Zorg+Welzijn magazine nr. 7 + 8, 2018

    CoverZWjuliaug2018

    In het zomernummer van Zorg+Welzijn stelt ervaringswerker Hans van Eeken: ‘Een goede ervaringswerker wil helemaal niets’. Verder onder meer in dit nummer: vier deskundigen over de betekenis en het belang van de sociale basis en het ongemak dat professionals ervaren rondom de rol van religie.

    Piet-Hein Peeters

    Redactioneel: Niks

    ‘De grondhouding van professionals moet kritisch zijn: is de ondersteuning echt nodig? Wat gebeurt er als we niks doen?’ Zegt Henry de Boer verderop in dit nummer. De Boer is voormalig directeur van Amaryllis, de moeder-organisatie van de wijkteams in Leeuwarden. Waar ze met een stevig financieel tekort kampen, mede omdat die professionals te weinig ‘niks’ doen.

    #HERMAN: Zomerkamp

    Ik wilde een artikel schrijven over de geschiedenis van het zomerkamp en wat er van over is. Het kwam niet door de ballotage van de redactie, maar in mijn column mag ik alles doen.

    Drie vragen aan…

    André Rouvoet, opsteller van ‘Scheiden… En de kinderen dan?’

    Jan Telgen: De transformatie begint nu pas

    De transformatie begint nu pas

    De afspraken die gemeenten maken met aanbieders van zorg en welzijn zijn in principe de sleutel tot werkelijk anders werken in het sociaal domein. Maar die sleutel wordt volgens Jan Telgen en Niels Uenk lang niet altijd op de goede manier gebruikt.

    Venray in verandering: ‘Daar heb je de optocht weer’

    Het begint als een hartverwarmend staaltje participatie in hartje Venray. Dan neemt het verhaal een verrassende wending.

    Vier deskundigen over: De herontdekking van de sociale basis

    Het begrip ‘sociale basis’ is momenteel populair in het sociaal domein. Maar waarom en wat is dan de meerwaarde? ‘Het lijkt meer een beleids- dan een werkterm te zijn.’

    Een goede ervaringswerker wil helemaal niets

    Het begrip ‘herstel’ wint terrein in het sociaal domein. Professionals en ambtenaren moeten echter nog wel wennen aan de ervaringswerkers die vanuit dit concept werken. Terwijl juist de ‘zwaarste gevallen’ er baat bij hebben.

    Column IPW: Zonder te helpen

    Ron kampt met angstklachten en raakt overspannen op zijn werk. Het gaat slecht met hem. Zo slecht dat verschillende ggz-behandelingen niet aanslaan. Na drie jaar is hij, zoals dat heet, uitbehandeld.

    Onderzoek: Hoe bereik je de moeilijk bereikbare oudere?

    Voor thuiswonende ouderen worden diverse activiteiten georganiseerd om zo gezond en zelfstandig mogelijk te blijven. Sommigen maken hier nauwelijks gebruik van. Wat is hieraan te doen en wat vraagt dit van professionals?

    'Sociaal werkers zijn meer gevers dan vragers'

    Het keukentafelgesprek: ‘Sociaal werkers zijn meer gevers dan vragers’

    'Ik ben in Suriname geboren. Mijn vader was daar rechercheur, een man van aanzien, die mij leerde: je moet uitblinken, hogerop in het leven. Zo zag ik mezelf ook. Ik zou een geweldige carrière hebben. Het veranderde toen mijn dochter Sienna werd geboren met een meervoudige verstandelijke beperking.'

    ‘Doe vooral chill over religie’

    Er zijn steeds meer Nederlandse jongeren die de islam een belangrijke plaats in hun leven toebedelen. Tegelijkertijd groeit in Nederland het taboe op religie. Ook bij professionals. ‘Je voelt het ongemak, alsof ze op een mijnenveld lopen.’

    De Regels: ‘Schuldenwet Wsnp te weinig ingezet’

    Het kabinet scherpt de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) aan om het toezicht op nieuwe zorgaanbieders te verbeteren. De nieuwelingen moeten aan meer eisen voldoen, waaronder een meld- en vergunningsplicht.

    De cliënt spreekt: ‘Als je achttien wordt, is er geen nazorg’

    Drie jaar was Manon toen haar vader en moeder een vechtscheiding kregen. Na jaren van mishandeling door haar ouders, rechtszaken, pleegzorg en gezinstherapie, schrijft Manon blogs over scheiding, hulpverlening en over de kinderen die daartussen moeten leven.

    Infographic Movisie: Wat werkt bij mantelzorgondersteuning

    Iedere maand presenteert Zorg+Welzijn een infographic van Movisie over een belangrijk vraagstuk in het sociaal domein. Dit keer is de informatie afkomstig uit het dossier 'Wat werkt bij mantelzorgondersteuning'. In dit dossier samengesteld door Movisie staan gegevens uit wetenschappelijk onderzoek over wat werkt bij de ondersteuning van mantelzorgers.

    ‘Wat gebeurt er als we niks doen?’

    Veel gemeenten die in hun sociaal domein anders zijn gaan werken, kampen met flinke financiële tekorten. Ondersteuning dichtbij zou leiden tot meer zelfredzaamheid en minder behoefte aan zorg. Het tegendeel lijkt waar. ‘We geloven er nog steeds in.’

    Van sjoelen tot verschonen

    Van sjoelen tot verschonen

    In Friesland zijn hbo-studenten ‘kammeraat’ voor thuiswonenden met dementie en hun mantelzorgers. Goed voor de mens met dementie, voor de mantelzorger en voor de student. ‘Ik heb het nodig, mijn leven staat nu ook stil.’

    Digitalia: Oranje Fonds pakt eenzaamheid onder ouderen aan

    Nieuwe digitale ontwikkelingen, handige apps en gadgets voor het sociaal domein. Heb je tips? Mail dan: zorgenwelzijn@bsl.nl

    Geboekt onder de a van action

    Bewoners in Utrecht die een goed idee hebben of een leuke activiteit in hun wijk willen organiseren, kunnen de subsidie gestort krijgen op een prepaidkaart in plaats van op hun eigen rekening.

    Geef je reactie

    Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.