Vier deskundigen over: Is familiehulp een betere vorm van thuiszorg?

Na het faillissement van TSN kozen 19 gemeenten voor Familiehulp, een door Jos de Blok opgerichte organisatie. Bij Familiehulp krijgen thuiszorgmedewerkers een grote rol in het versterken van zelfredzaamheid. Gaat dat werken?

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41185-016-0099-3/MediaObjects/41185_2016_99_Fig1_HTML.jpgJos de Blok: ‘Met Familiehulp willen we een verschuiving op gang brengen van schoonmaakwerk naar ondersteuning in zelfredzaamheid. Thuiszorgmedewerkers zien veel meer aan hun cliënten dan bijvoorbeeld de medewerkers in een wijkteam. Thuiszorgmedewerkers komen veel vaker bij de mensen langs, en hebben meestal al een jarenlange vertrouwensband. Bij Familiehulp zullen de thuiszorgmedewerkers vaker dan ze voorheen deden het gesprek aangaan met de cliënt. Op basis van die gesprekken kunnen ze inschatten wat iemand echt zelf kan en wil. Ze gaan mensen stimuleren om meer zelf te doen, en ze gaan de signalen die ze oppakken gerichter doorgeven aan andere hulpverleners.

0
12

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder