Column: Niet kinds!

Ronald Geelen werkt als psycholoog bij Thebe, een zorginstelling voor ouderen in Breda. Voor Dagbesteding schrijft hij een column over zijn werk en zijn visie op de ouderenzorg.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41188-018-0155-4/MediaObjects/41188_2018_155_Fig1_HTML.jpg

Vroeger was het heel gebruikelijk dat ouderen met dementie ‘kinds’ werden genoemd. Misschien hoor je het nog wel eens. Naar mijn mening is dat zeer onterecht. Maar waar kwam die benaming dan vandaan?

De middeleeuwse humanist Erasmus formuleert het in zijn boek ‘Lof der Zotheid’ als volgt: ‘Kinderen en mensen met dementie passen perfect bij elkaar, behalve dan dat de één wat meer rimpels en verjaardagen kent dan de ander. Maar voor de rest: het witte haar, de tandeloze mond, de kleine gestalte, trek in melk, het gestamel, de babbelzucht, het gek doen, vergeetachtigheid, onnadenkendheid, kortom, al het andere klopt.

0
20

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.