Redactioneel: Beleving

Bij landgoed Grootenhout in Gorinchem vinden ze de term 'dagbesteding' maar niks. Zij bieden de ouderen die bij hen komen liever 'dagbeleving'. 'Dat woord roept een ander gevoel op dan dagbesteding', vindt manager Francien van de Ven. 'Als je de dag besteedt, dan maak je 'm vooral vol. Het maakt bij wijze van spreken niet uit hoe. Terwijl het er bij dagbeleving om draait dat je iets beleeft, iets moois meemaakt. Dat klinkt veel vriendelijker.'

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41188-018-0136-7/MediaObjects/41188_2018_136_Fig1_HTML.jpg

Hoe je je voorziening ook noemt, voor ons als professionals in zorg en welzijn staat de beleving van onze cliënten eigenlijk altijd voorop. Dat blijkt uit diverse artikelen in dit nummer van Dagbesteding.

Zo vertellen muziektherapeut Ilse Tummers en psycholoog Verena Wild op pagina 18 hoe zij ouderen met dementie ’s avonds tot rust brengen. Zij doen dit door hen een ‘Muzikale Nachtzoen’ te geven. Dit houdt in dat ze rustige liedjes van vroeger met de ouderen zingen. ‘Bij sommige mensen zie je ontspanning en blijheid als ze de liedjes herkennen’, zeggen ze. ‘Het geeft ze een gevoel van geborgenheid

0
24

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.