Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

De afgelopen week gebeurde er weer veel in het sociaal domein: een uitbreiding van de vergoeding van casemanagement dementie, een nieuwe wet over jeugdhulp in de maak en een mogelijk interessante nieuwe opleiding over palliatieve zorg voor sociaal werkers. Lees meer over dit nieuws en andere berichten en je bent weer helemaal bijgepraat.
Foto Pixabay

1 Wet die samenwerking verplicht in jeugdhulp naar Tweede Kamer gestuurd

Gemeenten moeten verplicht gaan samenwerken bij de inkoop van specialistische jeugdhulp. Deze en andere maatregelen om de jeugdzorg te verbeteren staan in het Wetsvoorstel verbetering beschikbaarheid jeugdzorg, dat demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen deze week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Lees verder bij Skipr. 


2 Branchevereniging ggz: opstaan tegen geweld

Geweld tegen hulpverleners is onacceptabel. Dat zegt de branchevereniging voor de geestelijke gezondheidszorg, de Nederlandse ggz. “Samen met andere partijen als de politie doen we er alles aan om dat te voorkomen. Zorg moet veilig zijn voor onze medewerkers, patiënten en samenleving. Daarom staan wij op tegen geweld”, zegt voorzitter Ruth Peetoom in een verklaring.

De koepel reageert op het overlijden van een medewerker van ggz-instelling Mondriaan in Heerlen. De 39-jarige vrouw werd vorige week maandag neergestoken en overleed dinsdag aan haar verwondingen. Een 29-jarige vrouw is gearresteerd. Het slachtoffer had de verdachte in het verleden behandeld. Lees meer bij Skipr 


3 Nieuw: post-hbo-opleiding palliatieve zorg voor social workers

In september 2024 starten hogeschool Viaa en Carend met een nieuwe post-hbo-opleiding Palliatieve zorg. Deze is bedoeld voor verpleegkundigen en ook voor sociaal werkers. De opleiding is ontwikkeld door Carriene Roorda van Viaa en longarts Sander de Hosson van Carend.

Op de website van Carend staat meer informatie over de nieuwe opleiding:

De lessen van de post-hbo-opleiding Palliatieve zorg vinden plaats op de donderdag en bestaan uit (gast)colleges, over uiteenlopende onderwerpen in de palliatieve zorg, en groepsonderwijs. De bijeenkomsten van het groepsonderwijs betreffen onder andere:

  • Symptomen in de palliatieve en stervensfase
  • Vier domeinen van de palliatieve zorg
  • Gespreksvoering
  • Zorg voor zingeving
  • Contextuele benadering
  • Palliatief redeneren
  • Persoonlijke ontwikkeling
  • Evidence-based practice

‘Aan de opleiding werken vele docenten mee, waaronder artsen en verpleegkundigen van Carend.

Samen met medestudenten en andere betrokkenen werk je aan een verbeterproject over een zelfgekozen onderwerp uit de palliatieve zorg. Je voert dit project uit door onderzoekend vermogen en Evidence-Based Practice in te zetten. Je verricht zowel literatuuronderzoek als praktijkonderzoek, waarbij je betrokkenen actief betrekt. De resultaten van dit verbeterproject verwerk je in een gezamenlijk onderzoeksartikel en in een individueel Criteriumgericht Interview (CGI).

Tijdens de post-hbo-opleiding Palliatieve zorg werk je aan je eigen ontwikkeling als gespecialiseerd zorgverlener. Je reflecteert daarop door middel van een persoonlijk ontwikkelingsplan, intervisie en reflectie-opdrachten. Je verwerkt de resultaten van jouw persoonlijk leerproces in een individueel reflectieverslag en het CGI.

Ook op je werkplek ga je aan de slag met palliatieve zorg. Je bevordert de kennisontwikkeling en deskundigheid van jouw collega’s wat betreft palliatieve zorg. Dit doe je door (gevraagd en ongevraagd) de geleerde kennis te delen. Als het mogelijk is, participeer je in een praktijkgericht onderzoek in de palliatieve zorg. Je hebt niet alleen oog voor het individuele niveau van zorgvrager, naaste, zorgverlener en vrijwilliger, maar ook voor het teamniveau en het organisatieniveau.’ Lees hier meer. 


4 Casemanagement dementie wordt eerder uitgebreid vergoed

Casemanagement dementie is al verzekerde zorg vanaf de ‘niet pluis’-fase. Dat heeft Zorginstituut Nederland besloten.

Voor mensen met dementie of bij wie een vermoeden is van beginnende dementie en nog thuis wonen, wordt een uitgebreide vorm van casemanagement vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Naast regie, organisatie en coördinatie van zorg omvat de vergoeding bij casemanagement dementie ook begeleiding en ondersteuning, monitoring en proactieve planning van zorg en ondersteuning. Lees verder bij Skipr. 


5 Jan Willem Bruins van BPSW: ‘Sociaalwerkopleidingen kunnen niet opleiden voor veertig beroepsvarianten’

De sociaalwerkopleidingen schieten tekort in het goed opleiden van jongerenwerkers, betogen Jolanda Sonneveld en Pink Hilverdink van Sociaal Werk Nederland in een artikel op socialevraagstukken.nl. Een goed pleidooi, maar dat kan het beroepsonderwijs niet realiseren, schrijft Jan Willem Bruins van BPSW als reactie.

Met name sinds de decentralisaties is er een wildgroei aan modieuze functienamen ontstaan, laat Bruins zien met het Beroepshuis van de sociaal werker. Dit beroepshuis laat zien dat het sociaal werk zo’n veertig beroepsvarianten kent, verdeeld over acht werkvelden.

Bruins schrijft ook dat het hbo ‘met de start van de brede opleiding sociaal werk een goede stap gezet. Al was het maar om te doen wat wereldwijd gebeurt: laten zien dat alle beroepsvarianten tot de beroepsgroep sociaal werk behoren. Al die beroepsvarianten hebben ook zeker een groot deel gemeenschappelijk zoals het beroepsprofiel van de sociaal werker laat zien. Maar in de zoektocht naar een goede balans tussen generiek en specifiek opleiden, is het hbo te intern gericht geraakt en is de relatie met de concrete beroepspraktijk te veel uit het oog verloren.’ Lees zijn originele artikel op Sociale Vraagstukken hier.


6 Forse verschraling gehandicaptenzorg dreigt na aangekondigde bezuiniging op langdurige zorg

In de gehandicaptenzorg dreigt een forse zorgverschraling, met minder tijd per cliënt en afbouw van voorzieningen, schrijft branchevereniging VGN. ‘Waar verdere investeringen in de kwaliteit van de zorg en in duurzaamheid hard nodig zijn, kiest het kabinet voor forse bezuinigingen op de gehandicaptenzorg. Bezuinigingen die eerder onhaalbaar zouden zijn voor 2025, wil het demissionaire kabinet nu alsnog wél gewoon doorvoeren. De bezuiniging van in totaal bijna € 200 miljoen in 2025 komt overeen met de inzet van 4.000 medewerkers. De gevolgen hiervan zijn desastreus’, aldus de VGN. Meer op hun site


7 Duizenden ouderenwoningen en 30 Lang Leven Thuisflats in Amsterdam

Dat bericht heeft Nationale Zorggids van de gemeente Amsterdam. Lang Leven Thuis flats zijn bestaande (sociale huur) flats die door bouwkundige aanpassingen en het toevoegen van zorgfuncties en dagbesteding, geschikt worden gemaakt voor langer zelfstandig thuis wonen. Een vast team van zorgpersoneel zal daar altijd aanwezig zijn. Deze nieuwe woonconcepten zijn volgens de gemeente hard nodig vanwege de vergrijzing. Het originele bericht vind je hier.

Blijf op de hoogte van praktische tips en het laatste nieuws voor sociaal werkers met de gratis online nieuwsbrieven van Zorg+Welzijn, het vakmedium voor professionals in het sociaal domein.>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.