Onderzoek: Ongezonde mond vergroot kwetsbaarheid thuiswonende ouderen

Veel kwetsbare ouderen hebben last van pijn in de mond, kauwproblemen en een onfrisse adem. Dat tast hun algemene gezondheid en kwaliteit van leven ernstig aan. Mondzorg bij thuiswonende ouderen is een ondergeschoven kindje, stelt tandarts-geriatrie Arie Hoeksema, die onlangs in Groningen promoveerde.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

‘Als tandarts-geriatrie kijk je op een brede manier naar kwetsbare ouderen, bijvoorbeeld mensen met dementie. Je koppelt de mondzorg aan de algemene gezondheid, kwaliteit van leven en toekomstperspectief. Dat betekent dat je per persoon afweegt wat de beste oplossing is. Bij de een is dat het trekken van tanden en kiezen, bij de ander juist niet.’

U heeft onderzoek gedaan bij ouderen die nog thuis wonen. Wat bent u tegengekomen?

‘Heel veel zorgafhankelijke ouderen hebben een ongezonde mond. En dat verhoogt het risico op algemene gezondheidsproblemen. Ontstoken tanden en kiezen maken het bijvoorbeeld lastiger

0
87

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.