rijn stuurde, temporiseerde, verzachtte, bemiddelde en duwde door. ‘Er is in de regels veel meer ruimte dan vaak gedacht wordt.’

  Vier deskundigen over: ‘Het sociaal domein staat niet op de politieke agenda’

  Op 15 maart zijn de landelijke verkiezingen. Waar moet u op letten als het om het sociaal domein gaat? Vier hoofdrolspelers in zorg en welzijn geven advies.

  Relationeel werken: De ander tevoorschijn laten kruipen

  De stichting Presentie en Zorg+Welzijn onderzoeken in de komende maanden in dit blad hoe degene die hulp verleent werkelijk goed kan aansluiten bij degene die hulp nodig heeft. Andries Baart, grondlegger van de presentie- theorie, slaat de piketpalen. ‘Als je relationeel leert kijken, valt op hoe individualistisch wij denken.’

  Column IPW: Claimgedrag

  We horen het de laatste jaren steeds vaker: moeder wil altijd alleen maar het beste voor haar kinderen. En dan niet als compliment, maar vreemd genoeg als verwijt. Dat vinden wij raar. Als diagnose van bijvoorbeeld een obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis zouden wij die opmerking nog kunnen begrijpen.

  Onderzoek: Ongezonde mond vergroot kwetsbaarheid thuiswonende ouderen

  Veel kwetsbare ouderen hebben last van pijn in de mond, kauwproblemen en een onfrisse adem. Dat tast hun algemene gezondheid en kwaliteit van leven ernstig aan. Mondzorg bij thuiswonende ouderen is een ondergeschoven kindje, stelt tandarts-geriatrie Arie Hoeksema, die onlangs in Groningen promoveerde.

  Het keukentafelgesprek: Fatimazohra Hadjar (54) werkt met moslimjongeren in Amsterdam

  ‘Een keukentafel? Probeer die hier maar eens in te passen’, zegt Fatimazohra Hadjar lachend als ze haar nauwe keukengangetje in de flat in de Amsterdamse wijk Buitenveldert laat zien. ‘Alles gebeurt hier’, met een gebaar naar een vol bureau in de zonnige woonkamer. Comfortabele banken met kleurrijke doeken, thee in mooie kopjes en zelfgebakken koek.

  Regieteam: De verwarde vrouw

  Sandra was even van de actielijst. Maar met haar thuiskomst, ontslagen uit de ggz-kliniek, staat ze er met stip weer op. Aan de lichaamstaal van de leden van het regieteam in Nijmegen is te merken dat dit hun niet bevalt. ‘Wie kan ik bellen als er na vijf uur iets gebeurt?’

  Als elke casus anders is

  Kwetsbare ouderen wonen steeds langer thuis. Dat stelt thuiszorgmedewerkers voortdurend voor dilemma’s. ‘Het zou goed zijn als ze meer een beroep kunnen doen op elkaars kennis en ervaring.’

  De cliënt spreekt: ‘Ik heb geaccepteerd dat het soms gebeurt’

  Berber is 24 jaar en studeert Industrieel ontwerpen, heeft veel vrienden, een prima toekomst voor de boeg. Toen ze 13 jaar was en druk in de weer met – toen nog – msn-chatten, kwam ze erachter dat ze zich eigenlijk helemaal niet zo goed voelde als ze steeds deed voorkomen. Maar ze wist niet waarom en ze kwam er ook niet achter.

  Voorbij het intuïtief werken

  Steeds meer wordt duidelijk welke interventies echt werken op het gebied van huiselijk en seksueel geweld. Nu moet die kennis ook worden gebruikt. ‘Wanneer je op de hoogte bent van wat werkt, kun je beter afwegen wat in de situatie van jouw cliënt helpt.’

  Venray in verandering: Deur op een kier

  Buiten vriest het drie graden, binnen moet het heerlijk warm zijn nu, op deze maandagavond om zes uur ’s avonds.

  Geen opgeheven vinger

  Nieuwkomers zijn vanaf juni 2017 verplicht de Nederlandse kernwaarden te onderschrijven. In Groningen gaan statushouders op het asielzoekerscentrum al ‘in gesprek’ over de nieuwe samenleving waarin ze zijn terechtgekomen.

  Digitalia: Slimme fornuisknop helpt keukenbrand voorkomen

  Koken wordt veiliger door de gewone knoppen op het fornuis te vervangen door Stovebug-knoppen. Zo’n knop geeft een waarschuwingssignaal als pannen te lang op het vuur staan.

  ‘Mensen krijgen een tweede, derde of vierde kans’

  Schuldhulpverlening moet en kan beter. Zoveel is wel duidelijk uit het voortdurende debat erover. Bij CentraM in Amsterdam lijkt het de goede kant op te gaan. ‘We werken hier aan een andere leefstijl.’