De Regels: ‘Schuldenwet Wsnp te weinig ingezet’

Mensen die niet worden toegelaten tot de gemeentelijke schuldhulpverlening, worden onvoldoende gewezen op de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp). Gemeenten laten dit instrument, bedoeld om problematische schulden structureel op te lossen, links liggen. Dat stelt de Beroepsvereniging voor Bewindvoerders Wsnp (BBW).

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Gemeenten moeten hun inwoners actiever wijzen op de mogelijkheden van de wettelijke schuldsanering, aldus de BBW. De Wsnp wordt voor het grootste deel betaald uit ‘bovenmatige boedel’ van de schuldenaar. Waardevolle spullen of luxe goederen die niet nodig zijn om te kunnen werken, zoals een boot of auto, moeten worden verkocht. Zo nodig springt het Rijk bij via Bureau Wsnp. Ongeveer 87 procent van de mensen behaalt na drie jaar de zogenaamde ‘schone lei’. Opvallend is, volgens de BBW, dat de instroom in de Wsnp sinds 2012 daalt, terwijl de schuldenproblematiek toeneemt.

Aanscherping toezicht op nieuwe zorgaanbieders

Het kabinet scherpt

0
29

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.