Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Dossier Mantelzorg

Veel Nederlanders zorgen voor een zieke partner, kind, ouder of andere naaste. Een zware taak naast hun gewone dagelijkse baan, die vaak als vanzelfsprekend gezien wordt. Ook door de mantelzorger zelf. In dit dossier staan artikelen over mantelzorg en vrijwilligerswerk. 

mantelzorg

Onderzoek naar mantelzorg

 • depressief-AdobeStock

  Vijf procent mantelzorgers heeft...

  Bijna veertig procent van de mantelzorgers die zorgt voor een naaste met dementie, ontwikkelt binnen twee jaar ernstige depressieve symptomen. Vijf procent overweegt zichzelf iets aan te doen. Dat blijkt uit onderzoek van het VUmc.

  1
 • Mantelzorg-Fotolia-1

  Mantelzorgers voelen zich minder belast

  Het aantal personen dat mantelzorg verleent is sinds 2014 ieder jaar toegenomen, maar mantelzorgers ervaren ‘verrassend genoeg’ minder belasting ten gevolge van hun inspanningen in vergelijking met twee jaar geleden.

 • 1mantelzorg-iStock

  Mantelzorgers voelen zich tegengewerkt door...

  Mensen moeten langer thuis wonen. Dat past binnen het huidige kabinetsbeleid. Toch ervaart bijna een kwart van de Nederlandse mantelzorgers tegenwerking van instanties en gemeenten op het gebied van wonen.

blogs over mantelzorg

 • Ike-Schagen-EPI

  Blog: Mijn oma is de liefste

  Mijn altijd vrolijke oma wordt soms verdrietig of zelfs een beetje bozig. Op deze momenten wil ze naar ‘háár’ huis. Het huis dat al een hele poos verkocht is, maar dat vertellen we maar niet meer.

 • Ike-Schagen-EPI

  Blog: Leugentje om oma’s bestwil

  Omdat mijn ouders op vakantie zijn, zorg ik in hun plaats voor mijn dementerende oma. Ik betrap mezelf er nu op dat elk kwartier wel een ‘leugentje om oma’s bestwil’ uit mijn mond komt.

  1
 • EPI-Lennard-van-der-poel

  Blog: Hoe houden we de mantelzorger op de been?

  Mijn schoonmoeder Lenie is de ultieme mantelzorger van haar zus Sjaan. Het is zelfs zo ultiem dat Sjaan alle andere hulp vanuit professionele hoek altijd vrolijk wegwuift met een vrolijk: ‘Nee hoor, dat hoef ik niet, dat regelt mijn zus wel’.

 • EPI-Marcel-Kolder

  Blog: Eigen risico is een straf

  Groenlinks tweette dat het eigen risico eigenlijk een straf is op ziek zijn. Een bekende econoom is het daar niet mee eens. ‘Dan is tanken een straf op ver weg wonen en brood kopen een straf op trek hebben.’

  4
 • Jeanette Mertens

  Blog: Later als ik oud ben

  De 96-jarige dame had een leerzame ochtend gehad bij de workshop zelfstandig thuis wonen. Of de aanpassingen iets voor haar waren? Nu nog niet, maar misschien later, als ze oud was.

  1