Redactioneel: WIJeindhoven

Paradepaardje: zo mag je WIJeindhoven toch wel noemen. De gemeente daar ging het als een van de eerste in het sociaal domein ‘echt anders doen’, zoals voormalig wethouder Lenie Scholten in dit nummer nog eens benadrukt. Integraal, dichtbij, aan de keukentafel, en met generalisten die mogen bepalen welke zorg nodig is. De transformatie zoals die overal in dit land beleden wordt.

In het artikel blijkt dat het enthousiasme nog opvallend ongeschonden is, maar twintig tot dertig miljoen euro tekort stemt tot nadenken. Onderzoeker Bart Teulings: ‘De gemeente heeft te veel sturing uit handen gegeven aan de generalisten.’ Min of meer tegelijkertijd wordt in Leeuwarden het budget van Amaryllis gehalveerd. Nog zo’n paradepaardje, in werkwijze goed vergelijkbaar met WIJeindhoven. Het nieuwe college daar verwijst naar onvoldoende ondersteuning van de landelijke overheid. Op zorgwelzijn.nl zegt directeur Henry de Boer ‘dat we in sommige wijken de wijkteams moeten sluiten.’ En hij spreekt de vrees uit ‘dat de nieuwe integrale werkwijze niet kan worden afgemaakt.’

0
56

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder