Onderzoek: Een fijne buurt helpt de chronisch zieke

Heb je een chronische ziekte, dan heeft de buurt waarin je woont een positieve invloed op je gezondheid. Maar het effect is van zoveel factoren afhankelijk, dat we ervoor moeten oppassen buurtgenoten een te grote rol toe te kennen.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Dat concludeert Geeke Waverijn, onderzoeker bij het NIVEL, in haar proefschrift. Centraal hierin staat het begrip ‘buurt sociaal kapitaal’.

Wat bedoel je met buurt sociaal kapitaal?

‘Dat is het totaal van sociale contacten in een buurt die toegang tot hulp en ondersteuning kunnen bieden aan alle bewoners van een buurt. Het gaat niet om individuele relaties. In een buurt met veel sociaal kapitaal kan iemand weinig persoonlijke contacten hebben. Maar die persoon kan profiteren van het feit dat anderen elkaar wél goed kennen en er een hulpvaardige, vriendschappelijke sfeer in de buurt is. Mensen letten bijvoorbeeld beter op elkaar en

0
84

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.