Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 1710 resultaten )

Verfijn zoekresultaten
Verward gedrag
Piet-Hein Peeters

Redactioneel: Lakmoes proef

Net voor het vallen van de deadline van dit nummer publiceerde het Algemeen Dagblad het aantal meldingen van mensen met verward gedrag in 2017. Twaalf procent stijging ten opzicht van het jaar ervoor, in totaal 83500, in 2013 waren het er 52000.
Wet- en regelgeving

Uitspraak onder de loep: Het voordeel van de twijfel

In deze editie aandacht voor de aantoonplicht, naar aanleiding van een boetezaak op grond van de Participatiewet (PW). Een bijstandsgerechtigde verzuimde om verkopen via marktplaats door te geven aan de gemeente. Wat betekende dat voor zijn uitkering? En voor de opgelegde boete?
Participatie

Publieke opdrachtgevers kunnen een inclusieve samenleving aanjagen

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen waren sociaal ondernemen, social return en inclusief werkgeverschap onderwerp van debat. Het thema leeft en is onderdeel van de meeste verkiezingsprogramma’s. De Prestatieladder Sociaal Ondernemen (PSO) stimuleert organisaties om steeds inclusiever te gaan ondernemen en zelf bewust sociaal in te kopen.

Aan tafel in Breda: samen leren, samen sturen

In Breda wordt veel ondersteuning als algemene voorziening geleverd. Maatschappelijke organisaties ontvangen daarvoor subsidie van de gemeente. Afspraken hierover werden gemaakt onder de noemer ‘Aan Tafel!’: een aanpak waarbij de organisaties zich gezamenlijk buigen over welke activiteiten tegen welke kosten het meeste bijdragen aan de ondersteuning van kwetsbare inwoners.
Zelfredzaamheid

Culturele interventies dragen bij aan positieve gezondheid

Kunst en cultuur kan bijdragen aan gezond en gelukkig oud worden. Dat de belangstelling hiervoor de laatste jaren groeit, komt niet uit de lucht vallen. Er is komt steeds meer bewijs voor. Onderzoek laat onder andere positieve effecten zien op het cognitieve vermogen, probleemoplossend vermogen, stressreductie en de fysieke gezondheid van ouderen.

Effectmeting sociaal domein: leren in de praktijk

Gemeenten staan voor grote maatschappelijke uitdagingen die vragen om een integrale aanpak. Samen met andere partijen worden in veel gemeenten innovatieve aanpakken ontwikkeld en uitgevoerd. Maar hoe weet je of je aanpak werkt? Hieronder bespreken we twee methoden om effecten inzichtelijk te maken.

Arbeidsmarkt in cijfers en trends: Tekorten in de zorg leiden tot problemen, maar bieden ook kansen

Na jaren van krimp stijgt het aantal banen in de zorg. Door de aantrekkende arbeidsmarkt, extra investeringen en een alsmaar stijgende zorgvraag ontstaat er een groot tekort aan personeel. Werknemers ervaren hierdoor extra werkdruk. Toch bieden deze ontwikkelingen kansen voor werkzoekenden met een lagere of middelbare opleiding.
Wet- en regelgeving

Het perspectief van kwetsbare burgers

Regeringscommissaris Scheltema bepleit een wijziging van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Door deze wijziging kunnen behalve geschillen tussen burger en gemeente, ook geschillen tussen burger en uitvoerende partij in een procedure aan de orde gesteld worden. Dit veronderstelt dat de wetten door gemeenten thans op juiste wijze (kunnen) worden uitgevoerd. Maar is dat wel zo?

Het maatschappelijk belang van risicogericht adresonderzoek

Onmacht, echte fraude of combinaties daarvan: het zijn situaties waarin mensen vaak met hun woonadres rommelen. Adrescontrole biedt kansen voor het vroeg signaleren van maatschappelijke problemen. Om zorg te bieden, fraude aan te pakken of allebei. Dit artikel behandelt de nieuwe samenwerking tussen het sociaal domein en de afdeling burgerzaken van gemeenten.

Column uit de beleidspraktijk: Spelen, leren, werken

40.000 Studenten in het mbo en hbo en 25.000 leerlingen in basis- en voortgezet onderwijs volgen dagelijks onderwijs in Zwolle.
Abonneren