Dagbesteding nr. 8 + 9, 2018

    Zelfredzaamheid en eigen regie, het zijn de uitgangspunten van de participatiesamenleving. Maar hoe werkt deze koers momenteel in de praktijk? Je leest het in het augustus/september nummer van Dagbesteding. Verder staat dit nummer vooral in het teken van verschillende vormen van communicatie met cliënten.

    Redactioneel: Vormen van communicatie

    ‘Na afloop zijn de bewoners helemaal zen’

    Hoe communiceer je met mensen die zich met taal niet of nauwelijks kunnen uitdrukken? Dat kan bijvoorbeeld via muziek, in combinatie met aanraking, weet Patrick Meuldijk, grondlegger van de werkwijze Beleven in Muziek (BiM).' Dit is een prachtige manier om contact te maken.'

    10 vragen aan – Carla Buntsma: ‘Je moet goede voelsprieten hebben’

    Een contactclown kan wonderen doen in de benadering van mensen met dementie of een verstandelijke beperking. Dat is de ervaring van Carla Buntsma alias contactclown Toet. 'Na een bezoek zijn de mensen mij vergeten, maar de sfeer houden ze vast.'

    Pasklaar: Servies met stiften beschilderen

    Op zoek naar leuke, passende activiteiten voor je cliënten? De activiteitenkaarten van Pasklaar kunnen je hierbij helpen en inspireren. Pasklaar biedt online keuze uit meer dan 700 creatieve, recreatieve of educatieve activiteitenkaarten. De activiteiten zijn onderverdeeld in tien rubrieken. De kaarten zijn geschreven door collega-activiteitenbegeleiders en zijn daardoor zeer praktisch, overzichtelijk en eenvoudig toe te passen in de praktijk. Vakblad Dagbesteding publiceert elke maand een andere kaart.

    Pasklaar in de praktijk: Een schoteltje met een persoonlijk tintje

    Een creatieve activiteit doet het altijd goed bij ons op de dagbesteding. Vooral tekenen en schilderen vinden de meeste bezoekers leuk. Maar deze keer wil ik eens iets anders. Daarom heb ik besloten om schoteltjes te gaan beschilderen met speciale stiften.

    Goed idee: Stoelyoga: feest voor lichaam en geest

    Voor wie van ontspannen bewegen houdt en niet op een mat kan liggen, biedt stoelyoga uitkomst. Paula Jap Tjong van Stoelyoga Nederland ziet de effecten bij ouderen die deze vorm van yoga beoefenen en daarmee het brein tot rust brengen. 'Na een yogales is er meer rust en zijn er minder zorgen.'

    In de schoolbanken: ‘Je moet van alle markten thuis zijn’

    Kwetsbare mensen wonen tegenwoordig steeds vaker (langer) thuis. Ook in de thuissituatie kunnen ze echter behoefte hebben aan begeleiding, bijvoorbeeld bij de invulling van hun dagbesteding. Bij Albeda Zorgcollege kun je leren je hoe je hun zelfredzaamheid bevordert.

    Column: Feedback is maatwerk

    De kracht van levensverhalen voor mensen met een beperking

    Mensen met een verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid lopen meer kans op het ontwikkelen van psychische klachten. Bestaande therapieën sluiten doorgaans niet aan bij deze groep. Psycholoog Janny Beernink ontwikkelde daarom bij VGGNet een nieuwe methode, gebaseerd op de unieke levensverhalen van cliënten. Volgende maand verschijnt haar boek over de bijzondere behandeling.

    Zegen of probleem?

    Het is een mooi streven om mensen zo veel mogelijk verantwoordelijkheid te geven voor hun eigen zorg en welzijn. Al jaren is dit het uitgangspunt van de participatiesamenleving. Maar hoe werkt deze koers momenteel in de praktijk?

    De Stadsbrug biedt structuur aan een gemêleerde groep

    De Stadsbrug is een belangrijke plek in Utrecht voor mensen die dak- of thuisloos zijn en structuur en een dagritme zoeken, en voor mensen die te maken hebben met verslaving of andere psychische problemen. In de Stadsbrug vinden de deelnemers afleiding en mogelijkheden om hun leven op de rails te krijgen en weer een actieve plek in de samenleving in te nemen.