Zorg+Welzijn magazine nr. 6, 2016

    Zelfs de ‘zwaarste’ jongeren willen geholpen worden. Dat stelt lector Jan Dirk de Jong. In dit nummer verder aandacht voor onder meer de kracht van buurtgezinnen,eerste hulp bij psychische ongelukken en de balans tussen familietaken en taken van professionals.

    Piet-Hein Peeters

    Redactioneel: Huisuitzetting

    Achterin dit nummer gooit het Instituut voor Publieke Waarden (IPW) de knuppel in het hoenderhok. De door mij geliefde vrijdenkers bepleiten het einde van de huisuitzetting. De argumentatie in het kort: het uit te zetten gezin belandt van de regen in de drup en de maatschappelijk kosten zijn veel hoger dan wanneer het gezin gewoon had mogen blijven zitten. Maar lees vooral zelf de column.

    #OMG: Geen vrienden

    Mayim zat bij Humberto Tan in RTL Late Night. Omdat er niemand op haar verjaardagsfeest kwam. Mayim was 16 jaar geworden en is meervoudig gehandicapt. Kwamen er geen gasten omdat ze spastisch is en een verstandelijke beperking heeft? Nou, daar willen de media natuurlijk iets aan doen.

    Drie vragen aan…

    1 Zeventien procent heeft dagelijks te maken met agressie van cliënten en familie. Hoe beoordelen jullie dat cijfer?

    ‘Rolmodellen zijn geen veredelde vrijwilligers’

    Zelfs de ‘zwaarste’ jongeren willen geholpen worden. Lector Jan Dirk de Jong: ‘In essentie gaat het om verbondenheid en perspectief bieden. Gezien worden, erbij horen en ertoe doen.’

    De oprechte aandacht van de buurvrouw

    Niet elk gezin in de problemen beschikt over behulpzame vrienden of familie. En interventie van professionals ervaren veel gezinnen als bedreigend. Een ander gezin uit de straat kan dan helpen.

    ‘Een paar mannen toevoegen lost niets op’

    In de professionele hulpverlening zijn vrouwen zwaar oververtegenwoordigd. Is dat een probleem? Publicist Jos van der Lans stelde de vraag in het vorige nummer van Zorg+Welzijn. Andere deskundigen reageren: ‘Het gaat om de diversiteit in het team, dat is veel meer dan man of vrouw.’

    Onderzoek: ‘Koppeling van technologie en oudere moet beter’

    Technologie kan een goede manier zijn om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Maar dan moet het, meer dan nu, persoonsgericht worden ingezet. Anders blijft er veel ongebruikt op de plank liggen.

    Het keukentafelgesprek: Henk Vlot (36) is clown voor dementerende ouderen en verstandelijk beperkten

    Henk Vlot woont alleen in een kleurrijk ingericht dijkhuisje in Hardinxveld-Giessendam. Zijn keukentafel bevindt zich in het onderste deel van het huis in een sfeervolle nis. ‘Vrienden die hier komen eten, zeggen dat het hen aan wintersport doet denken. Dat kan door de bankjes komen, maar ook door mijn voorraad drankjes.’ Gezellig, maar Henk Vlot hangt privé de clown niet uit. ‘Het is een rol die losstaat van mijn gewone leven. Tobi, de clown die ik bij verstandelijk beperkten inzet, is een karakter dat ik aanneem zodra ik ergens binnenstap op mijn rode schoenen. Ik begon al jong met mime.

    Venray in verandering: Er is altijd perspectief

    Wijkverpleegkundige Annemie Coenders is zo’n professional die de Venrayse verzorgingstaat ombouwt naar een participatiesamenleving. ‘Zou het een idee zijn in je eigen netwerk te kijken of je iemand kunt vinden die met je wil meegaan?’

    Pluk een roos

    Brandnetels. Die zijn lekker. In brood bijvoorbeeld. Maar ook de tuinbonen, de spinazie, de knoflook, de bramen, ach, wat smaakt eigenlijk niet in deze ontmoetingstuin aan het Utrechtse Spinozaplantsoen.

    Vier deskundigen over: Is familiehulp een betere vorm van thuiszorg?

    Na het faillissement van TSN kozen 19 gemeenten voor Familiehulp, een door Jos de Blok opgerichte organisatie. Bij Familiehulp krijgen thuiszorgmedewerkers een grote rol in het versterken van zelfredzaamheid. Gaat dat werken?

    Je bepaalt zelf wat je wel en niet vraagt

    Als je bij mensen thuis komt, krijg je een beeld van de financiële situatie waarin mensen leven. Mag je die indruk meenemen in het keukentafelgesprek?

    Eerste hulp bij psychische ongelukken

    Sociaal professionals komen in hun werk steeds meer mensen tegen met psychische problemen. Dan helpt het als je een beetje begrijpt wat er aan de hand is.

    Wie zorgt voor wat?

    Sociaal professionals kennen de riedel: eerst kijken wat het eigen netwerk van iemand kan doen en pas daarna professionele hulp inzetten. Maar hoe kom je tot goede afspraken met dat netwerk? Zijn er taken die de familie sowieso hoort te doen?

    Digitalia: Check je gezondheid op ieder moment van de dag

    Nieuwe digitale ontwikkelingen, handige apps en gadgets voor het sociaal domein. Heb je tips? Mail dan: zorgenwelzijn@bsl.nl

    Congres: Het lastige gesprek over kindermishandeling

    Preventie en aanpak van kindermishandeling kunnen beter, vindt Monique Lier. Zij is stafverpleegkundige Jeugdgezondheidszorg en Kraamzorg en Aandachtsfunctionaris Kindermishandeling bij zorgorganisatie ZuidZorg. ‘Als een kind gelijk naar jou toe rent voor een knuffel, is dat niet normaal.’

    Column IPW: Schaf huisuitzettingen gewoon af

    Waarom zetten we mensen eigenlijk nog uit hun sociale huurwoningen? Omdat ze in 80 procent van de gevallen de huur al een tijdje niet hebben betaald. Natuurlijk, dat begrijpen wij. Maar voor welk probleem is dat een oplossing? Dat de huurachterstand wordt terugbetaald? Nee, meestal kunnen verhuurders fluiten naar een groot deel van hun centen. Dat de komende maand geen huur hoeft te worden betaald? Niet door deze specifieke huurder misschien, maar ergens zal hij of zij onderdak vinden en dat onderdak moet betaald worden.

    Geef je reactie

    Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.