Dagbesteding nr. 6 + 7, 2018

    Hoe voorkom je dat je cliënt met dementie vergeet te eten? Op die vraag geeft Jeroen Wapenaar antwoord in het juni/juli nummer van Dagbesteding. Verder staat in dit nummer de beleving van cliënten centraal, dat is immers waar het in de dagbesteding om zou moeten draaien.

    Redactioneel: Beleving

    ‘We zijn hier met kunstenaars onder elkaar’

    In het oude stadscentrum van vestingstad Gorinchem is al ruim tien jaar een heel bijzonder atelier: Outsider Art. Hier komt dagelijks een kunstenaarsgroep samen die bestaat uit mensen met een verstandelijke of psychische beperking. Het dagbestedingsproject van zorgorganisatie Syndion is het 'kindje' van Margot van der Woude en Ansje Hagemeyer. 'Wij willen deze kunstenaars de status geven die zij verdienen.'

    10 vragen aan – Margré van Exter: ‘Bij beide doelgroepen gaat het om het creëren van een fijne sfeer’

    Margré van Exter werkte bijna twintig jaar als activiteitenbegeleidster op een dagcentrum voor ouderen in Haarlem. Vorig jaar switchte ze naar een andere doelgroep. Ze werkt nu op buitenschoolse opvang groep Bengelstein, een locatie van Stichting Kinderopvang Spaarne (SKOS). Het verschil? 'Kinderen zijn lekker fris en energiek.'

    Pasklaar: Annie M.G. Schmidt-middag

    Op zoek naar leuke, passende activiteiten voor je cliënten? De activiteitenkaarten van Pasklaar kunnen je hierbij helpen en inspireren. Pasklaar biedt online keuze uit meer dan 700 creatieve, recreatieve of educatieve activiteitenkaarten. De activiteiten zijn onderverdeeld in tien rubrieken. De kaarten zijn geschreven door collega-activiteitenbegeleiders en zijn daardoor zeer praktisch, overzichtelijk en eenvoudig toe te passen in de praktijk. Vakblad Dagbesteding publiceert elke maand een andere kaart.

    Pasklaar in de praktijk: Wie kent haar liedjes niet?

    De medewerkers van de dagbesteding van de Helga van Lelie Zorggroep hebben een themaweek georganiseerd over boeken. Daar past natuurlijk uitstekend een Annie M.G. Schmidt-dag in. De bezoekers, ouderen met een vorm van dementie, kennen deze bekende schrijfster allemaal en kennen haar liedjes en versjes soms woordelijk uit hun hoofd.

    Goed idee: Lekker slapen na de Muzikale Nachtzoen

    Een Muzikale Nachtzoen voor het slapen gaan. Het klinkt heerlijk rustgevend. Muziektherapeut Ilse Tummers en psycholoog Verena Wild gaan langs bij verzorgingshuizen om bewoners met dementie rust te brengen voor het slapen. Tijdens dit avondritueel maken de 'troubadours' contact en zingen ze liederen die bewoners van vroeger kennen.

    In de schoolbanken: ‘Je houdt elkaar een spiegel voor’

    Een probleem op je werk waar je zelf niet uitkomt? Of een succes geboekt, terwijl je eigenlijk niet precies weet wat maakte dat het zo goed ging? Ga dan eens op onderzoek uit met je collega's. Hoe je dit doet, kun je leren in de Training Intervisie van de Hogeschool van Amsterdam.

    ‘We kiezen voor dagbeleving, niet voor dagbesteding’

    Mensen met dementie zo veel mogelijk geluksmomenten bezorgen. Daar draait het om op Ouderenlandgoed Grootenhout 'We willen deelnemers fijne ervaringen laten opdoen, ze mooie uurtjes laten beleven. Daarom spreken we van dagbeleving en niet van dagbesteding.'

    Column: Troost

    Je kunt meer doen dan je denkt

    Goede voeding is van levensbelang, zeker voor kwetsbare mensen. Eten en drinken zijn niet alleen belangrijk voor de gezondheid, maar hebben ook een sociale kant. Er zijn allerlei manieren om op dit gebied iets voor mensen met dementie te betekenen. Jeroen Wapenaar, medeauteur van het boek 'Eten en drinken bij dementie', zet do's en dont's op een rijtje.

    Moeten we ook echt zo veel?

    Professionals in zorg en welzijn zijn vaak mensen met een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Zij 'moeten' veel en dat komt niet alleen door alle regelingen en protocollen in de hedendaagse zorg. Ze leggen zichzelf ook vaak veel op. Zij moeten hun werktijd goed benutten, cliënten zo optimaal mogelijk ondersteunen en gewaardeerd worden door collega's en leidinggevenden. Er is een manier om al dat 'moeten' terug te dringen.