Vier deskundigen over: Hoe helpt het volgende kabinet de mantelzorger?

Het CDA omarmt in zijn verkiezingsprogramma de mantelzorger. De partij wil deelname van de mantelzorger aan het keukentafelgesprek voor gemeenten verplicht stellen. Voorts de mantelzorger beschermen tegen dreigende overbelasting, en een korting geven op de eigen bijdrage van iemand die mantelzorg krijgt.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41185-016-0199-0/MediaObjects/41185_2016_199_Fig1_HTML.jpg

Mona Keijzer: ‘De afgelopen twee jaar zijn er in hoog tempo veel hervormingen doorgevoerd in de zorg. Veel ervan liggen op het bordje van de gemeenten. Het heeft ertoe geleid dat er minder professionele zorg toegewezen wordt en dat het soms onduidelijk is waar iemand voor ondersteuning bij mantelzorg moet aankloppen.

Wij willen mantelzorgers financieel bijstaan door een korting te geven op de eigen bijdrage van iemand die mantelzorg krijgt. Ook wil het CDA wettelijk regelen dat de mantelzorger regelmatig aan een keukentafelgesprek deelneemt. In sommige gemeenten zit een onafhankelijk cliëntondersteuner aan de tafel en mag de mantelzorger niet aanzitten.

0
5

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder