Het maatschappelijk belang van risicogericht adresonderzoek

Onmacht, echte fraude of combinaties daarvan: het zijn situaties waarin mensen vaak met hun woonadres rommelen. Adrescontrole biedt kansen voor het vroeg signaleren van maatschappelijke problemen. Om zorg te bieden, fraude aan te pakken of allebei. Dit artikel behandelt de nieuwe samenwerking tussen het sociaal domein en de afdeling burgerzaken van gemeenten.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Een juist adres in de Basisregistratie Personen (BRP) is belangrijk: voor mensen zelf én voor de overheid. Want alle overheidsinstanties gebruiken de BRP, bijvoorbeeld om de toekenning van uitkeringen en toeslagen te bepalen. Tegelijk is het adres het meest veranderlijke én fraudegevoelige gegeven in de BRP.

Het CBS onderzocht in 2016 de kwaliteit van adressen in de BRP: de basis waarmee alle overheden moeten werken. Daaruit bleek dat op minstens 400.000 adressen de registratie niet klopt met de feitelijke bewoning. Soms per ongeluk, soms bewust. Het kan een financieel motief hebben: uitkeringen, toeslagen, boetes

0
14

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.