Zorg+Welzijn magazine nr. 3, 2018

    ‘Thuis loopt de urine ook langs de benen’. Aldus hoogleraar Jan Willem Duyvendak, die vindt dat het geloof in langer thuis wonen is doorgeslagen. Verder aandacht voor onder meer de invoering van de Wet verplichte ggz en de financiële problemen van WIJeindhoven, één van de paradepaardjes van de transitie.

    Piet-Hein Peeters

    Redactioneel: WIJeindhoven

    Paradepaardje: zo mag je WIJeindhoven toch wel noemen. De gemeente daar ging het als een van de eerste in het sociaal domein ‘echt anders doen’, zoals voormalig wethouder Lenie Scholten in dit nummer nog eens benadrukt. Integraal, dichtbij, aan de keukentafel, en met generalisten die mogen bepalen welke zorg nodig is. De transformatie zoals die overal in dit land beleden wordt.

    #Herman: Kringloop

    Alweer vorig jaar bracht de VPRO een mooie miniserie over de kringloopwinkel. De kijker maakte kennis met een aantal medewerkers en raakte iedere aflevering meer op de hoogte van hun leven. Zorg+Welzijn heeft nog geen letter besteed aan het fenomeen kringloopwinkel, en dat reken ik mezelf aan.

    Drie vragen aan…

    Marije van der Meij, projectleider kwaliteit en professionalisering bij Sociaal Werk Nederland.

    Jan Willem Duyvendak: ‘thuis loopt de urine ook langs de benen’

    Thuis, het grote verlangen in het sociaal domein. Langer thuis, thuis in de wijk. Jan Willem Duyvendak noemt de nadruk erop overspannen. ‘Ik vind deze ideologie geradicaliseerd.’

    Column IPW: Meeschelden

    Wij helpen veel gezinnen die niet, niet goed, of onvoldoende worden geholpen. Die mensen zijn gefrustreerd, boos, en soms woedend. Ze klagen veel. Vaak terecht, vinden wij. En als we dat vinden, betrappen we onszelf erop dat we met ze meeschelden. Op die overheid, dienst of instelling die ze niet helpt.

    Vier deskundigen over: Is deze samenleving klaar voor de wet verplichte GGZ?

    De Eerste Kamer heeft de Wet verplichte ggz aangenomen. Is dit een stap voorof achteruit? ‘Hulpverleners gaan mogelijk uit onmacht dwang toepassen.’

    Onderzoek: Een fijne buurt helpt de chronisch zieke

    Heb je een chronische ziekte, dan heeft de buurt waarin je woont een positieve invloed op je gezondheid. Maar het effect is van zoveel factoren afhankelijk, dat we ervoor moeten oppassen buurtgenoten een te grote rol toe te kennen.

    Het keukentafelgesprek: Simone Kramer en Petra Janssen zijn grondleggers van Social Label

    De keukentafel is witgeschilderd, de muren roze en op tafel prijkt een hardblauwe vilten stolp. Buiten ruikt het lichtjes naar veevoeder, want Social Label is gevestigd in het Werkwarenhuis in Den Bosch, de voormalige veevoederfabriek De Heus. Aan de keukentafel bij uitzondering twee sprekers.

    De financiële grens aan WIJeindhoven

    Eindhoven gold de afgelopen jaren als lichtend voorbeeld in het sociaal domein. Maar de praktijk blijkt veel duurder uit te pakken dan verwacht. Blijkt de WIJeindhoven-filosofie niet realistisch? ‘Het is belangrijk te weten hoeveel budget er beschikbaar is.’

    De regels: Zoektocht naar wettelijke opties voor beschermingsbewind

    De rubriek De Regels is een bijdrage onzerzijds aan de erkenning van wetgeving, van afspraken die professioneel werk begrenzen, inkaderen en ruimte geven. Met onder meer bijdragen van juristen Renske Imkamp en Tim Robbe in een wisselcolumn.

    De cliënt spreekt: Hulpverleners wilden me elke dag zien

    ‘Ik was 13 jaar toen de eerste suïcidegedachten begonnen op te spelen. Heb lang met die gedachten geleefd en veel crises doorlopen. Ik heb ook veel suïcidepogingen gedaan, zocht steeds verder de grens op. Hulpverleners wisten niet meer wat ze moesten doen. Ze konden alleen nog maar uit angst op mij reageren, de angst dat ik weer een suïcidepoging zou doen. En ik bleef hangen in die negatieve dynamiek.’

    Kleine, preventieve stappen

    In Cuijk werken sociaal werkers in de jeughulpverlening zoals die is bedoeld. Zij laten bijvoorbeeld kwetsbare jongeren zelfstandig reizen met het openbaar vervoer en op de fiets.

    Venray in verandering: Doping voor de buurt

    Venray-watcher Stan Verhaag bezoekt de nieuwjaarsborrel in zijn eigen Oranjebuurt. Het is de derde sinds een clubje enthousiastelingen het initiatief nam om zelf de leefbaarheid te verbeteren. Maar waarom hangen er nergens posters voor de ramen?

    Infographic Movisie: Wat werkt bij eigen regie?

    Iedere maand presenteert Zorg+Welzijn een infographic van Movisie over een belangrijk vraagstuk in het sociaal domein. Dit keer is de informatie afkomstig uit het dossier 'Wat Werkt bij eigen regie'.

    Congres: Niet iedere hulpverlener moet met schulden aan de slag

    Een schuld begint meestal met een klein bedrag, maar kan hopeloos oplopen. André Moerman is gespecialiseerd in de juridische kant van schulden en ziet veel misgaan in het systeem. ‘ Blijf het gesprek over financiën aangaan, laat niet los .’

    Digitalia: Smartphone monitoring tegen terugval na depressie

    Nieuwe digitale ontwikkelingen, handige apps en gadgets voor het sociaal domein. Heb je tips? Mail dan: zorgenwelzijn@bsl.nl

    Eén zwangerschap, één baby, één moeder en dus één plan

    Het besef dat de band tussen ouder en baby van cruciaal belang is voor de ontwikkeling later, wordt nu schoorvoetend vertaald in het sociaal domein. ‘Je wil voorkomen dat een nieuwe generatie met een achterstand start die ze later niet meer inhalen.’

    Als niemand het doet, dan doet de dokter het

    Poortwachter of putje? Dat was vier jaar geleden de titel van een artikel in Zorg+Welzijn waarin drie huisartsen werden geïnterviewd. Ze waren bezorgd. Hogere werkdruk, veel gedoe over samenwerking, te veel kwetsbare burgers die naar hen zouden worden afgeschoven. En nu?

    Geef je reactie

    Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.