Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 1710 resultaten )

Verfijn zoekresultaten

10 vragen aan – Carla Buntsma: ‘Je moet goede voelsprieten hebben’

Een contactclown kan wonderen doen in de benadering van mensen met dementie of een verstandelijke beperking. Dat is de ervaring van Carla Buntsma alias contactclown Toet. 'Na een bezoek zijn de mensen mij vergeten, maar de sfeer houden ze vast.'

‘Na afloop zijn de bewoners helemaal zen’

Hoe communiceer je met mensen die zich met taal niet of nauwelijks kunnen uitdrukken? Dat kan bijvoorbeeld via muziek, in combinatie met aanraking, weet Patrick Meuldijk, grondlegger van de werkwijze Beleven in Muziek (BiM).' Dit is een prachtige manier om contact te maken.'

Redactioneel: Vormen van communicatie

Bewegen in Muziek (BiM) is een methode die muziek en aanraking gebruikt om contact te maken met mensen die zich verbaal moeilijk kunnen uitdrukken. Uitgangspunt van de BiM-werkwijze is dat de deelnemer muziek op het lichaam ervaart. Op pagina 8 kun je lezen hoe begeleider Sandy steeds heel aandachtig kijkt naar de demente ouderen met […]
Jeugdhulp

Uit de knel: Geri Fako

‘Ik deed niks, ik kon niks, ik wilde niks. Naar school ging ik niet meer. Mijn kamer kwam ik nauwelijks uit. Daar zat ik te wachten tot ik de moed had verzameld om mezelf op te hangen, of een overdosis medicijnen te nemen. Ondertussen had ik de ene paniekaanval na de andere, en constant nachtmerries waardoor ik nauwelijks sliep. Op het laatst voelde ik me geen persoon meer, maar nog slechts een geest. Deze complete waanstaat heeft een maand of drie geduurd.

Wie leest wat: Astrid Velhuizen, Haar naam was Sarah

‘Haar naam was Sarah gaat over een Joods meisje dat tijdens de oorlog met haar ouders en broertje in Parijs woont. Op een dag is er een inval in hun huis en worden ze opgepakt. Sarah ziet kans om haar broertje te verbergen in een kast. Haar ouders en zij worden weggevoerd naar Vélodrome d‘Hiver, een groot wielerstadion in Parijs waar ze met 12.000 andere Joden dagenlang worden vastgehouden.
Jeugdhulp

Check hechting voor je ingrijpt

Zorg dat alle ouders en hulpverleners weten hoe kinderen veilig gehecht raken en traumabewust zijn. Dan pas kunnen ze het belang van kinderen écht vooropstellen, meent Jan Willems, onderzoeker structurele preventie van kindermishandeling.
Jeugdhulp

‘Ik wilde het beter doen dan mijn moeder’

Dj en dieetboekenschrijfster Fajah Lourens groeide op in een ‘apart gezin’, zonder haar vader. Ze was een lastige puber, die op school werd gepest. Maar haar geloof in zichzelf – en in een goede toekomst – is ze nooit verloren.
Huiselijk geweld

‘Waarom greep niemand in?’

Professionals, buren en kennissen weten of vermoeden dat haar partner gewelddadig is. Toch duurt het jaren voordat er hulp komt voor Tjarda Reesink en haar twee dochters. Misschien was ze met de aanpassing in de verplichte meldcode, vanaf januari 2019, eerder geholpen.
Jeugdhulp

Column Tanja Appels: Puzzel

Dat ik na zeventien jaar werken bij de jeugdbescherming geen volledig beeld had van alles wat er in de jeugdzorg wordt geboden, wist ik wel.
Jeugdhulp

‘Niet lullen maar doen’

Tijdens zijn jeugd op straat leerde Mathijs Zwinkels waar risicojongeren gevoelig voor zijn. Dat deelt hij nu, met zijn trainingsbureau Universiteit van de Straat, met hulpverleners. Hij past het ook toe in zijn begeleiding van jongeren als ketenregisseur. ‘Ik beïnvloed ze met de gevoelens die zij mij laten zien.’
Abonneren