Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 1710 resultaten )

Verfijn zoekresultaten
Armoede

Meten en delen is cruciaal voor vroegsignalering

Bijna één op de vijf Nederlandse huishoudens heeft problematische schulden of een risico daarop. De kosten van schuldenproblematiek zijn groot. Zowel voor de maatschappij als voor het individu. Hoe eerder burgers met financiële problemen worden geholpen, hoe beter. Toch melden zij zich pas vijf jaar na het ontstaan van de eerste schuld bij schulden.
Participatie

Cliëntencolumn: Een passende baan gezocht

De meeste mensen willen graag zo normaal mogelijk leven. Daar hoort ook werk bij. Uit ons onderzoek ‘Zo werkt het’, uitgevoerd door Patiëntenfederatie, Ieder(in) en MIND, blijkt dat de meeste respondenten geen werk hebben.
Armoede

Geen pappen en nathouden: Schuldenoffensief Tilburg zet zwaar geschut in

Het Tilburgse college komt met een waar Schuldenoffensief. Preventie, vroegsignalering en aanpak van (on-)oplosbare schulden zijn de komende drie jaar speerpunten. Ook als juridische onmogelijkheden in de weg lijken te staan. Wethouder Hans Kokke en manager schuldhulpverlening Joke de Kock vertellen.
Armoede

Redactioneel: 80 jaar Sociaal Bestek!

Waar moet je dan beginnen? Ik heb persoonlijk in ieder geval deze 80 jaar niet volledig meegemaakt, maar zie wel één van de belangrijkste bewegingen in die 80 jaar in de sociale zekerheid terugkomen: de verschuiving van de verzorgingsstaat naar de participatiesamenleving.
Wet- en regelgeving

Vooraf

Per 1 oktober 2016 is de eerste evaluatie van de Jeugdwet gestart, goed anderhalf jaar nadat de Jeugdwet in werking was getreden. De evaluatie is gericht op het maken van een goede tussenbalans. Dat dit niet zomaar een evaluatie is, blijkt wel uit de samenstelling van de onderzoekers.
Jeugdhulp

Hoop op een gewoon leven voor kinderen die het niet getroffen hebben

De documentaire Alicia heeft heel wat losgemaakt. De transitie heeft blijkbaar een aantal ouderroutes in de jeugdzorg nog niet verbeterd. Peer van de Helm, lector aan de Hogeschool Leiden, vat zijn lectorale rede van november 2017 samen in dit artikel. Hij noemt daarin drie weeffouten in het jeugdstelsel: 1. het gemis aan focus op intergenerationele problematiek, 2. de verkokerde, weinig samenhangende behandelvisie en werkwijze en lineair denken in de jeugdhulp, en 3. de huidige organisatie van de jeugdzorg, gekoppeld aan de financiering. Met wat politieke wil is volgens de auteur aan al deze drie zaken wat te doen als de inhoud (huidige wetenschappelijke kennis) en het doel (geen kinderen meer uitsluiten en verloren laten gaan) boven het kortetermijndenken, de ideologie, de bestaande structuren en het geld worden gesteld.

Redactioneel: Buiten de bestaande kaders

In het centrum van de gezellige plaats Alkmaar bevindt zich een bijzondere winkel: Spot Atelier.
Jeugdhulp

Tucht, toezicht en kwaliteit jeugdbescherming

De regering deed met de Jeugdwet de belofte de regeldruk voor professionals serieus terug te dringen. Daarvoor is echter een fundamentele verandering nodig die moet uitgaan van een holistische professionele praktijk. Daarvoor moet zowel de segmentering als de standaardisering worden opgeheven. De situaties waarin de jeugdbeschermers adequaat moeten handelen wordt gekenmerkt door variatie, onvoorspelbaarheid en meerduidigheid. Verantwoording en toezicht moeten aansluiten bij dit open karakter van het werk. Jeugdbescherming wordt gezien als een publieke verantwoordelijkheid. Maar er is zoveel opgetuigd rond de certificering, dat dit heeft geleid tot een ingewikkeld, duur en ondoorzichtig systeem. Jeugdbeschermers krijgen de ruimte niet doordat ze aan standaardrichtlijnen moeten voldoen. Jeugdbeschermers zouden zelf de ruimte moeten nemen door hun werk anders te gaan doen. Dan kunnen de gemeenten en de rijksoverheid niet aan de zijlijn blijven staan. Deze beweging moet worden vertaald in een verbetering van het systeem, dat zelf een deel van het probleem is geworden in plaats van een deel van de oplossing.

Voorkomen en oplossen van conflicten

Je hebt je collega’s doorgaans niet zelf uitgekozen. Zij kunnen erg van jou verschillen qua visie, werkmentaliteit of op persoonlijk vlak. Die verschillen kunnen leiden tot conflicten die een negatieve invloed hebben op de samenwerking. Je kunt conflicten niet altijd voorkomen, maar het is wel van belang ze tot een goed einde te brengen. Daarbij speelt je eigen stijl van omgaan met conflicten een grote rol.

‘We staan nu veel meer naast de cliënt’

Regels, protocollen, afvinklijsten. Er gaat in zorg en welzijn veel aandacht naar uit. Dat moet anders kunnen, dachten ze bij Philadelphia. Vier jaar geleden introduceerde de zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking een nieuwe manier van werken: regelarme zorg. ‘Het komt er eigenlijk op neer dat we weer op ons gezonde verstand vertrouwen.’
Abonneren