Zorg+Welzijn magazine nr. 12, 2016

  In het laatste nummer van Zorg+Welzijn in 2016 vragen we ons af: krijgen kinderen in 2017 wel de hulp die ze nodig hebben? Verder aandacht voor onderwerpen als eenzaamheid, mantelzorgers, e-health en integraal werken.

  #OMG: Verschil

  Mijn vader werd in zijn jeugd in Indië ‘inlander’ genoemd. Hij is van 1930. Inlanders waren kinderen van het land die niet dezelfde rechten hadden als de ‘Hollanders’. Omdat men ‘inlander’ te denigrerend vond, bedacht men voor precies dezelfde persoon in dezelfde situatie het woord ‘inheemse’. Lood om oud ijzer.

  De eenzame mens is sneller geholpen dan we denken

  We kennen diegenen die eenzaam zijn onvoldoende, zegt Anja Machielse. ‘Geen toekomst meer zien, is echt wat anders dan vinden dat je leven voltooid is.’

  Vier deskundigen over: Hoe helpt het volgende kabinet de mantelzorger?

  Het CDA omarmt in zijn verkiezingsprogramma de mantelzorger. De partij wil deelname van de mantelzorger aan het keukentafelgesprek voor gemeenten verplicht stellen. Voorts de mantelzorger beschermen tegen dreigende overbelasting, en een korting geven op de eigen bijdrage van iemand die mantelzorg krijgt.

  Krijgen kinderen in 2017 wel de hulp die ze nodig hebben?

  Een lege agenda en kinderen tóch de deur moeten wijzen. In de laatste maanden van dit jaar zijn de budgetplafonds bij de meeste zorgverleners in de jeugdzorg bereikt. Of het in 2017 beter gaat, is maar zeer de vraag.

  Onderzoek: Sensoren in huis helpen bij dementiezorg

  Sensoren op strategische plekken in huis leveren bruikbare informatie over veranderingen in het dagelijks ritme van thuiswonende mensen met dementie. Dit geeft mantelzorgers meer rust en professionals handvatten om crisissituaties te voorkomen.

  Het keukentafelgesprek: Robert Paauwe (29) is mede-eigenaar van Tinybots

  De moderne woning in het Antwerpse havengebied is gedecoreerd met een eclectische mix van dierenschedels, Star Wars-modellen en Batman-prints. Robert Paauwe, mede-eigenaar van Tinybots, het Rotterdamse bedrijf dat zorgrobot Tessa ontwikkelt, woont hier met zijn vriendin, een marinebioloog.

  Het gaat niet om samenwerken, maar om de cliënt

  Integraal werken. Ja, knikt iedereen in het sociaal domein. Maar wat is het precies? En kan het wel? Het Movisie ronde tafelgesprek aan de hand van vier stellingen.

  Venray in verandering: Een decentralisatie is geen heupoperatie

  Hoe controleer je of de decentralisaties succesvol verlopen? De Venrayse gemeentepolitiek worstelt zichzelf in een gordiaanse knoop.

  De cliënt spreekt: ‘Ik begin zo verzuurd te worden’

  Geke Feenstra (65) is mantelzorger sinds 2013. Voor haar man, die een dwarslaesie kreeg en daarna een herseninfarct. Hij zit in een rolstoel.

  Column IPW: De algemene beginselen van behoorlijk maatwerk

  Een jonge, maar krachtige traditie in Z+W is de jaarreflectie van het Instituut voor Publieke Waarden. In 2014 schreven de leden van instituut het woordenboek van het sociaal domein, in 2015 de tien dilemma’s van het wijkteam. Dit jaar helpen zij bij het gestand doen van de grote belofte: maatwerk.

  ‘Ik wist niet waar ik naartoe kon’

  Honderden vrouwen in Nederland zitten in een religieus huwelijk gevangen. Ze willen scheiden, maar hun man houdt dat tegen.Minister Edith Schippers pleitte onlangs voor meer hulp voor deze vrouwen. Recent onderzoek van de Universiteit Maastricht geeft meer inzicht in deze amper zichtbare problematiek.

  Werkdruk door zelfsturing: maak het een probleem van de hele organisatie

  Als team zelf je werk mogen organiseren heeft zeker voordelen, merkt wijkverpleegkundige Carola Nieuwenhuis. Maar wat als je daardoor je handen zo vol hebt dat je nog minder aan je echte werk toekomt?

  Gemeenten willen nu echt doen wat nodig is

  Maatwerk. Bestuurders hebben er de mond van vol. Professionals weten hoe ingewikkeld het is. Vijf gemeenten gaan experimenteren, kondigden ze oktober 2016 aan. Wat gaan ze doen?

  Congres: ‘Probeer armoede een gezicht te geven’

  Financiële problemen leiden niet zelden tot sociale problematiek. Belangrijk dus om armoede aan te pakken. ‘Er zit veel verschil binnen de groep die we ‘de harde kern’ noemen’, zegt Godfried Engbersen, hoogleraar algemene sociologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

  Digitalia: Zorgverleners moeten e-health stimuleren

  Nieuwe digitale ontwikkelingen, handige apps en gadgets voor het sociaal domein. Heb je tips? Mail dan: zorgenwelzijn@bsl.nl

  ‘In de reguliere zorg werk je aan wat je niet kunt’

  Mensen met psychiatrische problemen kunnen elkaar goed helpen, blijkt op steeds meer plekken. Bijvoorbeeld in de Vriendenhuizen.

  Drie vragen aan…

  Prof. Dr. Arnold Bakker, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Erasmus University Rotterdam.

  Piet-Hein Peeters

  Redactioneel: Tien jaar

  Ik heb zelf drie kinderen. Twee meiden van elf, een zoon van veertien. Het gaat ze goed op het moment dat ik dit schrijf, dank u. De ouders onder u weten, denk ik, dat gezondheid en welzijn van hun kroost boven alles gaat.