Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 1710 resultaten )

Verfijn zoekresultaten

De boel de boel: Raoul van Benthem

‘Elke zaterdag roei ik in een zeewaardige roeisloep met vier riemen, de Saint Ales Skiff. In de jaren vijftig werd hij door Schotse mijnwerkers gebouwd met overgebleven hout uit de mijnen, om de binding in de gemeenschap te bevorderen.
Jeugdhulp

De stelling: Een vrijwillige mentor kan niet zonder VOG

De gemeente Rotterdam wil dat de Jouw Ingebrachte Mentor (JIM), een vrijwillige volwassene die als vertrouwenspersoon fungeert en is gekozen door de jongere zelf, een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kan overleggen. Verstandig om misbruik of negatieve invloed tegen te gaan?
Jeugdhulp

Redactioneel: Simpel!

Ik maak me dikwijls schuldig aan versimpeling. Zo stelde ik laatst: ‘De asielprocedure moet korter, dan voorkom je dat kinderen worden uitgezet terwijl ze hier bijna hun hele leven zijn opgegroeid. En advocaten moeten stoppen met eindeloos bezwaar aantekenen.’ Het ging natuurlijk over de Armeense Lily en Howick, die uiteindelijk mogen blijven.

Een leugentje om bestwil, of… beter van niet?

Communicatie is belangrijk in zorg en welzijn. Het kan dan ook geen kwaad om jezelf regelmatig een spiegel voor te houden op dit gebied. Ben ik altijd even helder in mijn manier van communiceren? Zijn er ook situaties waarin ik niet alle feiten met iedereen deel? Hoe je het ook wendt of keert, je komt in je werk voor communicatieve dilemma's te staan.

Olga Commandeur ‘live’ op de muur

Bewegen, snoezelen of een wandeling door het bos. Je hoeft er niet voor naar buiten, want met de Qwiek.up wordt alles levensgroot geprojecteerd op muren en plafonds. Ook voor mensen die op bed liggen valt er van alles te beleven. Medewerkers van Pleyade Tertzio in Elst zetten dit mobiele apparaat in om mensen in beweging te krijgen, rust te creëren of tot een gesprek te komen.
Dementie

Column: Niet kinds!

Ronald Geelen werkt als psycholoog bij Thebe, een zorginstelling voor ouderen in Breda. Voor Dagbesteding schrijft hij een column over zijn werk en zijn visie op de ouderenzorg.

‘Die mensen zijn zo dankbaar!’

Wat kunnen mensen met een beperking en ouderen voor elkaar betekenen? Heel veel, zo blijkt uit een samenwerkingsverband tussen Friends at Work en een dagbesteding voor ouderen in Amsterdam. Jonge mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking helpen bij het voorbereiden en uitserveren van de maaltijd die de bezoekers van de dagbesteding tussen de middag nuttigen. 'De ouderen zien dat onze deelnemers ondanks hun beperking heel veel kunnen.'

In de schoolbanken: Omgaan met een tablet, hoe begeleid je cliënten met dementie daarbij?

Mensen met dementie kunnen veel plezier hebben van een tabletcomputer. Dat is de ervaring van Ruud Dirkse, die zorgprofessionals leert hoe ze hun cliënten wegwijs kunnen maken op het apparaat. 'Het is genieten als je ziet hoe mensen met dementie door een digitaal fotoalbum swipen.'

Goed idee: De stem als helend instrument

Hoe kunnen zorgmedewerkers hun stem en non-verbale houding gebruiken bij het maken van contact? Tijdens de training 'Beter contact' van Diva Dichtbij leren zij welke effecten zij teweeg kunnen brengen door bijvoorbeeld in de toonhoogte van hun stem te variëren.

Pasklaar in de praktijk: In gesprek over spreekwoorden

Het is belangrijk dat de hersenenfunctie van mensen met dementie zo veel mogelijk gestimuleerd wordt. Het spel 'het foute spreekwoord' is een gezellige manier om de hersenen te laten kraken. Foute spreekwoorden zijn niet alleen lachwekkend, ze leveren ook veel gespreksstof op.
Abonneren